Algemeen

Een dartbord ophangen: hoe het wél moet

Koen van Ekeren - 28 april 2022, 14:03

Wil je thuis een dartbord ophangen? Dat wil je natuurlijk meteen op de correcte wijze doen. In dit artikel lees je wat de officiële richtlijnen zijn en geven we tips.

Dartbord ophangen: wat heb je nodig?

Een dartbord ophangen is niet zo moeilijk. Veel gereedschap komt er meestal ook niet bij kijken, want bij de aanschaf van een dartbord krijg je er gratis een ophangsetje bij. Dit setje bestaat vaak uit een metalen plaatje en drie schroeven. Dit heb je nodig:

Een dartbord ophangen in 6 stappen

Met de volgende stappen hang je het dartbord binnen no-time perfect op aan de muur.

1. Kies een locatie

Waarschijnlijk heb je al een plek in gedachten voor het dartbord, maar bedenk goed of dit de beste locatie is. Kies voor een open ruimte waarbij je niet wordt gehinderd door meubels of andere obstakels. De officiële werpafstand is 2,37 meter, dus zorg dat je comfortabel achter de werplijn kunt staan.

Houd ook rekening met dat een dartpijl in elke richting kan bouncen (terugkaatsen) tot meer dan twee meter van het dartbord. Kies dus geen plek uit waar kwetsbare objecten staan die je niet kunt (of mag) verplaatsen. Plaats een dartbord ook niet vlakbij een deuropening.

Houd ook rekening met eventuele geluidsoverlast. Als een dartpijl het dartbord raakt is een tik te horen, die vaak ook hoorbaar is aan de andere kant van de muur. Hang je dartbord dus liever niet op aan een binnenmuur tussen jouw woning en die van de buren. In ons artikel over het stiller maken van een dartbord zie je wat je kunt doen om het geluid te dempen.

2. Markeer de muur

Volgens de officiële regels moet het midden van de roos op exact 173 centimeter (1.73 meter) van de grond hangen. Vrijwel alle goede dartborden worden ook vanuit het midden opgehangen. Pak een rolmaat of meetlint, meet vanaf de vloer en zet op een hoogte van 173 centimeter een stip.

dartbord ophangen met muurbeugel
Bron afbeelding: Winmau

3. Bevestig het ophangsysteem

De meeste dartborden worden geleverd met een metalen muurbeugel. Houd de muurbeugel vast in een U-vorm (de opening moet dus boven zijn) en zorg dat het gat in het midden ter hoogte is van de stip die je net hebt gemarkeerd. Draai twee schroeven door de gaten om de muurbeugel aan de muur te bevestigen.

Sommige dartborden worden geleverd met wat anders dan een muurbeugel, zoals het bracket systeem van Shot en de Easy Click Fix van Bull’s. Zorg bij deze systemen dat de punt naar beneden wijst en dat het gat in het midden gelijk is aan de gemarkeerde stip. Draai de schroeven door de gaten om het systeem te bevestigen.

4. Plaats de schroef

Heb je net de metalen muurbeugel bevestigd? Draai de meegeleverde schroef met de brede kop in het midden van de achterkant van het dartbord. Deze schroef schuif je straks in de zojuist bevestigde muurbeugel.

Heb je een Easy Click Fix van Bull’s, dan bevestig je het ronde schijfje aan de achterkant van het dartbord. Zorg dat het midden gelijk is aan het gat in het dartbord en schroef de schijf vast. Bij dartborden van Shot is de schijf al aan het dartbord bevestigd.

5. Bevestig de draaiwieltjes

Om te zorgen dat een dartbord stevig hangt en niet wiebelt, krijg je bij de meeste dartborden extra accessoires geleverd. Dat kunnen rubberen dopjes zijn, maar ook wedges of draaiwieltjes. Heb je dopjes of draaiwieltjes? Bevestig ze dan aan de achterkant van het dartbord. Heb je wedges (dit zijn schuine blokjes), dan schuif je ze na stap 6 achter het dartbord om hem extra stevig op te hangen.

6. Hang het dartbord op

Pak je dartbord op en laat het getal 20 naar boven wijzen. Schuif het dartbord van boven naar beneden in het ophangsysteem. Zorg dat de 20 precies in het midden staat. Gebruik eventueel een dartbord waterpas (of een gewone waterpas) om je dartbord zo recht mogelijk te krijgen.

Let’s play darts!

Nu je dartbord hangt, is het bijna tijd om te gooien. Bijna, want eerst moet je de werplijn nog markeren. De streep zet je op 237 centimeter van het dartbord. Maar let op: het is een veelgemaakte fout om de afstand vanaf de muur op te meten. In dat geval sta je te dichtbij.

Je moet namelijk meten vanaf de voorkant van het dartbord. Een dartbord is zo’n 4,5 centimeter dik. Dit betekent dat de werplijn bij de meeste spelers op 241,5 centimeter van de muur moet staan, in plaats van 237 centimeter. De dikte van het dartbord tel je dus bij de 237 centimeter op.

En voordat je begint met gooien, is het goed om te beseffen dat de pijlen af en toe bouncen, waarbij ze de vloer kunnen beschadigen. Wil je dit voorkomen, dan kun je een dartmat aanschaffen. Of leg tijdelijk andere bescherming neer, zoals karton. Verder komt het nogal weleens voor dat een dartbord wordt gemist. Heb je liever geen gaatjes in de muur, dan is iets als een darts surround (een beschermingsring) een goed idee.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *