Techniek

Darts grip: zo houd je de dart perfect vast

Koen van Ekeren - 22 december 2019, 20:16

Als het gaat om het vasthouden van de dartpijlen, bestaat er geen goed of fout. Iedereen houdt de pijl iets anders vast – het belangrijkst is dat de darts grip voor jou het meest natuurlijk aanvoelt. Toch zijn er bij het darts vasthouden een paar belangrijke aandachtspunten.

Gooi met ten minste drie vingers

Wat alle professionele darters van de PDC gemeen hebben, is dat ze gooien met ten minste drie, vier of zelfs vijf vingers. Veel darters kiezen ervoor om een dart vast te houden zoals je ook een pen vasthoudt – met drie vingers dus. Het is een stijl waarmee Phil Taylor ook gooide en het voelt al snel comfortabel aan.

Sommige spelers kiezen ervoor om daar een vierde vinger aan toe te voegen, door de ringvinger op de pijl te leggen. De pink is dus de enige vinger die dan niet wordt gebruikt. Het is het waard om deze grip uit te proberen, want het zorgt voor meer stabiliteit. Een nadeel van het gooien met vier vingers is dat het loslaten van de pijl lastiger is, maar wanneer je dit onder controle krijgt en de techniek comfortabel aanvoelt, kan het je nauwkeurigheid vergroten.

Ontspan je vrije vingers

Houd de vinger(s) die je bij je worp niet gebruikt, van de pijl af. Als je de pijl bijvoorbeeld met drie vingers vastpakt en je sluit de andere twee vingers (zonder dat ze de pijl aanraken) erbij aan, dan zullen ze de spieren onnodig belasten, waardoor je minder controle hebt. Houd ze dus van de pijl af en dit doe je door ze gewoon zoveel mogelijk te ontspannen.

José de Sousa dart grip
De darts grip van José de Sousa

Let op het zwaartepunt

Naast het aantal vingers is het natuurlijk ook van belang waar je ze plaatst. Ook hiervoor geldt: een goed of fout is er niet, maar het is wel gunstig als je de dart zoveel mogelijk vasthoudt op het zwaartepunt van de pijl. Hierdoor blijft de pijl tijdens het gooien in balans, wat de precisie ten goede komt.

Om het zwaartepunt te vinden, laat je een van je darts balanceren op je duim. Probeer hierbij de positie te vinden waarbij de pijl niet naar voren of achteren valt. Dit is het zwaartepunt. Plaats de duim net iets achter het zwaartepunt; de dart blijft dan tijdens het gooien van je dartpijl mooi in balans.

Wil je meer tips om beter te worden met darten? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Houd de punt hoog

Zorg er altijd voor dat de punt van de pijl op het moment van loslaten naar boven wijst. Is dit niet het geval, dan wiebelt de pijl tijdens vlucht. In dat geval wordt het ontzettend lastig om de pijl nauwkeurig te gooien. Pas in dat geval dus de dart grip aan en zorg dat de punt naar boven wijst.

Darts grip: niet te stevig

Veel beginners hebben de neiging om in de pijl te knijpen. Hierdoor vertrekt de pijl niet soepel uit de hand, waardoor er minder controle is. Houd de dartpijl dus niet te stevig vast. Een goede vuistregel is het om de pijl vast te houden alsof het chips is. Laat de dart dus in je vingers rusten en zorg dat je het ‘chipsje’ niet kraakt.

Gebruik grip wax

Heb je last van te gladde, of juist te droge vingers? Dan kan het helpen om darts wax te gebruiken. Dit is een zeepachtig blokje of poeder waarmee je je darts grip verbetert. Zo voorkom je dat je minder presteert wanneer je handen zweterig aanvoelen, of last hebt van droge handen.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *