Koopadvies

Dartbord verlichting: 6x de beste verlichting voor darts

Koen van Ekeren - 22 augustus 2021, 22:34

Een dartbord heb je het liefst gelijkmatig verlicht, zodat je geen last hebt van schaduw rondom de pijlen. Gedoe met lampjes ophangen is niet nodig; met speciale dartbord verlichting haal je een dartbord uit de duisternis. Maar welke darts verlichting moet je hebben?

Welke dartbord verlichting kopen?

Er zijn verschillende manieren om je dartbord op een goede manier te verlichten. Dat kan bijvoorbeeld met een verlichtingsring, lichtbalk of een systeem dat je op een dartkast monteert. Voor elke categorie zetten we onze favoriete opties voor dartbord verlichting op een rij.

1. Target Corona Vision

Corona haal je niet zo graag in huis, tenzij het dit Corona Vision-verlichtingssysteem betreft. De dartbordlamp is al jaren een gewild dartbord verlichtingssysteem. Met liefst 125 afzonderlijke led-lampjes die in het stalen frame zijn verwerkt, wordt het dartbord bijzonder egaal verlicht.

Het bevestigen is ook makkelijk; binnen een minuut is het gepiept. De poten van de Target Corona Vision zijn voorzien van sterke magneten, waardoor je ze magnetisch aan de stalen ring van het dartbord vastklikt. Je hebt dus wel een dartbord nodig met een metalen rand. De meeste dartborden (bijvoorbeeld die van Unicorn en Winmau) hebben dat, maar die van Bull’s en Shot niet.

De Target Corona Vision kan ook aan een dartbord met surround of in een dartbordkast worden bevestigd. Het stalen frame is erg sterk, dus het is geen probleem als een dartpijl er onbedoeld op terechtkomt. Het systeem is zo goed dat het is goedgekeurd door de World Darts Federation (WDF), dus het mag ook bij officiële wedstrijden worden gebruikt.

2. Winmau Plasma

De Plasma Dartbord Verlichting is een verlichtingsring uit het assortiment van Winmau. In tegenstelling tot de Target Corona Vision wordt deze dartbord verlichting op zijn plaats geschroefd, tegen de muur. Hierdoor is hij compatibel met zo’n beetje elk dartbord.

Ook de Winmau Plasma geeft je 360-graden verlichting. Dat is met 132 ledlampjes die 2000 lumen produceren, waardoor het dartbord zeer helder is. De constructie is gemaakt van aluminium. Hierdoor is het systeem stevig, maar ook licht van gewicht.

3. One80 Illumina darts verlichting

one80 illumina

In plaats van een verlichtingsring, kun je ook kiezen voor een lichtbalk. De One80 Dart Illumina is daar een fraai voorbeeld van. In de balk bevinden zich 60 afzonderlijke leds, waarbij een optisch lens zorgt dat het dartbord volledig verlicht wordt. Schaduw zie je nog nauwelijks, al iets het wel iets meer dan bij de 360 graden verlichtingsringen.

Je bevestigt de One80 Dart Illumina via de schroef van de achterkant van het dartbord. Een magnetische steun stabiliseert de lichtbalk, waardoor hij altijd recht boven je dartbord hangt. Net als de Target Corona Vision is de dartbord verlichting goedgekeurd door de World Darts Federation (WDF).

4. Surround met verlichting

Met de Bull’s surround ring met led-verlichting sla je twee vliegen in een klap. De surround beschermt je muur en de ingebouwde led-verlichting verlicht het bord op egale wijze. Er zitten liefst 180 leds met koel licht in, voor een natuurlijke belichting zonder schaduw.

De surround is ongeveer drie centimeter dik. Handig is dat je de lichtsterkte kunt bepalen, door de surround iets naar voren te duwen, of juist verder van de muur te plaatsen.

5. Verlichting op dartbord kast (cabinet)

Met een dartbordkast (cabinet) is het een stuk lastiger om je dartbord te verlichten, maar daar heeft Target iets nieuws voor. De Target Darts Arc is een verlichtingssysteem dat je aan de bovenkant van je kast monteert. Ze passen op alle dartbordkasten en de deuren kunnen nog steeds worden gesloten als het dartbord niet in gebruik is.

6. Goedkope dartbord verlichting

Wil je niet te veel geld uitgeven aan je verlichting? Een van de goedkopere opties is de Lena Dartbord verlichting, die ook dienstdoet als surround. De verlichting is uitstekend; schaduw zie je nauwelijks. Wel is het zo dat de mousse die om het dartbord zit, van relatief lage kwaliteit is. Gooi je vaak naast het dartbord, dan zie je al snel de gebruikssporen.

Zelf dartbord verlichting maken

Met een beetje creativiteit knutsel je de dartbord verlichting ook zelf in elkaar. Je hebt een rond frame nodig met een diameter van zo’n 70 centimeter. Hiervoor kun je een 26-inch wiel van een fiets gebruiken. Aan de binnenkant bevestig je een gekleefd ledstrip. Ga hierbij voor relatief koel licht – zo’n 3000 tot 4000 Kelvin. Je koopt zo’n ledstrip bij de plaatselijke bouwmarkt, de Action, of online bij iets als de LedstripKoning.

Dartbord verlichting dimmen

Vind je de verlichting rondom je dartbord wat te fel? Dan kun je daar ook een verlichtingsdimmer tussen plaatsen. Houd er wel rekening mee dat de dimmers niet bij alle soorten dartsverlichting werken. Sommige maken gebruik van niet-dimbare led-lampen; dus het is een klein risico als je het koopt.

Officiële regels

Bij officiële wedstrijden is het ook van belang dat de verlichting goed is. In de reglementen van de Nederlandse Darts Bond lees je aan welke eisen de opstelling van de verlichting moet voldoen.

‘De verlichting moet zodanig zijn opgehangen, zodat deze geen verblindende uitwerking heeft op spelers of scheidsrechters’, staat er bijvoorbeeld. Ook mag er ‘geen of een minimale schaduw’ zichtbaar zijn als de pijlen in het dartbord staan. Bij de triple 20, 16 en 15 moet de gemeten lichtsterkte minimaal 600 lux zijn.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *