Wat is een PDC Tour Card en waarom is hij zo belangrijk?

Tijdens het PDC World Championship darts hoor je regelmatig het begrip ‘PDC Tour Card’ voorbijkomen. Maar wat is een PDC Tourkaart, hoe kom je eraan en wanneer raak je hem kwijt?

Wat is een PDC Tourkaart?

Ambieer je een carrière als professioneel darter, dan is het nodig om een PDC Tour Card in bezit te krijgen. Die geeft je recht om mee te doen aan toernooien van de PDC (Professional Darts Corporation), zoals alle Players Championships, UK Open Qualifiers en European Tour Qualifiers. In totaal krijgen 128 spelers zo’n ticket.

Hoe krijg je een PDC Tour Card?

De top 64 spelers van de wereldranglijst krijgt automatisch een PDC Tour Card voor 2024. Hierbij telt de wereldranglijst van na het WK Darts. Daarnaast kun je een Tour Card winnen door deel te nemen aan de PDC Qualifying School (Q-School). In 2024 worden ze georganiseerd van 8 tot 14 januari.

Iedereen mag zich inschrijven, al kost dit wel 500 Britse Pond. Spelers uit het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Gibraltar dienen zich in te schrijven voor de UK Qualifying School. Kom je uit Europa, dan schrijf je je in voor de Europese Q-School in Kalkar. Spelers uit andere landen mogen kiezen aan welke Qualifying School ze deelnemen.

Bij een Q-School worden ruim vijftig Tour Cards verdeeld. Slaag je er niet in om er een te bemachtigen, dan kun je het later nog proberen via de Challenge Tour of Development Tour. Via deze weg vallen nog vier Tour Cards te verdienen, al moet je voor de Development Tour 23 jaar of jonger zijn.

Wanneer verlies je een PDC Tourkaart in darts?

Je verliest een Tour Card als je na het WK Darts niet bij de top 64 van de PDC Order of Merit staat. Hier is wel een uitzondering op, want bij het bemachtigen van een Tour Card via de Q-School is hij voor twee jaar geldig. Spelers die de Tour Card in 2023 wonnen, hebben dus nog een geldige kaart voor 2024.