Dartspellen | De leukste spellen voor de darter

Of je nou alleen staat te gooien, of samen bent met een groep vrienden: er is altijd wel een leuk darts spel om te spelen. In deze gids vind je de uitleg en spelregels van de populairste dartspellen die door darters over de hele wereld worden gespeeld.

Dartspellen

We leggen de basisregels uit voor bekende darts spellen, zoals Cricket en Around the Clock. Maar ook minder bekende dartspellen als Bob’s 27 en Knock-out darts komen aan bod. En het enige wat je nodig hebt om de games te spelen, zijn een paar pijlen en een dartbord.

  1. Cricket
  2. Around the Clock
  3. Shanghai Darts
  4. 9 Darts Checkout
  5. 501
  6. Bob’s 27
  7. Knock-out darts
  8. Sudden Death Darts
  9. Killer Darts
  10. TacTics Darts

Cricket

cricket darts

Na 501 is Cricket het populairste en bekendste dartspel. Het doel van Cricket is het om de getallen van 15 tot 20 en de bull drie keer te raken. De speler die dat als eerst doet, wint het spel.

Spelers gooien om de beurt drie dartpijlen naar het bord. Elk getal moet je dus drie keer raken. Hierbij telt de single voor één punt, de dubbel voor twee punten en de triple voor drie punten. Bij de bull telt het groene gedeelte (de bull) voor één punt en de bulls eye (de kleine rode cirkel) voor twee punten.

Lees meer over Cricket darts

Around the Clock

Around the Clock is leuk spel voor beginners. Je speelt het met zoveel spelers als je wilt. Elke speler gooit om de beurt drie darts om de juiste nummers te raken. Dit doe je op numerieke volgorde. Je begint dus bij de 1 en als je deze raakt, ga je verder met de 2. Op deze manier werk je toe naar de 20. Daarna mag je op de bulls eye (de roos) mikken om de overwinning veilig te stellen.

Lees meer over Around the Clock

Shanghai Darts

In Shanghai Darts mik je in elke beurt op de triple, dubbel en single van een nummer. Je begint bij de 1 en eindigt bij de 20. Probeer de meeste punten te scoren na 20 ronden – of win het spel direct door een Shanghai te scoren.

In het spel probeer je zoveel mogelijk punten te verzamelen. Hierbij levert de single 1 punt op, de dubbel 2 punten en de triple 3 punten. Raak je in een ronde de triple drie keer, dan levert je dat dus 9 punten op. Maar wat je ook kan proberen, is het gooien van een Shanghai. Hierbij raak je de single, dubbel én triple van het actieve nummer. De speler wint dan direct het spel – ongeacht wie op dat moment meer punten had.

Lees meer over Shanghai Darts

9 Darts Checkout

Zoek je naar een dartspel voor als je alleen bent? Een van onze favoriete spellen is het spel 9 Darts Checkout, dat een goede trainingsvorm is om je spel te verbeteren. Wel is het spel vooral geschikt voor gevorderde darters, die niet veel pijlen nodig hebben om uit te gooien.

voorbeeld van 9 Darts Checkout

De naam van het spel zegt het al: het doel is om uit te gooien in 9 pijlen. Je start vanaf 121 en dit loopt stapsgewijs op naar de 170. In het spel krijg je 9 pijlen (in 3 beurten) om uit te gooien. Je start vanaf 121 punten. Lukt het je om in negen pijlen uit te gooien, dan ga je naar nummer 122. Lukt dat je wederom, dan ga je door naar 123, enzovoort.

Lees meer over 9 Darts Checkout

501

Zeg je darten, dan zeg je 501. Dit is het klassieke darts spel dat je altijd op tv ziet. Beide spelers starten vanaf een score van 501 punten. In elke beurt krijg je drie pijlen om een score neer te zetten. Dit puntentotaal wordt van de score afgetrokken.

De eerste speler die de score op nul brengt, wint het spel. Dat is wel iets uitdagender dan het klinkt, want dit moet gebeuren via een dubbel (de buitenste ring op het dartbord) en je moet op exact nul punten uitkomen. Dit wordt uitgooien genoemd.

