Koopadvies

Dartbord kopen? Hier moet je op letten

Koen van Ekeren - 28 april 2022, 14:55

Of het nou gaat om een dartbord van Winmau, Unicorn, Target of Harrows of Shot: ze lijken identiek aan elkaar. Toch zijn er grote prijsverschillen. Moet je voor een goedkoop dartbord gaan, of loont het om voor een duurdere variant te kiezen? We leggen het uit in dit dartbord koopadvies.

Welk dartbord materiaal: sisal, hout of papier?

Er zijn dartborden die nog geen tientje kosten, maar ook waar je € 60 voor betaalt. Het grote prijsverschil zit ‘m onder meer in het materiaal. Meestal worden dartborden gemaakt van sisal, maar ze zijn er ook in hout en opgerold papier.

Sisal

Winmau Blade 6

De beste en populairste dartborden zijn gemaakt van sisal. Voor vrijwel alle dartliefhebbers is een sisal dartbord kopen de beste keuze. Een dartbord van sisal wordt veel gebruikt door recreanten, maar het is ook de standaard bij darttoernooien – waaronder die van de PDC. De populairste onder dartliefhebbers is de Winmau Blade 6, die 54,95 euro kost.

Sisal is een plantaardig product. Een groot voordeel van dit materiaal is dat ze – in tegenstelling tot houten dartborden – weinig onderhoud nodig hebben. Ze hoeven in principe niet te worden gereinigd en zijn reukloos. Bovendien gaan dartborden van sisal lang mee. Wanneer een pijl in een houten of papieren dartbord steekt, laat het een gat achter. Bij een dartbord met sisal wordt dit gat automatisch gevuld door de omliggende sisalvezels die sterk en veerkrachtig zijn.

Wel is het goed om te weten dat een dartbord van sisal kan variëren in kwaliteit. Sommige fabrikanten importeren het sisal uit Afrika, dat de beste kwaliteit heeft. Onder meer de dartborden van Winmau, XQ Max en Nodor zijn gemaakt van Sisal uit Afrika. Daarnaast zijn er fabrikanten die het halen uit Brazilië, waarbij de sisal van B-kwaliteit is. Het slechtste type sisal is van Chinese komaf. Hiervan is de dichtheid van de vezels een stuk lager, waardoor het minder duurzaam is en je eerder last krijgt van bouncers.

Geperst papier

Spotgoedkope dartborden zijn doorgaans gemaakt van geperst papier – niet bepaald een duurzaam dartbord materiaal. Wanneer een pijl in een bord als deze steekt, laat dit een permanent gat achter dat op geen enkele manier ‘geneest’. Lang zal het dartbord dus niet meegaan. Koop een papieren dartbord alleen als je het niet van plan bent om lang te darten en je er zo min mogelijk geld aan wilt uitgeven.

Hout

Sommige dartborden zijn gemaakt van hout – een materiaal dat vroeger de standaard was. Het werpen van pijlen tegen een houten dartbord heeft een bepaalde charme. Toch worden ze tegenwoordig veel minder gebruikt, vooral omdat ze moeilijker te onderhouden zijn. Houten dartborden moeten regelmatig worden gehydrateerd, want anders drogen ze uit en beginnen ze te barsten.

Een ander nadeel is dat houten dartborden op termijn de neiging hebben om te gaan ruiken. Wel zijn houten dartborden – mits goed onderhouden – duurzaam. Ze gaan ongeveer even lang mee als een dartbord van sisal. Wat prijs betreft is een houten dartbord te vergelijken met een sisal dartbord.

Dartbord bedrading: Round Wire of Blade Wire

Waarschijnlijk is een dartbord van sisal wat je wilt. Ook bij deze dartborden is er veel prijsverschil en dat komt door een verschil in bedrading. Dit is het ijzerdraad dat de scoringsvlakken van elkaar scheidt. Bij de wat goedkopere dartborden is het bedradingsontwerp rond en op het bord gelegd, waarbij het is vastgezet met nietjes. Voor beginnende darters is een dartbord met deze ronde bedrading (Round Wire) goed genoeg, waarbij het dartbord meestal tussen de 25 en 30 euro kost.

Round Wire

round wire
Een voorbeeld van een Round Wire-dartbord, waarbij het ijzerdraad is vastgezet met nietjes

Een voorbeeld van een goedkoop sisal dartbord met ronde bedrading is het Bull’s Classic dartbord, die ongeveer 25 euro kost. De kwaliteit van het dartbord is niet geweldig, dus koop het alleen als je voorzichtig kennis wilt maken met darten. Anders kun je beter twee tientjes extra spenderen voor een Blade Wire-dartbord, die vaak ook gemaakt zijn van een betere kwaliteit sisal en dus langer meegaan.

Blade Wire

blade wire
Een voorbeeld van een Blade Wire-dartbord. De bedrading is zeer dun en zonder nietjes

Er zijn ook duurdere professionele dartborden te koop waarbij de bedrading ultradun is (Blade Wire). Hierbij houdt de sisal het ijzer op z’n plek, waardoor de nietjes overbodig zijn geworden. Hierdoor is de kans veel kleiner dat de dartpijl afketst van de bedrading, de zogeheten bouncers. Ook ontstaat hierdoor meer ruimte om de tripples of dubbels te gooien. Een dartbord met zo’n Blade Wire System wordt gezien als het beste dartbord op de markt en ze zijn verkrijgbaar vanaf zo’n 40 euro.

Op de onderstaande afbeelding zie je goed wat het verschil is tussen een dartbord met een ronde bedrading (links) en een Blade Wire System (rechts).

Wat is het beste dartbord?

round wire versus blade wire
Het verschil tussen Round Wire (links) en Blade Wire (rechts)

Misschien wel het populairste dartbord met het Blade Wire System is het Winmau Blade 6 Dartbord. Hierbij is de sisal van de hoogste kwaliteit (Afrikaans sisal) en is de bedrading zeer dun, wat zorgt voor bijzonder weinig bouncers.

Er is ook nog een verbeterde versie van het bovengenoemde dartbord: de Winmau Blade 6 Triple Core dartbord (94,95 euro). Hierbij bestaat de sisal uit drie lagen om de kans op bouncers nog verder te verkleinen. Bovendien is de duurzaamheid nóg beter, dus het dartbord gaat nog langer mee. Misschien ken je hem van tv, want het dartbord wordt gebruikt bij officiële wedstrijden van de PDC.

Design: klassiek, modern of stoer

Dartborden zijn niet alleen goed voor veel speelplezier; je haalt ook een echte eyecatcher in huis. Wel zo belangrijk dat de stijl overeenkomt met jouw smaak.

aspar dartbord
Het minimalistische Aspar-dartbord van Target Darts

De meeste dartliefhebbers hebben de voorkeur voor de traditionele looks: mooie verzadigde kleuren, een cijferring met hagelwitte letters en één grote opdruk van de fabrikant. De Winmau Blade-reeks en de dartborden van Bull’s, Target en Unicorn zijn daar bekende voorbeelden van. De Unicorn Eclipse Ultra wordt overigens beschouwd als het mooiste dartbord. Deze dartborden werden voorheen gebruikt bij de tv-toernooien van de PDC en hij kost zo’n 90 euro.

Dartborden die erg afwijken van de norm, komen we niet zo vaak tegen. Fabrikant Target Darts durfde het onlangs wel aan en stopte het Aspar dartbord in een eigentijds jasje. Het dartbord is strak, modern en minimalistisch. Een voorbeeld van een dartbord met stoere looks is de Shot Bandit Duro, die gemaakt is van hoge kwaliteit en geliefd is bij veel darters.

Welk dartbord past bij mij?

Welk dartbord bij je past is dus vooral afhankelijk van hoe vaak je aan de oche staat en wat je niveau is van spelen. Als je van plan bent om vaker dan één avond een pijltje te werpen, dan kun je eigenlijk niet om een sisal dartbord heen. Maar wanneer moet je welk type sisal dartbord kopen?

Beginner dartbord

Als je net begint met darten, of het van jou allemaal niet zoveel hoeft te kosten, dan is een sisal dartbord met een ronde bedrading een uitstekende keus. De kwaliteit van de dartborden zijn prima en ze zijn relatief goedkoop. Prijs: ± € 25 – € 30.

Gevorderd dartbord

Ben je een fanatiek darter en wil je een groter speeloppervlak in de triples en het aantal bouncers tot een minimum beperken? Dan kun je het beste een dartbord kopen met een Blade Wire System, zoals de eerder genoemde Winmau Blade 6 Prijs: ± € 55.

Professioneel dartbord

Wil je het beste van het beste? Dan zijn er nog dartborden met een uitzonderlijk dunne bedrading en langere levensduur. De Winmau Blade 6 Triple Core en de Unicorn Eclipse Ultra zijn hier populaire voorbeelden van. Prijs: ± € 70 – € 100.

Heb je je dartbord gekozen? In een artikel lees je hoe je het dartbord ophangen op de juiste wijze doet.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *