Welke dartpijlen passen bij mij?
Wat ooit begon als een houten stokje met drie veren aan de achterkant, is inmiddels een stukje high tech: de dartpijl. Met de verschillende materialen, vormen en lengtes zijn er ontzettend veel darts om uit te kiezen. Maar welke dartpijl past bij jou? In dit artikel praten we je bij, zodat je weet waar je op moet letten als je een nieuwe set darts koopt.
Waar moet je op letten?
Als je een dartpijl koopt, is het belangrijk om te letten op het volgende:
- Van welk materiaal zijn de pijlen gemaakt?
- Wat is het dartpijl gewicht?
- Wat is de vorm van de barrel?
1. Let op het materiaal
Of je nou beginner bent of een gevorderde darter: we raden het in alle gevallen aan om te kiezen voor dartpijlen die gemaakt zijn van het materiaal tungsten. Dit is kwalitatief veruit de beste materiaalsoort, waar ook de dartpijlen van professionele spelers van zijn gemaakt.
Bovendien hoeven tungsten darts niet veel duurder te zijn dan darts van goedkopere materialen, zoals brass darts. Ze zijn in de markt vanaf zo’n 25 euro.
2. Kies het perfecte gewicht
Let naast het materiaal ook op het gewicht van de dartpijl. De meeste dartorganisaties – waaronder de PDC – staan dartpijlen toe tot 50 gram. Het komt echter zelden voor dat iemand dartpijlen werpt die zwaarder zijn dan 30 gram. Als je net begint met darten, is een gewicht van 23 tot 25 gram perfect. Dit is een gemiddeld gewicht.
Of een lichtere of zwaardere dart beter bij je past, hangt af van je werpstijl. Hoe lichter de pijl, hoe harder en sneller je moet gooien. Steek je juist weinig kracht in je worp, dan kun je dus beter voor een zwaardere dart kiezen. In een artikel over het dartpijl gewicht lees je meer over dit onderwerp.
3. Denk aan de vorm van de barrel
Daarnaast is de vorm van de barrel belangrijk. Dit is het middenstuk van de dartpijl; het gedeelte waar je de dartpijl vasthoudt. De meeste darters – waaronder Michael van Gerwen – hebben een voorkeur voor een rechte barrel, waarbij het gewicht gelijkmatig is verdeeld. Meer hierover lees je in ons overzicht van de beste dartpijlen van het moment.
Barrels zijn er ook in andere vormen, zoals de teardrop, cilinder en torpedo. Kies hier alleen voor als je meer ervaring hebt en weet wat je kiest.
Welke dartpijl past bij de beginner?
Voor iemand die zijn eerste pijlen koopt, heeft het weinig zin om meteen voor een professioneel setje darts te gaan. Zorg wel dat je tungsten dartpijlen koopt. Het percentage tungsten hoeft niet heel hoog te zijn: boven de 80% is voldoende. Het is ook het veiligst om voor dartpijlen te gaan die recht zijn en zo’n 24 gram wegen. De kans is dan het grootst dat ze goed in de hand liggen en je er lang plezier van hebt. Goede beginners dartpijlen zijn bijvoorbeeld:
- Red Dragon Defender: 27,85 euro
- Harrows Assassin: 29,89 euro
- Red Dragon Hell Fire A: 25,75 euro
- Razor Edge Original: 32,95 euro
- Michael van Gerwen Aspire: 41,45 euro
Welke dartpijlen passen bij de gevorderde darter?
Lukt het je om de pijlen goed te groeperen, waarbij de darts dicht op elkaar staan? Dan kun je dartpijlen kopen met een relatief hoog tungstenpercentage van 90%. Deze darts hebben een barrel met een hoge dichtheid, waardoor de pijl slanker is.
- Winmau Blackout 1: 49,95 euro
- Peter Wright Snakebite 1 (afbeelding): 49,95 euro
- Winmau Overdrive: 45 euro
- Gerwyn Price 90%: 71,35 euro
- Red Dragon Amberjack 17: 32,95 euro
Wat zijn professionele dartpijlen?
Wil je dartpijlen van de hoogste kwaliteit en mag het wat kosten? Dan kun je gaan voor tungsten percentage van 95%. Dit is het hoogste percentage tungsten op de markt. Koop ze alleen vanwege de hoogwaardige afwerking en het design, want je gaat er niet per se beter mee gooien.
- Winmau Aspria: 94,95 euro
- Roman Empire Caesar: 129,95 euro
- Target Raymond van Barneveld: 122,49 euro
- Unicorn Core XL T95 A Blue: 95,96 euro
Welke dartpijl onderdelen zijn er?
Een dart bestaat uit de volgende 4 onderdelen:
- De punt. Het scherpe gedeelte van de pijl, dat ervoor zorgt dat de pijl in het bord blijft steken. Vaak de tip genoemd.
- De barrel. Het belangrijkste onderdeel van de dartpijl. Het is de plek waar je je vingers plaatst en het is het onderdeel dat zorgt voor de gewichtsverdeling.
- De shaft. Het tussenstuk tussen de flight en de barrel. De lengte heeft veel invloed op de vlucht van de pijl.
- De flight. Het achterste gedeelte van de dart. Dart flights zorgt dat de pijl in evenwicht blijft tijdens de vlucht.
Barrel
De barrel is het belangrijkste en duurste onderdeel van de dart. Het is gemaakt van een metaal met een sterke dichtheid, waardoor de dart het gewenste gewicht krijgt en tegelijkertijd dun blijft. In het verleden werd de barrel gemaakt van brass. Een barrel van brass kom je nu ook nog af en toe tegen, maar het enige voordeel van brass is dat het goedkoper is.
De nieuwste pijlen hebben barrels van een zwaar metaal: tungsten. Dit is een stuk zwaarder dan brass. Hierdoor kan een barrel van tungsten een stuk dunner zijn dan een barrel van brass, terwijl het gewicht hetzelfde is. Dit heeft als voordeel dat de pijlen vlakker naast elkaar in het bord kunnen staan, wat gunstig kan zijn bij het gooien van hoge scores. Bovendien veroorzaken dunne pijlen minder snel bounces en zijn barrels van tungsten beter bestand tegen slijtage.
Let bij het kopen van dartpijlen ook op het percentage tungsten; dit is erg belangrijk voor de kwaliteit van de pijl. Hoe hoger het percentage, hoe beter (en duurder) de pijl. Een barrel met een hoog tungstenpercentage heeft een hoge dichtheid, waardoor de pijl slanker is. Professionele darters gooien met pijlen die een tungsten percentage hebben van 90 procent of hoger. Als beginner is het echter prima om met een setje darts te beginnen dat een lager percentage heeft.
Naast het materiaal is het belangrijk om te kijken naar de structuur van de barrel. Sommige barrels zijn agressief gekarteld of geringd, wat zorgt voor veel grip. Dit is vooral gunstig voor darters met gladde handen. Darters met droge handen hebben over het algemeen een voorkeur voor gladde dartpijlen. Het is namelijk ook belangrijk dat een dartpijl eenvoudig uit de hand vertrekt en dat lukt beter met een gladde pijl.
Shaft
Achter de barrel komt de shaft, die verkrijgbaar is in verschillende maten en materialen. De dart shaft lengte heeft veel invloed op de manier waarop de dart richting het bord vliegt. Of een relatief korte of lange shaft een betere keuze is, hangt af van de stijl van gooien.
Als de pijl bij je in het bord ‘hangt’ – hierbij is de flight lager dan de punt – dan is de shaft te lang. Een kortere shaft is dan wat je nodig hebt. Staat de pijl juist te rechtop in het bord, dan doe je er goed aan om te gooien met een langere shaft. Meestal worden shafts gemaakt in de volgende maten: Extra Short (28 mm), Short (34 mm), Inbetween (39 mm), Medium (47 mm) en Long (55 mm). Heb je geen idee welke shaft je moet hebben, dan is een medium-variant de veiligste keuze.
Naast de verschillende lengtes is het materiaal van de dart shaft belangrijk Een veelvoorkomende is nylon. De shafts van nylon zijn goedkoop, maar breken snel. Zeker wanneer je de pijlen goed bij begint te groeperen zul je merken dat de shaft erg vaak stukgaat. In dat geval kun je beter uitwijken naar een duurzamer materiaal: carbon (koolstof). Ook kun je kiezen voor een aluminium shaft. Deze hebben de duurzaamheid van carbon, al draaien ze relatief snel los van de barrel en zijn ze buigzamer. Een carbon shaft is dus de beste (maar wel duurste) optie.
Dart flights
Het sierwerk aan de achterkant van de pijl heet de flight. Ze zorgen dat de dartpijl tijdens de vlucht met de punt naar voren blijft vliegen. De flight is minder bepalend dan de barrel en shaft, maar heeft ook invloed op je spel.
Allereerst zijn dart flights er in verschillende diktes, die worden aangeduid in micron. Hoe meer micron, hoe dikker de flight. De meestvoorkomende is de 100 micron flight, maar ze zijn er ook in diktes van 75, 125, 150 en 180 micron. Een voordeel van een dikkere flight is dat deze langer meegaat, maar ze zijn wel duurder en maken het gewicht van de dartpijl zwaarder.
Daarnaast zijn flights er in verschillende vormen. Een kleine dart flight (zoals de vapor flight) zorgt voor een snellere vlucht van de pijl, wat vooral darters met een zachte worp kunnen waarderen. Darters die graag met de krachten smijten, kunnen de grotere standaard flight meer waarderen. Deze flights hebben meer draagkracht en zorgen voor meer controle. Grote flights stabiliseren namelijk meer dan kleine dartflights.
Punt
De punt van de dart is gemaakt van metaal. Meestal is de punt niet verwisselbaar; de tip is dan geperst in de barrel. Wel kun je ze eventueel zelf vervangen door een speciale puntenwisselaar te gebruiken. De punt is gemaakt van een zachter metaal dat gemakkelijk met behulp van een slijpsteen kan worden geslepen.
Sommige (voornamelijk professionele) darters gebruiken een pijlpunt met ribbels. Ze zorgen voor extra grip en de pijlen blijven beter in het bord zitten. Een nadeel van de geribbelde pijlpunten is dat ze een dartbord snel beschadigen. Elke keer wanneer je zo’n dart eruithaalt, neemt hij namelijk ook wat sisalvezels mee.
Reacties
Kan je me enkele door u gekende en eventueel geteste dartpijlen opnoemen voor personen die hun barrel echt helemaal vooraan vastnemen aub ( echt a h beginpunt thv de punt )