Koopadvies

De beste darts grip wax om je spel te verbeteren

Koen van Ekeren - 7 maart 2023, 20:57

Wat hebben darts, turnen en gewichtheffen gemeen? Het zijn sporten waarbij een goede grip van levensbelang is. Bij turnen en gewichtheffen smeren atleten hun handen in met magnesium. En ook voor darts bestaat er een hulpmiddel om de grip te verbeteren: dart wax.

Darts wax

Een goede grip is bij het darten essentieel. Heb je vaak het gevoel dat je darts grip je in de steek laat? Kijk dan eerst naar je materiaal. Waarschijnlijk heb je relatief gladde handen en dan heb je baat bij een dartpijl met veel grip. Barrels die agressiever gekarteld of geringd zijn kunnen helpen.

Maar ook met de juiste dartpijlen kan je grip soms tekortschieten. Je handen zijn bijvoorbeeld gladder doordat ze zweten, of kouder omdat je in een onverwarmde kelder gooit. Er is een geweldige manier om dan toch grip op de wedstrijd (en je dartpijl) te krijgen: dart wax.

Welke dart wax is er?

Gripwax voor darts is vaak een zeepachtig blokje. Er zijn verschillende gripverbeterende producten en ze kosten allemaal vrij weinig. Welk product goed werkt, is erg persoonlijk. Wat voor de één goed werkt, hoeft niet voor de ander te gelden. Hieronder lichten we een aantal goede opties uit.

1. Dart wax Red Dragon Darts

grip wax van Red Dragon Darts

Voor 5 euro heb je de grip wax van Dragon Darts in huis. De fabrikant staat bekend om zijn hoogwaardige producten en ook de gripwax is van goede kwaliteit. Bij het spelen van darts worden vingers snel zweterig, maar na één veeg over het blokje voelt de grip beter aan. De wax zal in het begin vettig aanvoelen, maar daar wen je snel aan.

2. Darter Rosin

Darter Rosin

Deze grippoeder van Forrest is populair bij darters. Darter Rosin is een katoenen zakje, met daarin harspoeder. Door je werpvingers over het zakje te wrijven, komt er een klein beetje poeder los. Ideaal voor als je handen droog of zweterig aanvoelen.

3. Darter Chalk

Darter Chalk

De Darter Chalk is een andere grippoeder van Forrest. Ook dit is een katoenen zakje, maar dan met kalk. De poeder is vooral populair bij darters die snel last hebben van zweethanden. Voor droge handen is de Rosin geschikter.

4. Sportswaxx

Harrows Finger Grip Darts

Dit kleine potje is wat duurder, maar werkt erg goed. Je brengt de Sportswaxx aan als een crème en het laat een subtiel laagje achter op je vingertoppen dat je meer controle geeft over je dartpijlen.

5. Harrows Finger Grip Darts

Als je gewoon zoekt naar eenvoudige dartwax om in je dartkast te bewaren, dan is de Harrows Finger Grip een degelijke keuze. De wax maakt de vingers goed stroef en geeft een goede controle. Ben je klaar met darten, dan was je de plakkerige dartswax ook gemakkelijk af.

6. Mission Scented grip wax

Mission Scented grip wax

Ook de Mission Scented is een populaire Grip Wax. Je voelt direct dat je meer grip hebt, zonder dat het te veel blijft plakken. Ideaal voor als je last hebt van gladde vingers. De wax is beschikbaar in verschillende kleuren en geuren: aardbei (rood), appel (groen), bosbes (blauw), zoethout (zwart), ananas (geel) en druif (paars).

Hoe breng je dart wax aan?

De beste manier om de dartwax te gebruiken, is door een dun laagje op het oppervlak van je werpvingers te wrijven. Waarschijnlijk zijn dat je duim, wijsvinger, middelvinger en ringvinger.

Er zijn ook spelers die de wax aanbrengen op de dartpijl. Dit kan een soortgelijk effect hebben, maar het voegt ook extra gewicht toe aan de barrel van de dartpijl, waardoor de balans verandert. Hierdoor doet de wax meer kwaad dan goed, dus gebruik het alleen voor de werpvingers.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *