World Grand Prix Darts 2023: bekijk het speelschema

De World Grand Prix Darts is één van de grootste PDC-toernooien van het jaar en vond in 2023 plaats in de eerste week van oktober. Het format van het toernooi is uniek omdat darters elke leg met een dubbel moeten beginnen en eindigen. Bekijk het speelschema en de uitslagen van de World Grand Prix 2023 hieronder.

World Grand Prix 2023: speelschema

Finale

zo 8 okt.

legs
avg.

Halve finale

za 7 okt.

legs
avg.

Kwartfinale

vr 6 okt.

Wil je het toernooischema zien, waarin je ziet welke darters elkaar later in het toernooi kunnen treffen? Bekijk de World Grand Prix bracket.

Van Gerwen wint de World Grand Prix Darts 2022
De World Grand Prix werd in 2022 gewonnen door Michael van Gerwen.

Wat is de World Grand Prix darts 2023 voor een toernooi?

Aan de World Grand Prix darts nemen de 32 beste darters van de wereld deel. Het toernooi heeft een speciaal format: ‘double in, double out’. Hierbij moeten spelers een leg beginnen met een dubbel: pas dan wordt de score van de 501 afgetrokken. Ook moet je – net zoals bij het klassieke 501 – het spel eindigen door een dubbel te raken.

Joe Cullen en Gerwyn Price tijdens de World Grand Prix Darts 2022

Lange tijd organiseerde de PDC het toernooi in Dublin, maar sinds 2021 wordt de World Grand Prix in Leicester gehouden. In 2022 won Michael van Gerwen het toernooi, die alweer zijn zesde World Grand Prix-titel veroverde. In de finale versloeg hij Nathan Aspinall met 5-3.

World Grand Prix darts 2023: deelnemers

Het deelnemersveld van de World Grand Prix bestaat uit 32 spelers. De eerste 16 plaatsen worden ingevuld op basis van de PDC Order of Merit (klik op de link om de actuele stand te zien). Daarnaast plaatst de top 16 van de ProTour Order of Merit zich. De beste 8 van de PDC Order of Merit krijgt een geplaatste status.

Voor Nederland doen Michael van Gerwen, Danny Noppert, Dirk van Duijvenbode en Raymond van Barneveld mee. Voor België verdedigen Dimitri Van den Bergh en Mike de Decker de eer. Meer hierover lees je in het artikel World Grand Prix 2023: dit zijn de 32 deelnemers.

Format

Net als bij het WK Darts worden wedstrijden afgewerkt in een best of five legs per set. In de eerste ronde gaat het om een best of three sets, dus je hebt genoeg aan twee sets om de partij te winnen.

De tweede ronde en de kwartfinale bestaat uit een best of five sets. In de halve finale wordt een partij met best of seven sets afgewerkt, en in de finale een best of 9.

9-darters op de World Grand Prix darts

Het format met de double in maakt het gooien van een 9-darter nog moeilijker, omdat je moet eindigen met een bullseye (tenzij je met een bullseye begint). Drie keer lukte het een darter om de perfecte leg te gooien op een World Grand Prix.

De eerste werd gegooid door Brendan Dolan, in de halve finale van 2011 tegen James Wade. De tweede en derde werden nota bene gegooid in dezelfde wedstrijd: door James Wade en Robert Thornton in 2014. De beelden zie je in de bovenstaande video. Alle drie 9-darters kwamen op dezelfde wijze tot stand: 160 – 180 – 161.

Lees ook: PDC Darts Programma 2022: kalender en schema

World Grand Prix Darts livestream

Met de World Grand Prix Darts is er zeven dagen lang live darts op tv! In Nederland worden alle wedstrijden uitgezonden bij streamingdienst Viaplay. In België heb je geen abonnement nodig: daar stem je af op VTM 2.

Lees ook: Dit is het uitzendschema van de Word Grand Prix 2023

Prijzengeld

Het prijzengeld van de World Grand Prix werd in 2022 met 100.000 Britse Pond verhoogd, naar £600.000. Dit is zo’n 700.000 euro. De winnaar mag £130.000 bijschrijven.