TacTics darts

Hoe speel je TacTics darts?

Ken je het populaire dartspel Cricket? TacTics is ook zoiets, maar bij deze variant zijn er ook punten in het spel. Laten we snel kijken naar hoe je het vaak zenuwslopende TacTics darts speelt.

Wat je nodig hebt

Doel van het spel

Raak de nummers 10 tot 20 en de bull drie keer. De speler die dit als eerst doet én daarbij de meeste punten binnen heeft, wint het spel.

Regels van TacTics Darts

Om de beurt gooien de spelers drie darts naar het bord. Zij proberen de getallen 10 tot 20 en de bull vol te gooien, door ze drie keer te raken. Dit mag net zoals bij Cricket op een willekeurige volgorde. Een single telt voor één, een dubbel voor twee en een triple voor drie.

Wanneer je een nummer meer dan drie keer raakt en je tegenstander dit nummer nog niet heeft volgegooid, scoor je punten. Hierbij komt het puntenaantal overeen met het getal dat je raakt. Voorbeeld: je hebt de 19 al gesloten (en dus drie keer geraakt) en je tegenstander nog niet. Raak je de 19 vervolgens nog twee keer, dan levert dit je 38 punten op,

Je wint het spel als je alle getallen en de bull hebt dichtgegooid en de meeste punten hebt binnengeharkt. Heb je alles volgegooid, maar minder punten? Probeer dan de getallen die bij de tegenstander nog ‘open’ staan te raken, totdat je meer punten dan de tegenstander hebt. Sta je bijvoorbeeld 40 punten achter en staat alleen de bull bij je tegenstander nog open, dan win je het spel door de bull twee keer te raken.

Tactiek

Het spel TacTics Darts heet niet voor niets zo: je moet er ook je hoofd bij gebruiken. En dat is wat dit spel ook zo leuk maakt. Lang niet altijd wint de betere darter. Een slimme tactiek kan het verschil maken.

Er zijn veel manieren om TacTics te spelen. Spelers kunnen ervoor kiezen om alle getallen snel af te sluiten, of om punten te scoren, of een mengeling ervan.

Houd rekening met dat het binnen de dartsport als onsportief wordt ervaren om alleen maar uit te zijn op het scoren van punten. De ongeschreven regel is dat je alleen voor punten gaat als je in punten achter staat. Anders is het doel om cijfers snel af te sluiten.

De ongeschreven regel is dat je alleen voor punten gaat als je in punten achter staat.

Het is slim om deze ongeschreven regel mee te nemen in je strategie. Sta je achter? Mik dan op het hoogste getal dat nog bij je tegenstander open staat. Heeft je tegenstander bijvoorbeeld de 20 en de 19 al volgegooid, en staan deze getallen nog bij jou open? Ga dan voor de 18. Slaag je erin om dit getal vaker dan drie keer te raken, dan kom je mogelijk in punten voor en loop je ineens niet achter de feiten aan.

Zou je er in het bovenstaande scenario voor kiezen om eerst de 20 en de 19 vol te gooien, dan kan je tegenstander rustig de overige nummers sluiten én punten scoren. Op deze manier wordt het zeer lastig om te winnen. Focus je bij een achterstand dus op de hoogste getallen die bij je tegenstander open staan en probeer in punten voor te komen.

Speel je TacTics op professioneel niveau, dan kan de ongeschreven regel de prullenbak in. Bij de grotere TacTics-toernooien (die vooral in de Verenigde Staten worden gespeeld) willen spelers koste wat het koste winnen. Partijen waarbij spelers meer dan 1000 punten hebben, zijn geen uitzondering.

Tips en strategieën bij TacTics darts

Het leuke van TacTics is dat je een betere speler kunt verslaan, door slim te spelen. We geven een paar tips.

Kun je ook gelijkspelen met TacTics darts?

Het komt niet vaak voor, maar het kan. De regel is dat je pas wint als je na het volgooien van de getallen ook de meeste punten hebt. Sta je in punten gelijk en zijn alle getallen volgegooid? Dan voldoet geen van beide spelers aan de regel en is het niet mogelijk om extra punten te scoren. Het spel eindigt dan in een gelijkspel.

In competitieverband wordt op sommige niveaus ook Tactics gespeeld. Omdat er altijd een winnaar moet zijn, wordt in deze situaties het spel opnieuw gespeeld.

Score bijhouden

Het bijhouden van de score met Tactics is eenvoudig. Verdeel het scorebord in vijf secties, zoals hierboven. In het midden noteer je de getallen 20 tot 10 en de B (bull). Wanneer een dartpijl in een van de geldige getallen terechtkomt, zet je naast het getal een kruis. Je tegenstander doet dat aan de andere kant.

Gooi je er een tweede dartpijl in, dan voeg je een tweede kruis toe. Bij de derde rake pijl volgt er een derde kruis. Vervolgens trek je door de drie kruizen een doorgetrokken streep, om aan te tonen dat een getal is volgegooid. Onthoud dat een dubbel telt als twee en een triple als drie. Gooi je het getal in één pijl vol door de triple te raken? Dan mag je ook meteen een lange doorgetrokken streep trekken. Nadat een nummer is volgegooid en je tegenstander het getal nog moet raken, kun je punten scoren. De gescoorde punten noteer je in het buitenste segment.