Algemeen

Dartbord onderhouden: 7 tips voor een lange levensduur

Koen van Ekeren - 5 januari 2020, 20:25

Er is weinig mooier dan een kakelvers dartbord, met een oppervlak zo egaal als een biljartlaken. Maar het eindeloos smijten met scherpe pijlpunten vertaalt zich helaas in een onvermijdelijke slijtage. Gelukkig kun je je dartbord onderhouden op een manier waardoor je er veel langer plezier van hebt. We geven 7 tips.

Dartbord onderhouden

Een dartbord gaat niet eindeloos mee – zeker niet wanneer je bijna elke dag staat te gooien. Maar door de volgende tips te volgen kan de levensduur van een dartbord van sisal (de Winmau Blade 6 is onze favoriet) aanzienlijk worden verlengd.

1. Draai je dartbord

Wanneer je een tijdje staat te gooien, merk je dat de slijtage niet gelijkmatig verdeeld is. Vooral de 5, 20 en 1 krijgen waarschijnlijk heel wat te verduren – simpelweg omdat je op de hoogste triple mikt.

Om de slijtage gelijkmatig te laten verlopen en de levensduur daarmee flink te verlengen, moet je het bord regelmatig draaien. Natuurlijk moeten de nummers dan ook een andere plek krijgen en daar hebben dartfabrikanten iets op bedacht. Bij de meeste dartborden zijn de nummers bevestigd aan een verstelbare ring, waardoor je ze eenvoudig een andere plek geeft.

Als je dagelijks gooit, raden we het je aan om je dartbord ten minste een keer per week te draaien. Draai het dartbord steeds met de klok mee en verhuis de 20 naar de 18. Zo voorkom je ongelijkmatige slijtage en gaat je dartbord langer mee.

2. Gebruik géén water

Er bestaat een mythe dat water goed is voor je dartbord. Het zou goed zijn voor het herstel en uitdroging voorkomen. Vroeger was dit inderdaad zo, toen dartborden nog gemaakt werden van hout. Om de levensduur te verlengen moest het af en toe in water worden ondergedompeld.

Moderne dartborden zijn echter gemaakt van sisal en deze vezels mogen nooit worden blootgesteld aan water. Besluit je een dartbord toch te besprenkelen met water, dan zal de sisal het vocht ongelijkmatig absorberen en zorgt het dat je dartbord bobbels krijgt. Bovendien wordt de lijm nat die gebruikt wordt om de sisal aan het houten achterbord te bevestigen, waardoor de sisal uitvalt. Ook kan het houten achterbord kromtrekken en is er kans op schimmel. Maak het dartbord dus nooit nat en gebruik ook geen andere vloeistoffen.

Lees ook: Hoelang gaat een dartbord mee?

3. Ken je plek

Om te zorgen dat de sisalvezels sterk en veerkrachtig blijven, is het belangrijk om het dartbord op te hangen op een droge plek. Een kelder of garage met een vochtig klimaat is dus geen goed idee. Ook sterk wisselende temperaturen hebben een slechte invloed, dus hang een dartbord niet buiten op. Wil je toch buiten gooien, neem hem dan na gebruik mee naar binnen voor een langere levensduur.

4. Let op het licht

De sisalvezels houden niet van fel (zon)licht. Door langdurige blootstelling aan fel licht drogen de vezels sneller uit en verkleuren de rode en groene vlakken eerder. Het beste kun je bij dartbord verlichting kiezen voor led-verlichting. Die veroorzaakt geen schade aan je bord, ongeacht hoe lang je het aan laat staan.

5. Zorg voor je dartpijlen

Om je dartbord zo lang mogelijk in topconditie te houden, is het naast het dartbord onderhouden belangrijk om voor je dartpijlen te zorgen. Wanneer je al een tijdje met de pijlen gooit, wordt de punt bot en zijn en kleine beschadigingen in het metaal. Een nadeel van een botte punt en oneffenheden in de punt is dat ze een dartbord sneller beschadigen. Elke keer wanneer je zo’n dart eruit haalt, trekt de pijlpunt dan ook wat sisalvezels mee.

Het is daarom aan te raden om de punten regelmatig met een slijpsteen te slijpen. Zo verwijder je braampjes van je dart en kun je de punt scherper maken. Blijf ook vooral weg van moderne pijlpunten met ribbels. Ze zorgen voor extra grip, maar beschadigen een dartbord zeer snel.

6. Haal de pijlen er op de juiste manier uit

Wees voorzichtig met de manier waarop je de pijlen uit het bord haalt. Het is verleidelijk om de pijlen in een keer met één hand snel uit het bord te trekken, maar dan is de kans groter dat de sisalvezels beschadigen. Haal de pijlen in plaats daarvan één voor één uit het bord, waarbij je de darts met een draaiende beweging uit het dartbord haalt.

7. Investeer in een goed dartbord

Als je veel speelt, loont het om meer geld uit te geven aan een dartbord. Dartborden van betere merken hebben doorgaans een langere levensduur, vanwege de betere kwaliteit sisal. Bij de Winmau Blade 6 Triple Core bestaat de sisal zelfs uit twee lagen, waardoor een dartbord langer meegaat.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Reacties

Beste,
Ik zou graag deze reactie willen plaatsen omdat ik het zelf heb ondervonden. De Winmau Blade 6 triple core was in het eerste een zeer goed bord maar nu? De borden zijn niet dezelfde meer dan in het begin, ze zijn harder geworden, maken meer lawaai en 3 jaar met een bord is toch wel serieus overdreven, ik speel 2 a 3u/dag en moet mijn bord toch zeker jaarlijks vervangen en ik onderhoud mijn bord, ruk mijn pijlen er niet uit en ze hangt in de woonkamer.
Winmau levert de laatste tijd geen kwaliteit meer dan dat ze laat ons zeggen 3-4 jaar leverde. Iedereen is het erover eens en ik ook. De profs klagen zelfs over de kwaliteit van Winmau de laatste tijd

idd heb het zelfde gevoel volgende zal geen winmau meer zijn ,er zijn nu blijkbaar meer en betere alternatieven ,trouwens het is niet voor niets dat er veel meer bouncers en uitvaller te zien zijn op tv wedstrijden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *