Reviews

Bull’s Justin Pipe Edition One review: geweldige scalloped darts

Koen van Ekeren - 16 augustus 2021, 17:20

Justin Pipe is een unieke darter. Zijn houding, werpstijl en tempo zijn opzienbarend, en ja hoor: ook zijn dartpijlen wijken af van de norm. Moet jij je pijlen richten op de Bull’s Justin Pipe Edition One? Je leest het in deze review.

Justin Pipe Edition One review

Dit jaar tekende Justin Pipe een contract bij de Nederlandse dartsfabrikant Bull’s NL. In samenwerking met Bull’s liet de ervaren darter zijn gedroomde setje produceren, waarmee de voormalig toptienspeler weer hoge ogen (en scores) wil gooien in de PDC.

De naam van het setje is de Justin Pipe Edition One en de pijlen zijn nu ook beschikbaar voor het grote publiek. Ze zijn verkrijgbaar in drie gewichten: 22, 24 en 26 gram. Justin ‘The Force’ Pipe gooit zelf met de versie van 24 gram en dit is ook het pijlgewicht dat we van Bull’s NL kregen om te testen.

DartpijlenJustin Pipe 90% | Edition One
MerkBull’s NL
Gewicht22, 24 en 26 gram
Tungsten percentage90%
Prijs€ 65,95

Gripstijlen

Wat direct opvalt, is dat de dartpijl geschikt is voor twee compleet verschillende dartstijlen. Ten eerste voor spelers met een mid to rear grip. Hierbij houd je de pijl net achter het zwaartepunt vast. Niet helemaal achteraan de barrel dus, maar ook niet in het midden.

Voor dit type speler heeft de barrel achter het zwaartepunt een soort zandloperfiguur. Die inkeping wordt bij dartpijlen ook wel een scallop genoemd. Zo’n scallop maakt het gemakkelijk om de dart elke keer op exact dezelfde plek vast te houden, wat zeer belangrijk is bij het darten.

Of je zo’n scallop fijn vindt gooien is iets persoonlijks, maar ik vind het geweldig. Het geeft een bepaalde gripconsistentie. Zonder dat je erover na hoeft te denken, houd je de pijl iedere keer op dezelfde positie vast. De gripzone is hier overigens vrij glad; we geven het qua grip een 2 op een schaal van 5. Er bevinden zich drie ringen met niet al te diepe groeven. Ik geef de voorkeur aan iets meer grip, maar ook dat is persoonlijk.

Justin Pipe darts

Front-gripper

Voor wie de dartpijl eveneens is gemaakt, is de echte frontgripper. Zoals ook Justin Pipe. De darter plaatst zijn vingers niet in de scallop, dus het is opvallend dat Pipe voor een barrel met zo’n zandloperfiguur heeft gekozen.

Ook aan de voorkant heeft de dartpijl een geringe gripzone, met een chique blauwe coating in de groeven. Tussen de ringen is er ook een soort microgrip. Bij het stompje zijn er kleine uitsnedes die voor extra grip zorgen; aan de fijne details is dus gedacht.

Qua grip is het voor veel darters zoeken naar de juiste balans. Enerzijds wil je veel grip, zodat je meer houvast hebt. Maar te veel grip zorgt ook dat je een pijl niet meer soepel kunt loslaten. Wat dat betreft is de balans aan de voorkant van de barrel hier perfect. De microgrip is subtiel, maar zorgt voor genoeg houvast. De ondiepe groeven zorgen dat de dartpijl soepel uit de hand vertrekt. En mocht je het je afvragen: met deze pijlen kun je wel degelijk snel gooien.

Justin Pipe dartpijlen

Justin Pipe dartpijlen: twee varianten

Voor darters met een van de twee genoemde stijlen is de Justin Pipe Edition One absoluut de moeite waard om uit te proberen. Daar zijn overigens twee versies van. De duurdere versie – die wij ook hebben uitgeprobeerd – heeft een tungstenpercentage van 90%. Deze is verkrijgbaar voor € 65,95.

Je kunt ook kiezen voor de variant die voor 80% uit tungsten bestaat. Deze pijlen zijn ruim tien euro goedkoper: € 52,95. De dartpijlen zijn vrijwel hetzelfde als bij de duurdere versie, maar door het lager percentage tungsten een fractie dikker. Hierdoor kunnen de darts iets minder dicht op elkaar in het dartbord staan.

Lees ook: Hier vind je de darts livestream

De verschillen zijn klein, maar dat geldt ook voor de prijs. Als je een gevorderde darter bent en niet schrikt van de prijs, is het hogere tungstenpercentage de beste keuze. Ben je een beginnende darter en vind je vijftig euro meer dan genoeg? Kies dan voor de Justin Pipe 80%.

Conclusie

Denk je aan een langzame darter, dan denk je aan Justin Pipe. Hij lijkt darts te spelen in slowmotion; zo tergend langzaam werpt hij zijn pijlen. Daarmee is hij niet de leukste speler om naar te kijken, maar zijn dartpijlen zullen wat meer worden begeerd.

Houd je de dart graag aan de achterkant vast en wil je scalloped darts uitproberen, dan zijn de Justin Pipe Edition One het proberen waard. Ook de frontgripper die zijn dart als een potlood aan de voorkant van de barrel vasthoudt, zal waarschijnlijk blij zijn met deze pijlen.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *