PDC: Professional Darts Corporation

De PDC (Professional Darts Corporation) is de grootste dartsbond en organiseert ’s werelds belangrijkste proftoernooien. De bond werd in 1992 door zestien prominente darters opgericht vanwege onvrede over de Britisch Darts Organisation (BDO) – toen nog de belangrijkste dartsbond.

Wie richtte de PDC op?

De oprichters waren zestien professionele darters, onder wie voormalig BDO-wereldkampioenen Phil Taylor, Eric Bristow, John Lowe, Jocky Wilson en Bob Anderson. Zij waren van mening dat de BDO amateuristisch werd geleid en hen te weinig vergoedde.

In de eerste jaren na de oprichting bleef de BDO – dat in 2020 is opgehouden te bestaan – in Europa populairder dan de PDC. Maar nadat meer en meer topdarters de sprong waagden, kreeg de Professional Darts Corporation meer aanzien. Zeker nadat Raymond van Barneveld in 2006 overstag ging, kon men er niet langer omheen: de PDC was voortaan de gezaghebbende dartsbond.

Het podium van de PDC WK Darts
Het meest prestigieuze toernooi van de PDC is het World Darts Championship

Het was de bedoeling van de PDC om de dartsport naar een nieuw level te brengen – en dat lukte. De sport wist meer te entertainen, werd commerciëler en er werden nieuwe toernooien uit de grond gestampt. Barry Hearn was een belangrijke man achter dit succes, die ervoor zorgde dat de PDC begin jaren ’90 werd uitgezonden op de commerciële zender Sky Sports. Hierdoor kon er meer prijzengeld worden uitgekeerd dan bij de concurrerende bond BDO, wat het aanlokkelijk maakte voor BDO-spelers om over te stappen. In 2021 stopte Barry Hearn als voorzitter van de PDC, die het stokje overdroeg aan zijn zoon Eddie.

PDC Order of Merit

De PDC Order of Merit is sinds 2007 rankingsysteem van de dartsbond. Hierbij wordt geen ingewikkeld puntensysteem gehanteerd om de wereldranglijst te bepalen, maar wordt de ranking samengesteld op basis van het prijzengeld van de afgelopen twee jaar.

Op de pagina PDC Order of Merit zie je de huidige stand. Veel van de grote PDC-toernooien tellen voor dit klassement mee, maar dit geldt niet voor de Premier League Darts, The Masters en World Series of Darts. Dit omdat deze toernooien alleen op uitnodiging van de bond gespeeld worden, waardoor niet iedereen gelijke kansen heeft.

Belangrijke toernooien

De PDC organiseert het hele jaar door prestigieuze darttoernooien, waaronder de PDC World Championship (het WK Darts). Bekijk hiervoor het PDC Darts Programma. Dit zijn de belangrijkste toernooien: