PDC European Tour 2023: schema, programma en livestream

De European Tour 2023 (of Euro Tour) is een serie van 13 darttoernooien die in Europa worden georganiseerd door de PDC. Hieronder lees je over het PDC European Tour 2023 programma, schema en meer.

European Darts Championship

De European Tour-reeks van 2023 zit erop. Momenteel strijden de 32 beste spelers van de Euro Tour om de European Darts Championship, een major-toernooi. Op de pagina European Darts Championship bekijk je het speelschema, de uitslagen en meer.

PDC European Tour 2023 programma

EditieDatumToernooiPlaats
ET 124 februariBaltic Sea Darts OpenKiel (Duitsland)
ET 224 maartEuropean Darts OpenLeverkusen (Duitsland)
ET 331 maartInternational Darts OpenRiesa (Duitsland)
ET 48 aprilGerman Darts Grand Prix München (Duitsland)
ET 521 aprilAustrian Darts OpenGraz (Oostenrijk)
ET 628 aprilDutch Darts ChampionshipLeeuwarden (Nederland)
ET 75 meiBelgian Darts OpenWieze (België)
ET 812 meiCzech Darts OpenPraag (Tsjechië)
ET 926 meiEuropean Darts Grand PrixSidelfingen (Duitsland)
ET 1030 juniEuropean Darts MatchplayTrier (Duitsland)
ET 118 septemberGerman Darts OpenJena (Duitsland)
ET 1222 septemberHungarian Darts TrophyBoedapest (Hongarije)
ET 1313 oktoberGerman Darts ChampionshipHildesheim (Duitsland)

Wat is de PDC European Tour?

De PDC European Tour (ook wel Euro Tour genoemd) bestaat is een reeks toernooien die worden georganiseerd door de PDC (Professional Darts Corporation). Ze vinden ieder jaar plaats in verschillende steden in Europa, buiten het Verenigd Koninkrijk om. De serie begon in 2012. Toen nog met vijf evenementen, maar tegenwoordig zijn het er dertien. De meeste vinden plaats in Duitsland.

De European Tour telt mee voor de belangrijke wereldranglijst in het profdarten: de PDC Order of Merit. Momenteel is het prijzengeld voor elk evenement £ 175.000, waarvan £ 30.000 naar de winnaar gaat.

Hoe kwalificeren voor een Euro Tour?

Aan een European Tour-evenement nemen 48 darters mee. Dit zijn de manieren om je voor het toernooi te plaatsen:

Plaatsing voor European Championship

Spelers die goed presteren tijdens de PDC Order of Merit plaatsen zich ook voor een major: het EK Darts 2023. Dit is een van de grotere PDC-toernooien van het jaar. De 32 spelers die de meeste prijzengeld verzamelen tijdens de PDC European Tour plaatsen zich voor dit toernooi. De ranglijst vind je op de PDC European Tour Order of Merit-pagina. Op 26 oktober wordt de European Darts Championship gehouden, in het Duitse Dortmund.

Schema PDC European Darts Tour

Elk toernooi op de PDC European Tour bestaat uit 3 dagen, met 48 deelnemers. Iedere dag is er een middag- en avondsessie. Als de eerste speeldag op vrijdag is, is dit meestal het format:

Format Euro Tour

Kan ik de PDC European Tour live kijken?

In Nederland worden alle PDC European Tours in 2023 live uitgezonden door de streamingdienst Viaplay. Ook de Dutch Darts Championship in Leeuwarden (van 28 tot 30 april) is dus live te volgen op ViaPlay. Een abonnement kost 15,99 per maand. Kies je voor een jaarabonnement, dan betaal je 13,99 per maand.

In België is er helaas geen darts op tv tijdens de European Tour. Wel kun je het toernooi volgen via een livestream van de dartsbond PDC, bij video.pdc.tv. Om te kijken heb je wel een abonnement nodig. Hiervoor betaal je £ 9,99 per maand, of £ 59,99 per jaar.