Darten: wat zijn de spelregels?

Een ijzerdraadje kan het verschil zijn tussen een overwinning of een nederlaag. Het is wat darten een van de spannendste sporten maakt om naar te kijken. Een spel waarbij het gaat om millimeters. Maar om net als de rest van sportminnend Nederland of België met klamme handen voor de televisie te zitten, moet je de darts spelregels natuurlijk wel kennen. In dit artikel lees je hoe het zit.

Samengevat

Darts spelregels

Er zijn verschillende soorten dartspellen, maar op televisie zie je vrijwel altijd het klassieke 501. Bij dit spel is het de bedoeling om zo snel mogelijk op 0 punten uit te komen. Spelers proberen zo hoog mogelijke scores te gooien met drie darts per beurt. Dit puntenaantal gaat van de 501 af. De speler die als eerst op 0 punten uitkomt, wint de leg. Hierbij is het belangrijk om te weten dat je precies op 0 punten uit moet komen, waarbij je eindigt met een dubbel. Daarover straks meer.

Darts puntentelling

Het dartbord bestaat uit twintig genummerde gebieden, met daarin twee ringen. Gooi je in een van de twee grotere vakken van het getal (dit wordt de single genoemd), dan telt deze één keer voor het gegooide cijfer. De buitenste ring (de dubbel) is goed voor twee keer de waarde van dat vak. Een pijl in de kleinere binnenste ring (de triple) verdrievoudigt de waarde van het vak.

Hoeveel punten elk vakje oplevert, zie je in de volgende infographic:

puntentelling bij het darten

De middelste rode cirkel (de bullseye) is zoals je hierboven ziet 50 punten waard. Belandt je pijl in het groen daaromheen, dan scoor je 25 punten. Niet een pijl in de ‘roos’, maar de triple 20 levert dus de meeste punten op. Gooi je met drie pijlen in de triple 20, dan heb je binnen een beurt de maximale score gehaald van 180. In een artikel over de darts puntentelling lees je hier meer over.

Darts spelregels van het uitgooien

Om een potje te winnen, moet je exact op 0 punten uitkomen via een dubbel. Heeft de speler bijvoorbeeld nog 32 punten over, dan moet hij of zij de dubbel 16 raken om uit te gooien en de leg te pakken. Gooi je per ongeluk meer dan het aantal punten dat je nog hebt, of houd je 1 punt over? Dan resulteert dit in een bust en is de volgende speler aan de beurt. Er worden dan geen punten van je score afgetrokken.

De bullseye (roos) telt overigens ook als een dubbel. Als je vijftig punten overhoudt mag je dus ook de bullseye raken om uit te gooien. Het is niet mogelijk om via de bull (het groene om de roos heen) uit te gooien.

Legs en sets

Darts wordt gespeeld in legs. Een speler wint een leg door bij een potje 501 als eerste uit te gooien (en dus op de 0 uit te komen). Bij veel televisietoernooien bestaat een spel uit een bepaald aantal legs. De wedstrijd wordt dan bijvoorbeeld in een ‘best of 9 legs’ gespeeld. Dit betekent dat 9 legs het maximale aantal is in een wedstrijd en je dus voldoende hebt aan vijf gewonnen legs om de partij winnend af te sluiten.

Lees ook: Darts live kijken? Zo volg je het via een livestream of op tv

Bij sommige toernooien – zoals bij het WK Darts – draait het om het aantal gewonnen sets. Zo’n set is vergelijkbaar als bij tennis. Maar in plaats van dat je zes games pakt om de set te winnen, zijn er bij het darten drie legs nodig om de set te winnen.

Wie mag er beginnen?

Om te bepalen wie er mag beginnen, mogen beide spelers volgens de officiële darts spelregels met één dartpijl mikken op de bullseye (de roos). Bij competitiewedstrijden mag de bezoekende speler als eerst naar de bull werpen.

De eerste pijl laat je in het dartbord staan, tenzij de pijl in de bull of bullseye zit. Dit zijn de twee middelste cirkels in het dartbord. De andere speler moet namelijk vrij naar de bullseye kunnen gooien. Als de dartpijl terugkaatst of uit het bord valt, dan mag de pijl opnieuw worden gegooid.

Wat moet de afstand tot het dartbord zijn?

De officiële afstand tot het dartbord is 237 centimeter. Volgens de officiële spelregels van de World Darts Federation geldt dit als een minimale werpafstand. Verder weg staan mag dus, al kun je je afvragen of je daarmee je winstkansen vergroot.

Het midden van de bulsseye moet op een hoogte van 173 centimeter hangen.

Wat als een dartpijl valt?

Gooi je een dartpijl, maar kaatst hij terug (een bouncer)? Dan mag de dartpijl niet opnieuw worden gegooid – hoeveel pech er ook bij kwam kijken. De dart levert dan dus nul punten op.

De dartpijlen moeten in het dartbord blijven steken totdat de totale score is berekend. Gooi je de tweede pijl bijvoorbeeld in de triple 20, maar valt hij tijdens het gooien van de derde pijl op de grond, dan krijg je geen punten voor deze pijl. Ook dartpijlen die achterop een andere pijl worden gegooid (een Robin Hood) tellen niet mee bij de score.

Laat je een dartpijl uit je vingers glippen, zonder dat je daarmee een werpbeweging naar het bord maakte? Dan mag je deze dart wél oprapen en naar het dartbord gooien.

Kleding

Professionele darters (of amateurs die deelnemen aan landelijke toernooien) mogen niet opdraven in een T-shirt of spijkerbroek. Volgens de spelregels hoor je te gooien in een shirt met een kraag en mouwen. Daaronder hoort een nette broek, die donker van kleur moet zijn. Meer hierover lees je in een artikel over de darts kleding reglementen.

De officiële darts spelregels op een rij

Wil je het darten helemaal volgens de officiële spelregels van het darten doen? We zetten de belangrijkste regels op een rij die door de Nederlandse Dart Bond zijn opgesteld: