Beter uitgooien met darts: zo verbeter je je dubbels
Met darten draait het niet alleen om het gooien van hoge scores: het goed kunnen raken van dubbels is minstens zo belangrijk. Maar hoe moet je met darten trainen om beter te kunnen uitgooien? In dit artikel delen we onze favoriete spelvorm.
Darten uitgooien trainen
Er zijn veel oefenvormen om vaardiger te worden met uitgooien. Bij de meeste mik je uitsluitend op dubbels, zoals bij het bekende Around the Clock. Dat kan een manier zijn om het checkout percentage op te krikken, maar er zijn betere oefeningen.
Deze spelvormen missen namelijk een belangrijk element: het rekenen. Waar mik je op als je op 70 staat? Wat moet je doen als je op de dubbel 20 richt, maar de pijl in de enkele 5 belandt? En op welke score kom je uit als je de dubbel 7, in plaats van de 16 raakt?§
Hoe sneller deze getallen door je hoofd schieten, hoe beter je je op de dubbels kunt concentreren. Je kunt dan lekker in het tempo blijven gooien waarop je goed gooit, zonder dat je uit het spel wordt gehaald door een rekensommetje. Hieronder bespreken we twee goede spelvormen om het uitgooien te verbeteren: 170 en Bob’s 27. Ook vertellen we je over een handige pagina om de checkouts te leren.
1. Checkout Assistent
Wil je weten wat de beste route is om uit te gooien? Natuurlijk kun je gebruikmaken van een checkout poster, maar die laat je slechts één route zien. Die leidt je niet altijd naar je favoriete dubbel. En ze vertellen je niet wat een goed back-up plan is: wat moet je doen als je met je eerste pijl de triple mist?
Om het uitgooien nóg beter te leren, ontwikkelden we de Checkout Assistent. Op de pagina zie je per checkout wat de beste uitgooimogelijkheden zijn. Ook lees je wat je moet doen als je de eerste pijl mist. Gebruik deze pagina om te zien welke variant jouw voorkeur heeft en train erop. Het is een ideale manier om het rekenen te versnellen en het uitgooien te verbeteren.
Extra tip: maak van de webpagina een snelkoppeling die je op het thuisscherm van je smartphone zet. Zo is het een soort van app!
2. Spelvorm ‘170’
Om meer automatisme in het uitgooien te krijgen, kun je het spel 170 spelen – zoals we het hebben genoemd. Je speelt het spel alleen en het begint zoals je al verwacht: vanaf de score 170. Vervolgens krijg je drie beurten (dus negen pijlen) om uit te gooien. Gooi je niet uit, dan begin je na drie beurten opnieuw en begin je weer vanaf 170. Lukt het je wel om te finishen, dan pak je een punt en start het spel ook opnieuw.
Het voordeel van dit spel is dat je voortdurend op een uitgooi staat, waardoor er veel rekenwerk komt kijken. In het begin moet je misschien vaak spieken naar een checkout schema, maar je zult merken dat de automatismen er steeds meer inslijpen, waardoor je de dubbels beter weet te vinden.
Een ander voordeel is dat je niet oneindig veel kansen krijgt op de dubbels, zodat je wat meer een wedstrijdsituatie simuleert. Ben je een beginnende darter en kom je in het spel ‘170’ bijna nooit in de gelegenheid om uit te gooien? Start dan vanaf een lager getal.
3. Bob’s 27
Een ander populair spel in het darten om het uitgooien te trainen, is Bob’s 27. Het spel is bedacht door de professionele darter Bob Anderson. In het spel is 27 het aantal punten waarmee je begint. Bij de eerste beurt mik je op dubbel één, bij de tweede op dubbel twee, enzovoort. Zo ga je verder tot de twintig en je eindigt met de bull.
Voor elke dubbel die je raakt, krijg je het aantal punten van de dubbel. Gooi je in beurt vier bijvoorbeeld twee keer in de dubbel 4, dan levert dat je zestien punten op. Mis je alle drie darts tijdens een beurt? Dan verlies je de waarde van die dubbel. Bij dubbel 4 zou je dus acht punten verliezen. Bij een score van 0 punten of minder ben je af.
Bij dit spel kun je natuurlijk zelf met pen en papier je score bijhouden, maar er zijn ook apps die dit voor je doen, zoals DartCounter.
Uitgooien tip
Tot slot delen we nog een tip. Focus je bij het uitgooien niet op het hele vlak van de dubbel, maar concentreer je op één specifiek punt. Dit kan bijvoorbeeld een gaatje of scheurtje in de dubbel zijn. Je zal merken dat het je nauwkeurigheid verbetert.