De 7 beste dartborden van 2023 | Dartbord reviews

Op het oog zien ze er allemaal (vrijwel) hetzelfde uit, maar de verschillen tussen dartborden kunnen enorm zijn. En er is weinig frustrerender dan darts die steeds van het bord stuiteren, of een dartbord dat na een week versleten is. Dus, wat is het beste dartbord van 2023?

Wat is het beste dartbord van 2023?

Wat dartborden betreft is de keuze meer dan reuze. En de prijsverschillen zijn groot. Maar, wat is een goed dartbord om te kopen?

Om je te helpen, bespreken we de zes beste dartborden van de markt. In de dartbord reviews komen dartborden uit verschillende prijsklassen aan bod: van het beste dartbord voor beginners, tot de beste keuze voor de gevorderde darter.

  1. Winmau Blade 6: beste prijs-kwaliteitverhouding
  2. Lifetime Dartbord: beste goedkope dartbord
  3. Unicorn Eclipse Ultra: het mooiste dartbord
  4. Nodor Supamatch III: een van de beste dartborden
  5. Apollo PDS Dartkabinet: beste dartbordkast
  6. Winmau Blade 6 Triple Core: beste professionele dartbord
  7. Target Aspar: het modernste dartbord

1. Winmau Blade 6: beste prijs-kwaliteitverhouding

Winmau Blade 6 dartbord

Laten we beginnen bij de meest populaire optie op de markt: het Winmau Blade 6 Bristle-dartbord, dat in november 2021 verscheen. De Blade 6 heeft alles wat je van een dartbord wenst: levendige kleuren, duurzaam materiaal en een ongelooflijk dun ijzerdraad.

Daarmee mag de Winmau Blade 6 worden gerekend tot een professioneel dartbord. Voor een dartbord van deze kwaliteit is de prijs ook schappelijk: 54,95 euro. Hierdoor is het een aanbevolen optie voor zowel beginnende als gevorderde darters.

Wat we erg prettig vinden, is dat de Blade 6 nauwelijks slijt. Zelfs na een jaar lang dagelijks met pijlen smijten zal het dartbord er nog fris uitzien. Het dartbord kost dan misschien wel een paar tientjes meer dan een goedkoop alternatief, maar je haalt wel iets in huis waarmee je jaren vooruit kan. Ook als je dagelijks staat te gooien.

Een ander voordeel is dat je nauwelijks te maken hebt met bouncers. Het ijzerdraad van Winmau de Blade 6 is ultradun (Blade Wire). Bovendien heeft het ijzer een scherpe hoek van 60 graden, wat de kans op bouncers verder verkleint. Overigens is de oudere Winmau Blade 5 ook nog steeds een goede keuze. Dit dartbord is vrijwel even goed als de Blade 6, maar er zijn nog maar weinig webshops die hem verkopen.

2. Lifetime Dartbord: beste goedkope dartbord

beste goedkope dartbord

Het is een cliché, maar we gooien ‘m er toch even in: goedkoop is duurkoop. Zeker als het om dartborden gaat. Een dartbord van onder de dertig euro ziet er vaak prima uit – tot je er een paar weken mee hebt gespeeld. Bovendien is het ijzerdraad dikker en vastgezet met nietjes, waardoor de pijlen snel bouncen.

Maar voor als je minder wilt besteden dan dertig euro: het Lifetime dartbord (22 euro) is in onze testen het beste goedkope dartbord. Met zijn diameter van 18 inch en een dikte van 3,5 centimeter voldoet het aan de richtlijnen, dus het dartbord kan voor officiële toernooien worden gebruikt.

Net als bij de duurdere alternatieven is het dartbord gemaakt van sisalvezels die zelfherstellend zijn. Het sisal is wel van wat minder hoge kwaliteit, maar voor een dartbord van deze prijsklasse is het prima. Als je het dartbord regelmatig roteert en niet overdreven veel gooit, gaat het dartbord zomaar enkele jaren mee.

Minpunten zijn er ook – maar wat wil je ook met een goedkoop dartbord. De roos is vastgezet met nietjes, wat het extra uitdagend maakt om de bullseye te raken. Bovendien kan de afwerking fraaier. Al met al is het voor beginners een veilige keuze. Maar als je meer te besteden hebt, haal je een stuk kwaliteit in huis door de Blade 6 te halen.

3. Unicorn Eclipse Ultra: het mooiste dartbord

Unicorn Eclipse Ultra Dartbord

Veel dartborden passeerden in onze testen de revue, en de schoonheidsprijs is voor de Unicorn Eclipse Ultra. Dit dartbord (gelanceerd in oktober 2021) ken je misschien van tv; hij schitterde tot begin 2022 in de officiële wedstrijden van de PDC en is de opvolger van de Unicorn Eclipse HD2 Pro.

De Eclipse Ultra – verkrijgbaar bij Bol.com – is een ware eyecatcher. De buitenste ring is diepzwart geschilderd, met hagelwitte cijfers voor een extra visueel contrast. Mooi is dat ze niet vastzitten aan een witte cijferring; ze kunnen individueel worden losgemaakt.

Net als bij andere professionele dartborden is de bedrading ongelooflijk dun. Hierdoor wordt het aantal bouncers tot het minimum beperkt – in onze testen kwam een terugkaatsende pijl geen enkele keer voor.

Wel is het Unicorn dartbord – ondanks dat het uit hoogwaardig sisal bestaat – een stuk minder duurzaam dan zijn grote Blade 6-concurrent. De gaten in het dartbord herstellen minder goed, waardoor slijtage eerder optreedt. Ben je van plan om dagelijks te darten, dan kan dit een overweging zijn om voor een alternatief te kiezen. Vind je vooral het uiterlijke vertoon belangrijk, dan is dit jouw dartbord.

4. Nodor Supamatch III: een van de beste dartborden

Nodor Supamatch III

Nodor is een van de betere merken in de wereld van darts. Hun dartborden staan hoog aangeschreven bij ’s werelds toonaangevende dartorganisaties – en de Supamatch III vormt daarop geen uitzondering.

Het dartbord komt uit dezelfde fabriek als de Winmau Blade 6 en is te koop bij Bol.com. De kwaliteit van het Oost-Afrikaans sisal is dan ook vrijwel hetzelfde. En dat is te merken: zelfs na maanden fanatiek darten ziet het sisal er nog gepolijst uit.

De afwerking vinden we prachtig – misschien zelfs nog ietsjes mooier dan bij de Blade 6. Het ijzerwerk is eveneens ultradun, waardoor bouncers zelden voorkomen. Daarmee is het een geweldig alternatief voor de Blade 6, al is het jammer dat hij iets duurder is.

5. Apollo PDS Dartkabinet: beste dartbordkast

dartkabinet Apollo

Met een dartbordkast geef je een dartbord een onopvallende plek in de kamer. Het dartkabinet (89,95 euro) van Apollo PDS – verkrijgbaar in het zwart en wit – vinden we een van de elegantste op de markt.

Waar we bij het openklappen vrolijk van worden, zijn de scoreborden aan de binnenzijde van de deurtjes. Het zijn whiteboard scoreborden, dus de scores die je opschrijft zijn uitwisbaar.

De dartbordkast heeft een afmeting van 55 x 65 x10 centimeter. Je krijgt een ophangset meegeleverd, waarmee je het dartkabinet vrij eenvoudig aan de muur bevestigt.

Ook niet onbelangrijk: de dartbordkast is inclusief dartbord. Het sisal van het Mission Apollo-dartbord is van prima kwaliteit. Minder positief is de bedrading, die relatief dik is en vastgezet is met nietjes. Hierdoor vormt een bouncer geen uitzondering. Gelukkig heb je nog altijd de keuze om er een hoogwaardiger dartboard in te plaatsen.

6. Winmau Blade 6 Triple Core: beste professionele dartbord

Winmau Blade 6 Triple Core

Als er een Order of Merit voor dartborden bestond, schitterde de Winmau Blade 6 Triple Core met stip op één. Hoewel er dartborden zijn met een vergelijkbare look and feel, is de Triple Core van Winmau zonder twijfel het beste dartbord op de markt. Misschien ken je hem van tv, want dit dartbord wordt sinds kort gebruikt bij officiële wedstrijden van de PDC.

De Triple Core is net zoals de Blade 6, maar hij bestaat uit twee extra lagen. Dit zorgt allereerst voor een betere grip van de dartpijl. De bovenste laag in het sisal heeft een iets lagere dichtheid, zodat de pijlen dieper in het bord steken. Dit zou moeten zorgen voor nog meer grip, maar eerlijk gezegd merken we niet zoveel verschil met de goedkopere Blade 6. Daar is het aantal bouncers al tot het minimum beperkt.

Wat we interessanter vinden, zijn de lagen eronder. Allereerst is er een sisallaag die juist een hoge dichtheid heeft, waardoor hij meer weerstand biedt onder het oppervlak. Daaronder is er nog een harde carbonlaag. Die zorgt dat de darts goed worden opgevangen en de sisalvezels beter herstellen. De extra lagen zorgen voor een aanzienlijk betere duurzaamheid – terwijl de levensduur bij zijn goedkopere broer al ongelooflijk goed is.

Verder heeft de Winmau Blade 6 Triple Core ten opzichte van de goedkopere Blade 6 een iets ander ontwerp. De cijfers hebben een moderne stijl en zijn voorzien van een speciale coating. Die coating zorgt dat de cijfers bij iedere lichtinval goed zichtbaar zijn. Vraag jezelf wel af of je het beste dartbord nodig hebt, want voor de meeste mensen is de ‘gewone’ versie van de Blade 6 al goed genoeg. Meer over het dartbord lees je in onze Winmau Blade 6 Triple Core review.

7. Target Aspar: het modernste dartbord

aspar dartbord

Hoef je niet zo nodig een dartbord met een traditionele stijl, maar heb je liever een dartbord met moderne looks? Dan is het Aspar dartbord van dartfabrikant Target Darts een interessante keuze. Het dartbord werd in oktober 2021 gelanceerd en ziet er ontzettend minimalistisch en stijlvol uit.

De cijfers van het dartbord hebben een modern lettertype en zijn relatief klein. Ook zijn ze zo geplaatst dat ze overal rechtop staan. Wat ook mooi is, zijn de logo’s aan de buitenkant. Er is niet gekozen voor één grote opdruk, maar kleine logo’s die rondom het dartbord staan. Dat heeft een reden: Target Darts wil dat het dartbord altijd symmetrisch oogt, hoe je het dartbord ook hebt geplaatst.

De kwaliteit is ook prima: het dartbord is gemaakt van hoogwaardig Afrikaans sisal. Toch is het Aspar dartbord niet zo duurzaam als het dartbord van bijvoorbeeld Nodor of Winmau. De gaatjes herstellen slechter en het sisal is wat harder, waardoor de pijlen er sneller uitvallen. Koop dit dartbord dus alleen als je helemaal weg bent van het design.

Hoe kies je het beste dartbord?

Hierboven lees je over onze best geteste dartborden. Maar wat maakt een dartboard goed? Hieronder leggen we uit wat we belangrijk vonden bij de dartbord reviews. Ga je een ander dartbord kopen, dan is het belangrijk om op het volgende te letten:

Materiaal

Dartborden zijn er in verschillende materialen, waaronder hout, kurk, opgerold papier en sisal. In dit artikel nemen we alleen dartborden van sisal mee, waar vrijwel alle moderne dartborden van worden gemaakt.

Dat is niet zomaar; sisal is ongelooflijk duurzaam. Als je een dartpijl in een houten of papieren dartbord gooit, laat het een gat achter. Bij een sisal dartbord wordt dit gat opgevuld door de omliggende sisalvezels die erg veerkrachtig zijn. Hierdoor gaan dit soort dartborden veel langer mee.

Kies dus altijd voor het materiaal sisal. Vaak worden het ook ‘borstelharen dartborden’ genoemd. Wil je de beste kwaliteit? De dartborden van Winmau, Nodor en QX Max zijn gemaakt van Sisal uit Afrika, dat vanwege de dichtheid van de vezels de beste kwaliteit heeft.

Bedrading

Naast het materiaal is het voor darters belangrijk dat de bedrading goed is. Dit is het ijzer tussen de scoringsvlakken. Hoe dunner de bedrading, hoe beter. De kans is dan namelijk klein dat de dartpijl afketst van de bedrading – ook wel bouncers genoemd.

Bij de goedkopere dartborden (van rond de € 30 of minder) is de bedrading op het bord gelegd en vastgezet met nietjes. Die nietjes zie je bijvoorbeeld aan de zijkanten van een triple. Hierdoor is er minder ruimte om in de triples te gooien en kaatst de pijl relatief vaak terug, wat vervelend kan zijn.

Het liefst heb je een dartbord met een ultradun bedradingssysteem, Blade Wire genoemd. Deze dartborden kosten wat meer (vaak vanaf € 45), maar dan heb je bijna nooit last van bouncers, wat het spelplezier vergroot. Bovendien ziet de Blade Wire er een stuk gelikter en professioneler uit.

Roterende cijferring

Waarschijnlijk ben je van plan om vooral te mikken op de triple 20. En als je dat doet, zul je zien dat vooral het bovenste gedeelte van het bord slijt. Om te zorgen dat je dartbord veel langer meegaat, draai je hem regelmatig een stukje. Zo verdeel je de slijtage gelijkmatig.

Als je het dartboard draait, moeten de cijfers natuurlijk ook van positie veranderen. Let er daarom op of het een roterende cijferring heeft, of dat je de cijfers kunt losmaken. Bij de dartborden die we in deze dartbord reviews bespreken, is dat in ieder geval mogelijk.

Hoelang gaat een dartbord mee?

Hoelang je dartbord meegaat, hangt af van de kwaliteit van het dartboard, hoeveel je gooit en hoe je het onderhoudt. Bekijk voor dit laatste ons artikel over Dartbord onderhouden voor tips.

Als je een fanatieke darter bent die een dartboard van hoge kwaliteit gebruikt, kun je verwachten dat het zo’n drie jaar meegaat voordat het vervangen moet worden. Ben je wat minder fanatiek, dan heb je er waarschijnlijk nog langer plezier van.