Shanghai

Shanghai Darts

Hoe speel je Shanghai Darts?

​Eenvoudig, vermakelijk en zenuwslopend: dat is Shanghai darts. Het darts spel – geschikt voor alle niveaus – is leuk om te spelen met twee of meerdere mensen en geliefd vanwege zijn onvoorspelbaarheid. Laten we snel kijken hoe je dit enerverende dartspel speelt.​

Dit heb je nodig

  • Twee of meer spelers
  • De getallen 1-20
  • Niveau: geschikt voor alle niveaus

Doel van het spel

​In Shanghai darts mik je in elke beurt op de triple, dubbel en single van een nummer. Je begint bij de 1 en eindigt bij de 20. Probeer de meeste punten te scoren na 20 ronden – of win het spel direct door een Shanghai te scoren.​

Regels van Shanghai Darts

​Elke speler krijgt per ronde drie darts. Je gooit om de beurt naar het nummer dat overeenkomt met het nummer van die ronde. In ronde één begin je dus bij de 1, in ronde twee bij de 2, enzovoort. Op deze manier ga je verder tot de 20.

In het spel probeer je zoveel mogelijk punten te verzamelen. Hierbij levert de single 1 punt op, de dubbel 2 punten en de triple 3 punten. Raak je in een ronde de triple drie keer, dan levert je dat dus 9 punten op. Maar wat je ook kan proberen, is het gooien van een Shanghai.

Een Shanghai wordt gegooid wanneer een speler in één ronde de single, dubbel én triple van het actieve nummer raakt. Het maakt niet uit op welke volgorde dat gebeurt. Als een speler een Shanghai scoort, wint hij en is het spel direct afgelopen – ongeacht wie op dat moment de meeste punten had.

Dit is ook wat het dartspel zo spannend maakt. Je kunt dan wel 15 punten achterstand hebben, maar raak een single, dubbel en triple in één beurt en je hebt de overwinning in de wacht gesleept.​

Shanghai varianten

​Om er nog meer spanning in te gooien, kun je het verplichten om in elke ronde ten minste één keer het actieve nummer te raken. Doe je dit niet, dan wordt je score gehalveerd.

Onder gevorderde darters is het een veelvoorkomende regel om van een specifieke triple een verplichte hit te maken. Je kunt bijvoorbeeld spelen met een ‘verplichte triple 10’-regel. Dit betekent dat als je in de tiende beurt niet de triple 10 raakt, je alle punten verliest.

Shanghai wordt ook gespeeld met een andere puntentelling. Hierbij levert elke pijl die je gooit, de werkelijke puntenwaarde op. Als je in ronde één drie keer de triple 1 raakt, krijg je dus 9 punten. Doe je dat in de laatste ronde bij de triple 20, dan steek je 180 punten in de zak. Het leuke van deze variant is dat het zenuwslopende comebacks oplevert, aangezien je per ronde meer punten scoort.​

Tips

  • Mik in een beurt altijd eerst op de triple – ook als je voor een Shanghai gaat. Die zijn het moeilijkst te raken en als je mist, is er nog een goede kans dat de pijl in een single belandt.
  • Kunnen jij en je tegenstander een aardig pijltje gooien en is het realistisch dat je in een van de 20 ronden een Shanghai gooit? Probeer dan vanaf ronde één voor de Shanghai te gaan, in plaats van een tweede triple te raken.
  • Ben je laat in het spel (± ronde 15), kijk dan of het verstandig is om van strategie te veranderen. Misschien kun je beter voor de triples gaan om een overwinning op punten veilig te stellen. Heb je te maken met een onoverbrugbare achterstand in punten, richt je pijlen dan op het gooien van een Shanghai.