PDC Q-School 2024 | Bekijk de uitslagen

Q-School is een darts kwalificatietoernooi waarbij spelers strijden om een PDC Tour Card. Het vond in 2024 plaats van 8 januari tot en met 14 januari. De winnaars van Q-School mogen twee jaar lang deelnemen aan professionele toernooien van de PDC.

Winnaars PDC Tour Card 2024

In totaal werden er 31 tickets verdeeld tijdens Q-School 2024. De winnaars zie je hieronder.

European PDC Tour Card winnaars 2024

Op de Europese Q-School werden zeventien tickets verdeeld.

🇳🇱 Martijn Dragt
🇳🇱 Jelle Klaasen
🇧🇪 Andy Baetens
🇸🇪 Jeffrey de Graaf
🇳🇿 Haupai Puha
🇺🇸 Jules van Dongen
🇵🇱 Radek Szaganski
🇳🇱 Chris Landman
🇳🇱 Patrick Geeraets
🇳🇱 Jitse van der Wal
🇩🇪 Paul Krohne
🇩🇰 Benjamin Drue Reus
🇧🇪 Mario Vandenbogaerde
🇩🇪 Lukas Wenig
🇫🇷 Thibault Tricole
🇮🇹 Michele Turetta
🇩🇪 Tim Wolters

UK PDC Tour Card-winnaars 2024

Op de UK Q-School werden veertien tickets verdeeld.

🇮🇪 Steve Lennon
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Robert Grundy
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Leighton Bennett
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Dom Taylor
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Matthew Dennant
🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 William Borland
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Joshua Richardson
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 James Hurrell
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 George Killington
🇺🇸 Danny Lauby
🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Rhys Griffin
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Brett Claydon
🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Darren Beveridge
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Adam Hunt

Q-School 2024: alle uitslagen

Alle uitslagen van Q-School 2024 vind je via DartConnect:

Wat is Q-School?

Wil je professioneel darter worden, dan is Q-school de manier om een plek te krijgen in het PDC-circuit. Q-School staat voor PDC Qualifying School en is een kwalificatietoernooi om een PDC Tour Card te bemachtigen.

Met zo’n tourkaart mag je deelnemen aan alle Players Championship- en European Tour Qualifier-evenementen. Ook kun je meedoen aan kwalificatietoernooien voor een groot televisietoernooi. Het halen van een tourkaart op Q-School is niet makkelijk, want het niveau ligt hoog en er zijn veel deelnemers. Dit jaar schreven 864 spelers zich in voor Q-school. Zij strijden in januari om 31 beschikbare Tour Cards.

Hoe werkt de PDC Qualifying School?

Q-School is opgedeeld in twee fases. Tijdens de eerste drie dagen wordt de eerste fase afgewerkt, waarin spelers zich proberen te plaatsen voor de finalefase. Die haal je door op een van de drie speeldagen de laatste acht te halen in Kalkar of Milton Keynes.

Lukt dit niet, dan kun je plaatsing ook afdwingen door zoveel mogelijk partijen te winnen. Elke overwinning vanaf de derde ronde levert één punt op. Sta je hoog genoeg op de Q-School Order of Merit, dan plaats je je alsnog voor de finalefase. Darters die het afgelopen seizoen hun Tour Card zijn kwijtgeraakt of in de top 8 van de Challenge Tour of Development tour staan, zijn direct geplaatst voor de finalefase.

Tijdens de finalefase (die begint op 11 januari) worden de tourkaarten pas echt verdeeld. Win je op één van de vier speeldagen het toernooi, dan bemachtig je een PDC Tour Card. Dat zijn er 4 voor Kalkar en 4 voor Milton Keynes. De overige Tour Cards kun je winnen door genoeg punten te sprokkelen en hoog te eindigen op de Q-School Order of Merit.

Wedstrijden in de eerste fase worden gespeeld in een best of 9 legs (first to 5). In de finalefase gaat het om een best of 11 legs (first to 6).

Wanneer en waar begint de PDC Qualifying School?

Q-School wordt gehouden aan het begin van een kalenderjaar. Dit jaar is dat van maandag 8 januari tot zondag 14 januari.

Net als de vorige edities was de PDC Qualifying School opgesplitst in twee Q-Schools: één voor spelers uit het Verenigd Koninkrijk en Gibraltar en één voor Europese darters.

Spelers buiten Europa mogen kiezen aan welke Q-School willen deelnemen. De Q-School wordt op de volgende locaties gehouden:

Wie kan deelnemen aan Q-School?

Iedereen kan meedoen aan de PDC Qualifying School, mits je op de openingsdag van Q-School 16 jaar of ouder bent. Ook betaal je 450 Britse Pond (zo’n 500 euro) aan inschrijfgeld.

Het winnen van een Tourkaart is niet makkelijk, want het niveau ligt zeer hoog. Naast amateurs met grote dromen en jong aanstormend talent, nemen ook doorgewinterde professionals mee aan Q-School. Zij zijn hun Tour Card verloren door buiten de top 64 van de PDC Order of Merit te vallen.