Lees meer over 501

Bob’s 27

Een van de betere dartspellen om je dubbels te verbeteren, is Bob’s 27. Het spel is bedacht door de professionele darter Bob Anderson en is een goede oefening om het uitgooien te trainen. In het spel begin je met 27 punten. In elke beurt mik je op een specifieke dubbel. Je begint bij dubbel 1, in beurt twee mik je op de dubbel 2, in beurt drie op de dubbel 3, enzovoort. Zo ga je verder tot de dubbel 20 en eindig je bij de bullseye.

Als je een dubbel raakt, wordt het aantal punten van de dubbel bij je puntentotaal opgeteld. Raak je bij de eerste ronde één keer de dubbel 1, dan kom je dus op een totaal van 29 punten. Raak je in je vierde beurt twee keer de dubbel 4, dan krijg je er zestien punten bij. Raak je de dubbel niet in een beurt? Dan worden de punten van de dubbel waar je op mikt van je puntentotaal afgetrokken.

Lees meer over Bob’s 27

Knock-out darts

Als je met een groep bent, is Knock-out darts een leuk dartspel om te spelen. In het spel moet je een hogere score gooien dan de speler voor jou heeft gegooid. Lukt dit je drie keer niet, dan ben je knock-out en lig je uit het spel. De laatst overgebleven speler wint.

Elke speler gooit elke beurt drie darts. Het spel begint bij speler 1, die nog niets te verliezen heeft. De speler gooit zijn pijltjes en geeft de score aan. Daarna is de tweede speler aan de beurt, die minimaal de score moet halen van de speler ervoor. De derde moet de score halen van de tweede, de vierde van de derde, enzovoort. Totdat de eerste speler weer aan de beurt is, die de score van de laatste speler moet gooien.

Lees meer over Knock-out darts

Sudden Death Darts

Sudden Death Darts

Sudden Death Darts is een ander dartspel dat geschikt is voor een groep. In het eliminatie-spel gooien de spelers drie pijlen naar het bord. De speler die in de ronde het laagst heeft gegooid, ligt uit het spel. De overgebleven spelers beginnen de volgende ronde met dezelfde regels. Alle gescoorde punten uit de vorige ronde worden vergeten; je begint dus weer vanaf nul. Het spel gaat door totdat er nog maar één speler overblijft: dit is de winnaar.

Qua puntentelling zijn de darts spelregels hetzelfde als bij 501. Dubbels tellen dus keer twee, triples keer drie, de bull (het groene gedeelte om de roos) voor 25 punten en de bulls eye (de rode roos) voor 50 punten.

Lees meer over Sudden Death Darts

Killer Darts

Killer Darts is geschikt om met drie of meer spelers te spelen. In de eerste fase van het spel krijgt iedereen een nummer op het bord: dit is een getal van 1 tot 20. Vervolgens probeer je zo snel mogelijk een killer te worden. Dit doe je door op je eigen getal vijf punten te scoren; je getal is dan ‘volgegooid’. Hierbij telt een single voor één punt, een dubbel voor twee en een triple voor drie. Daar mag je meerdere beurten over doen.

Haal je de vijf punten, dan ben je een killer en is het tijd om je tegenstanders uit te schakelen. Dit doe je door te mikken op de dubbels van de tegenstanders. Iedere speler heeft drie levens. Raak je de dubbel van een tegenstander, dan verliest hij of zij één leven. Een speler die geen levens meer overhoudt, ligt uit het spel. Het spel gaat door tot de laatste speler overblijft.

Lees meer over Killer Darts

TacTics Darts

TacTics lijkt veel op het eerder besproken Cricket. Er is een belangrijk verschil: bij TacTics zijn er ook punten in het spel. Om de beurt gooien de spelers drie darts naar het bord. Zij proberen de getallen 10 tot 20 en de bull vol te gooien, door ze drie keer te raken. Dit mag net zoals bij Cricket op een willekeurige volgorde. Een single telt voor één, een dubbel voor twee en een triple voor drie.

Wanneer je een nummer meer dan drie keer raakt en je tegenstander dit nummer nog niet heeft volgegooid, scoor je punten. Hierbij komt het puntenaantal overeen met het getal dat je raakt. Raak je 19 bijvoorbeeld vijf keer en moet je tegenstander de 19 nog dichtgooien, dan levert dit je 38 punten op. Je wint het spel als je alle getallen en de bull hebt dichtgegooid en de meeste punten hebt gescoord.

Lees meer over TacTics Darts