Koopadvies

De 6 beste dartpijlen van 2024: deze darts raden we aan

Koen van Ekeren - 7 januari 2024, 13:19

Er bestaan ongelooflijk veel verschillende dartpijlen – en dat is niet voor niets. Bijna iedereen gooit zijn darts op een andere manier naar het dartbord. De kunst is om dartpijlen te vinden die zijn afgestemd op je grip en techniek. Wat voor jou de beste dartpijlen zijn om te kopen, ontdek je in deze koopgids.

Wat zijn de beste dartpijlen?

Er is geen goede of foute dartpijl. Als dat wel zo was geweest, zouden professionals allemaal met hetzelfde setje gooien. Maar kijken we naar de dartpijlen van de topdarters, dan zijn er wat belangrijke overeenkomsten.

Dé ultieme dartpijlen bestaan niet, want nogmaals: dan had iedere PDC-darter ermee gegooid. Wel kunnen we je op weg helpen bij je keuze door een paar goede darts uit te lichten. We hebben ze onderverdeeld in verschillende categorieën.

  1. Winmau Blackout: beste dartpijlen voor de beginner
  2. Target Darryl Fitton darts: voor de gront-gripper
  3. Unicorn Chris Dobey darts: voor de rear-gripper
  4. Winmau Joe Cullen darts: voor de middle-gripper
  5. Target Nathan Aspinall: een van de beste darts met weinig grip
  6. Target Carrera Sport Nitro: een van de beste dartpijlen met veel grip

1. Winmau Blackout: een van de beste dartpijlen voor de beginner

Winmau Blackout dartpijlen

Als je net begint met darten en je geen idee hebt welke darts bij je passen, dan is de Winmau Blackout 1 een uitstekend setje om mee te beginnen. Het zijn dartpijlen met veel grip, een rechte barrel en er zijn over de gehele lengte van de barrel ronde groeven voor extra houvast. Dit maakt het goede beginners dartpijlen, want ze lenen zich voor veel verschillende werpstijlen.

Wat betreft het gewicht is er ook veel keuze: 22 tot 28 gram. Voor een beginner raden we het aan om te kiezen voor 24 of 26 gram. Hoe zwaarder de pijl, hoe minder kracht je in de worp hoeft te steken. Bovendien zorgt een zwaarder gewicht voor een stabielere vlucht van de dartpijl. Een gewicht van 28 gram is echter aan de hoge kant, waardoor 24 of 26 gram een veiligere keuze is.

2. Target Darryl Fitton: voor de front-gripper

Target Darryl Fitton dartpijlen

Houd je de dartpijl graag aan de voorkant van de pijl vast, als een potlood? Dan zal een dart met grip aan de voorkant je waarschijnlijk de beste resultaten opleveren. Een populaire in deze categorie zijn de Target Darryl Fitton dartpijlen.

De meeste dartpijlen hebben een gladde ‘neus’, maar deze darts geven je genoeg houvast aan de voorkant van de pijl. Daar zitten extra ringen op de grip; ideaal voor darters die de pijlen ver van voren vasthouden.

Andere dartpijlen die zich goed lenen voor front-grippers zijn:

3. Unicorn Chris Dobey: voor de rear-gripper

Unicorn Chris Dobey dartpijlen

Houd je de pijl aan de achterkant van de barrel vast? De ervaring leert dat de meeste ‘rear-grippers’ de voorkeur hebben voor een dartpijl met een volledig rechte barrel. Aan de achterkant van de barrel is er een gripzone voor een goede controle en nauwkeurigheid.

De Chris Dobey dartpijlen van Unicorn zijn een goed voorbeeld van een setje darts dat goed kan werken bij rear-grippers. De ringgrip strekt zich volledig uit tot de achterkant van de dartpijl. De meeste dartpijlen hebben daar een gladde band, waardoor de grip achterop minder is. Dat is dus niet het geval bij deze dartpijlen, die ook aan de achterkant veel grip geven.

Wat ook goed kan werken voor rear-grippers, zijn de Nightfall Darts van Mission. Ze zijn vrij recht, maar hebben een zeer smalle inkeping aan de achterkant. Die inkeping helpt om de pijl iedere keer op dezelfde plek vast te pakken, wat ideaal is voor het ontwikkelen van een consistente worp.

Andere goede dartpijlen die populair zijn onder rear-grippers zijn:

4. Joe Cullen Darts: voor de middle-gripper

Joe Cullen dartpijlen

De meeste spelers houden hun darts in het midden vast. Het merendeel van de dartpijlen is geschikt voor de middle-gripper, dus er valt veel te kiezen. Het is vooral belangrijk dat het gewicht gelijkmatig verdeeld is; kies dus niet voor dartpijlen die extra gewicht aan de voor- of achterkant van de barrel hebben.

Een populair setje in deze categorie zijn de Winmau Joe Cullen darts. Het zijn rechte dartpijlen met een subtiele inkeping in het midden. Die zogeheten ‘scallop’ voelt comfortabel aan in de vingers en werkt als een referentiepunt. De scallop maakt het makkelijk om de grip iedere keer op dezelfde plek te vinden. Ook is de dartpijl mooi uitgebalanceerd.

Andere dartpijlen die populair zijn onder middle-grippers zijn:

5. Target Nathan Aspinall: een van de beste darts met weinig grip

Nathan Aspinall dartpijlen

Dartpijlen met veel grip geven je veel houvast. Maar ze hebben ook een nadeel: ze zorgen dat de pijl minder soepel uit je hand vertrekt. Dit is vooral het geval als je relatief droge handen hebt. Het is dan verstandig om te kiezen voor dartpijlen met weinig grip.

Een van de beste darts met weinig grip zijn de Target Nathan Aspinall darts (hij gooit ze zelf met 26 gram). Het is een dart met een veel gladdere barrel dan de meeste andere dartpijlen hebben. Zelfs die paar groeven die erin zijn gesneden, zijn ondieper dan vergelijkbare darts.

6. Target Carrera Sport Nitro: geweldige dartpijlen met veel grip

Target Carrero Sport Nitro

De Carrera-reeks van Target heeft veel grip. We zijn dol op het Sport-assortiment, zoals de Target Carrera Sport Nitro. Het zijn dunne en kleurrijke dartpijlen die voor 90 procent uit tungsten bestaan. Over de gehele lengte van de barrel is er grip, met verschillende gripstijlen. Zeker vooraan zijn de groeven diep en het griplevel hoog.

Ben je een middle-gripper of houd je de pijlen aan de achterkant van de barrel vast, dan liggen de Target Carrero Sport Charger je waarschijnlijk beter in de hand.

Meer koopadvies nodig?

Na het lezen van deze koopgids weet je hopelijk wat voor jou goede dartpijlen zijn om te kopen. Heb je meer advies nodig? In het artikel Welke dartpijlen passen bij mij? lees je meer over waar je op moet letten bij het kopen van een dartpijl.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *