Techniek

Doorzwaaien: waarom dat zo belangrijk is (en hoe je dat goed doet)

Koen van Ekeren - 27 augustus 2021, 12:34

Als je kijkt naar de onderstaande slowmotion-beelden, dan zie je dat professionele darters qua techniek iets gemeen hebben. Ze zwaaien de werparm allemaal volledig door nadat de pijl is losgelaten. Dit wordt ook wel de follow through-beweging genoemd. Waarom is het doorzwaaien zo belangrijk?

Doorzwaaien na het gooien: alle pro’s doen het

Nu je hebt gezien dat alle professionals hun arm doorzwaaien, weet je dat deze beweging essentieel is. Maar wat maakt de beweging van je arm eigenlijk uit, als de dartpijl toch al onderweg is?

Maak je de (veelgemaakte) fout om de beweging te stoppen als de dart is losgelaten, dan begint het afremmen van je beweging al vóór of tijdens het loslaten. Je gooit dan niet in één vloeiende beweging, waardoor je het jezelf zeer lastig maakt om met precisie en consistentie te gooien.

Stop je de beweging als de dartpijl net is losgelaten, dan begint het afremmen van je beweging al vóór of tijdens het loslaten.

Om goed door te zwaaien, volg je na het loslaten de beweging van de dartpijl. Aan het eind van je worp zorg je dat de werparm gestrekt is en de vingers naar voren wijzen, of naar de grond. Wijzen je vingers naar boven, dan is de follow through-beweging waarschijnlijk niet goed.

Follow through-beweging

Om te zien of je het doorzwaaien goed beheerst, is het handig om zelf ook slowmotion-beelden van je worp te maken. Bijna alle smartphones hebben tegenwoordig zo’n slowmo-functie. Zorg dat de smartphone naast je staat – ongeveer ter hoogte van je onderarm – en begin met filmen.

doorzwaaien Thribault Tricole

Analyseer de beelden goed en vergelijk ze met de video van hierboven. Het komt regelmatig voor dat darters het idee hebben dat ze de follow through-beweging al goed maken, terwijl ze de beweging in de praktijk te vroeg afremmen. Door de beelden te bekijken, weet je zeker of je het doorzwaaien goed uitvoert.

Wil je meer weten over een goede techniek bij het darten? Bekijk het artikel Hoe moet je de dartpijl gooien? Neem ook een kijkje naar artikelen over de perfecte darts grip en houding.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Reacties

Mooi artikel

Ik ben ook een fervent darter en pas op mijn 40e begonnen. Ik speel competitie in twee organisaties en kan een aardig pijltje gooien.
Waar ik veel van geleerd heb is het kijken naar professionals. Kijk waar ze precies staan, kijk hoe hun voeten tegen de oche staan, kijk hoe ze aanleggen en welke beweging ze maken bij het aangooien. Natuurlijk ieder op zijn eigen manier maar uiterst belangrijk is het doorzwaaien met de arm/ hand zoals hierboven omschreven. Ik bemerk dat
mijn pijlen hierdoor vaker het doel raken maar het is een beweging die je jezelf aan moet leren en dat is niet makkelijk!
De techniek staat hierboven perfect omschreven en ik zal mijn collega darters hier zéker op attenderen😊🎯

Groetjes Math

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *