501

Wat zijn de regels van 501?

Als je ooit naar een professionele dartwedstrijd op televisie hebt gekeken, dan is de kans groot dat het spel 501 werd gespeeld. Van de dartspellen die er zijn, is dit het meest voorkomende en populairste dartspel.

Dit heb je nodig

Doel van het spel

Elke speler begint met 501 punten en gooit om de beurt drie darts naar het dartbord. De eerste die de nul bereikt, wint het spel.

De regels van 501

Beide spelers starten vanaf een score van 501 punten. In elke beurt krijg je drie pijlen om een score neer te zetten. Dit puntentotaal wordt van de score afgetrokken.

Je mag alle getallen van het bord gebruiken, maar meestal proberen darters die hoge score te bereiken door op de 20 te mikken. Dit is het hoogste getal op het bord. Een pijl in de kleinere binnenste ring (de triple) verdrievoudigt de waarde van het nummer. De buitenste ring (de dubbel) verdubbelt de waarde van het nummer. Gooi je in de overige grote vakken (de single) dan telt deze één keer. In een artikel over de darts spelregels lees je meer over hoe het met de darts puntentelling zit.

Uitgooien

De eerste die de score op nul brengt, wint het spel. Dat is wel iets uitdagender dan het klinkt, want dit moet gebeuren via een dubbel (de buitenste ring op het dartbord) en je moet op exact nul punten uitkomen. Dit wordt uitgooien genoemd.

Houd je bijvoorbeeld 40 punten over, dan moet je de dubbel 20 raken om uit te gooien. Bij een resterend puntenaantal van 38 mik je op de dubbel 19, bij 36 op de dubbel 18, enzovoort. Gooi je per ongeluk meer punten dan je resterende score of houd je 1 punt over, dan gooi je jezelf dood en is de beurt voorbij. Er worden dan geen punten van de score afgetrokken.

Bij het uitgooien moet je dus in principe altijd een dubbel raken, maar er is één uitzondering. Als je op 50 punten staat kun je uitgooien door de roos te raken, de rode cirkel in het midden. Dit middelste punt heet de bullseye.

Legs en sets

501 wordt gespeeld in meerdere potjes, die legs worden genoemd. Als je bij het spel als eerst uitgooit, pak je dus een leg. Degene die het vereiste aantal legs in de wacht sleept, wint de wedstrijd.

Bij sommige toernooien, zoals het WK Darts, wordt er gespeeld met sets en legs. Hierbij moet je een speler drie legs winnen om een set binnen te halen. Daarna start een nieuwe set, waarbij de spelers weer beginnen vanaf nul legs.