Tips

Hoe het denken aan chips je een betere darter maakt

Koen van Ekeren - 6 december 2019, 21:29

‘Een dart vasthouden moet losjes. Probeer er niet in te knijpen, zodat de pijl soepel uit je hand vertrekt.’ Het is advies dat je als darter weleens voorbij hoort of ziet komen. Advies dat bij mij het enige oor in en het andere uitging, want dat zat wel goed. Dacht ik. Totdat een ervaren darter mij op mijn grip wees.​

Chips

​Tijdens een avondje pijltjes smijten in een kroeg gaf de man – die naast mij lekker ging met zijn 140’s – commentaar. ‘Volgens mij moet je iets veranderen aan je grip, die is nog niet helemaal soepel. Je houdt de pijl te stevig vast.’

Lichtelijk verrast keek ik op. Ik worstelde al een tijdje met de grip van de pijl en ik varieerde met verschillende setjes darts, drie- vier-vingergrepen en een verschillende plaatsing van de vingers. Maar aan het te stevig vasthouden had ik niet gedacht.

‘Denk aan hoe je een chipsje zou vasthouden zonder hem te breken’, vervolgde hij.

‘Zó voorzichtig?’, was mijn eerste reactie. Maar het is een van de beste darttips die ik heb gekregen. Ik raapte de pijlen op en wierp ze als schijfjes Naturel Lay’s naar het bord. Het begin was onwennig, want het voelt onnatuurlijk aan om een pijl waarover je zóveel controle wilt hebben, zó voorzichtig vast te pakken. Maar ik merkte dat ik constanter gooide en minder last had van afzwaaiers.

Denk aan hoe je een chipsje zou vasthouden zonder hem te breken.

Dart vasthouden

Kortom: houd tijdens het potje darts de pijl niet te stevig vast. Natuurlijk moet je de dart niet zo licht vasthouden dat hij uit je hand glipt, maar heel veel meer kracht is niet nodig. De pijl moet in je vingers rusten, in plaats van dat je de dart als het ware fijnknijpt. Houd je de pijl te stevig vast, dan bemoeilijk je het loslaten onnodig, waardoor je minder controle hebt over de worp. Het belangrijkste bij het darten is dat je de pijl in een vloeiende beweging kan loslaten en daar is geen kracht voor nodig.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *