Algemeen

Dartbord hoogte en afstand: dit zijn de officiële regels

Koen van Ekeren - 2 november 2020, 22:46

Wanneer je je dartbord gaat ophangen, wil je je natuurlijk houden aan de officiële afmetingen. Het zou zonde zijn als je er na maanden oefenen achter komt dat de hoogte van je dartbord verkeerd was, of de afstand waarop je gooit. Hieronder lees je wat de officiële maten zijn.

Hoogte dartbord

Volgens de officiële richtlijnen moet het midden van het dartbord (de bulls eye) op 173 centimeter (1,73 meter) van de grond hangen. Je meet dus vanaf de vloer tot het midden (de roos) van je dartbord.

Als je een mat gebruikt (of iets anders waarop je staat) is het nodig om het dartbord nog wat hoger te plaatsen. Sta je bijvoorbeeld op een dartmat van 0,5 centimeter dik, dan moet het dartbord ten opzichte van de vloer op 173,5 centimeter hoogte hangen.

Afstand tot het dartbord

Wat je natuurlijk ook wilt weten, is hoe ver je van het dartbord af mag staan. De afstand van de werplijn tot het dartbord is volgens de officiële spelregels 237 centimeter (2,37 meter). Hierbij meet je horizontaal vanaf de vloer. Let op: begin vanaf de voorzijde van het dartbord met meten, dus niet vanaf de achterwand! Meet je wel vanaf de muur, dan sta je vaak zo’n vier tot vijf centimeter te dichtbij.

De World Darts Federation (de wereldbond voor het darts) noemt 237 centimeter overigens als minimale werpafstand. Als je verder weg wilt staan kan dat – en er zijn darters die dat doen. Maar behalve opscheppen (‘ik raakte de roos vanaf 5 meter!’) heeft het niet veel voordelen.

Diagonale meting

Om er honderd procent zeker van te zijn dat de afstand en hoogte correct zijn, kun je een diagonale meting te doen. Hierbij begin je vanaf het midden van het dartbord (bull seye) met meten, tot de werplijn (oche). Als de afstand 293 centimeter (2,93) meter blijkt te zijn, dan weet je dat je goed zit.

Het is handig om dit met een rolmaat te doen, maar je kunt ook een touwtje spannen. Laat iemand in het midden van de roos een rolmaat of touwtje vasthouden en strek deze diagonaal uit tot de werplijn. Kom je niet uit op 293 centimeter? Neem dan de instructies hierboven nog goed door.

Rolstoel

Als je dart vanuit een rolstoel, mag je kiezen voor een lager geplaatst bord. Hierbij heeft het dartbord een hoogte van 137 centimeter (1,37 meter). Dit is ook het enige dat aangepast wordt; voor rolstoeldarters is de werplijn dus ook op een afstand van 237 centimeter.

Oche (werplijn)

Het markeren van de werplijn kan met een eenvoudig stukje tape. Tenzij het om een wedstrijdbaan gaat. Daar moet de oche minimaal minimaal 61 centimeter breed zijn, met een hoogte tussen de 3,8 en 6 centimeter. Vaak wordt hiervoor een houten balk gebruikt.

Lees ook: Wat is de officiële dartbord hoogte bij kinderen?

Tips bij het ophangen

Als je een dartbord rechtstreeks op de muur monteert, kun je dit het beste doen op een houten of betonnen muur. Houd rekening met dat dartpijlen nogal eens uit het bord stuiteren (bouncen). Plaats het dartbord dus niet in de buurt van een raam of kostbare bezittingen.

Meestal krijg je na het kopen van een dartbord een standaard ophangset, met daarbij een metalen beugel en wat schroeven. Volg deze stappen bij het ophangen van een dartbord

  1. Pak een potlood en teken op een hoogte van 173 centimeter een stip op de muur.
  2. Bevestig het metalen plaatje aan de wand. Dit doe je met de twee langere schroeven. Het gat in het midden van de metalen plaat moet naar boven wijzen. Zorg dat de onderkant van het gat gelijk is aan de stip op de muur.
  3. Draai de dikke schroef in het midden van de achterkant van het dartbord.
  4. Sla de rubberdoppen met een hamer aan de achterkant van het bord op de drie aangegeven plekken.
  5. Hang je dartbord op aan de metalen beugel op de muur.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *