Algemeen

Dit zegt jouw darts gemiddelde over je niveau

Koen van Ekeren - 13 februari 2021, 22:43

Het is iets wat veel darters zich afvragen: hoe goed is mijn darts gemiddelde? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in. Zo weet je of je het goed doet voor een beginner, je competitief kan zijn in regionale toernooien, of dat er met je dart gemiddelde zelfs meer in zit dan dat.

Dit betekent jouw darts gemiddelde

TitelGemiddeldeOmschrijving
Beginner20-35 Een typisch gemiddelde voor de beginnende dartspeler. Het raken van dubbels is nog lastig en het beëindigen van een spel 501 lijkt soms een eeuwigheid te duren. Gooi je gemiddeld tussen de 30 en 40 per drie pijlen, dan doe je het voor een beginner bovengemiddeld goed.
Goede beginner40Je begint goed te scoren en hebt minder pijlen nodig om een dubbel te raken. Een talentvolle beginnende speler bereikt dit al na enkele weken training.
Geoefende darter45-50Met dit gemiddelde ben je beginner af. Je pikt af en toe een triple mee en bent in staat om snel uit te gooien. Daarmee heb je een niveau bereikt waarmee je je prima uit de voeten kan in de lokale competitie.
Licht gevorderd55Je begint je dubbels beter te raken. Slechte dagen zijn er nog steeds, maar de goede zorgen dat je doorgaat. Mogelijk heb je je eerste 180 al gegooid. Mensen beginnen je in je omgeving op te merken als een goede speler.
Gevorderd60Met dit gemiddelde mag je jezelf als redelijk goed in darts beschouwen. Sterker nog, jij bent het type speler dat het bovengemiddeld goed zal doen in de lokale competitie. Want ook op een slechte dag haal jij een prima niveau.
Vergevorderd65Het gooien van 180’s is allang geen bijzonderheid meer, al blijven ze leuk om te gooien. Het bereiken van dit gemiddelde vereist bijzonder veel toewijding. Viel dat wel mee? Dan heb je het in je om uitzonderlijk goed te worden.
Ster van de lokale pub70 – 75Je behoort tot de beste spelers uit je regio. Op een goede dag ben je in staat om van iedereen te winnen – zelfs professionele darters zijn niet uitgesloten. Maar pas op: het bereiken van dit gemiddelde is één ding; het volhouden een lastige tweede.
Semi-professional80 – 85Je mag dromen van een carrière als professioneel darter. Doe vooral een gooi naar een PDC-tourkaart, want met dit gemiddelde heb je het in je om je te kwalificeren voor de grotere dartstoernooien.
Professioneel90Op de PDC Q-school heb je een grote kans om een tourkaart te bemachtigen, want je bent een speler van wereldklasse. Met een gemiddelde als deze behoor je tot de beste honderd spelers van de wereld.
Absolute top95+Met dit darts gemiddelde kun je zonder meer leven van het spelen van darts. En waarschijnlijk nog meer dan dat. In het PDC-circuit doe je het geweldig; alleen de grote jongens kunnen je verslaan.
*Met darts gemiddelde bedoelen we hier het gemiddelde per drie pijlen, inclusief uitgooi.

Wat is een goed dartgemiddelde voor beginners?

Begin je net met darten? Focus je dan niet te veel op het darts gemiddelde. Gooi er vooral op los en probeer de pijlen steeds beter te groeperen. Cricket is een leuk spel waarmee je je vaardigheden snel verbetert.

Wil je toch weten of je goed presteert voor een beginner? Zoals je hierboven ziet, vinden we een darts gemiddelde van rond de 40 (inclusief uitgooien) heel netjes. Dit betekent bij 501 dat je ongeveer 37 pijlen (en dertien beurten) nodig hebt om uit te gooien.

Laat je vooral niet afschrikken als je dit gemiddelde nog niet haalt. Door dagelijks te oefenen, gaat je score al snel met sprongen vooruit. Professionele darters zijn ook ooit met vergelijkbare gemiddelden begonnen.

Wat is een goed darts gemiddelde voor de competitie?

Meedoen aan de plaatselijke competitie is altijd een goed idee. Het is een van de beste manieren om je spel te verbeteren, en nog gezellig ook.

Een goed darts gemiddelde voor de competitie is een gemiddelde van 50. Hierbij gooi je je leg ongeveer in 30 pijlen (en tien beurten) uit. Elke speler die het in zich heeft om constant een gemiddelde van rond de 50 of hoger te gooien, zal regelmatig wedstrijden winnen in de de lokale competitie.

Maar ook met een gemiddelde van tussen de 40 en 50 doe je leuk mee in de meeste wedstrijden. Sluit je eerst aan bij een team in de lagere divisies, zodat je het opneemt tegen spelers van een vergelijkbaar niveau.

Wat is een goed darts gemiddelde voor Q-school?

Om te kunnen deelnemen aan professionele dartwedstrijden, moet je in het bezit zijn van de felbegeerde tourkaart. Deze kun je bemachtigen tijdens Q-school, een jaarlijks kwalificatietoernooi van de PDC.

Kijken we naar de resultaten uit het verleden, dan heeft het vanaf een dartsgemiddelde van 80 per drie pijlen zin om je geluk te beproeven op Q-school. Het check-out percentage ligt bijna altijd boven de 20 procent.

Wil je een serieuze kans maken op de tourkaart, dan heb je een gemiddelde van rond de 85 nodig. Ligt dat dichter bij de 80 dan wordt het moeilijk – maar niet onmogelijk. In 2019 had Vincent van der Meer bijvoorbeeld genoeg aan een gemiddelde van 81,63 per drie pijlen om de begeerde tourkaart in de wacht te slepen.

Hoe worden dartgemiddelden berekend?

Bij een dartsgemiddelde wordt doorgaans het gemiddeld aantal gegooide punten per drie dartpijlen bedoeld. Zoals je ook leest in het artikel darts gemiddelde berekenen, is daar een eenvoudige formule voor:

Darts gemiddelde = ((501 – resterende score) / aantal gegooide pijlen) x 3

Voorbeeld: bij een spel 501 gooi je na 22 pijlen uit. Dit resulteert in een darts gemiddelde van (501/22) x 3 = 68,32. 

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Reacties

Ik werp 45min of 1uur per dag nu werp ik alle dagen wel een 125 121 of 140 is dat goed voor een tornooitje mee te spelen of nog wat oefenen

Beste Dirk, wat schrijf je nou eigenlijk? Lees het eens terug!!
Bedoel je dat je elke dag wel eens een keer 140 of 125 punten scoort? Of dat je gemiddelde zo hoog is? Of dat je 121, 125 en 140 uitgooit?
Als je gemiddeld 1 tripple 20 gooit per 3 pijlen zal je het goed kunnen doen op een toernooi..
Als je 1 of 2 keer per uur 2 tripples raakt met 3 pijlen heb je weinig kans!
Sorry

R Bontjeg, je hebt helemaal geen 2 triples per beurt nodig om mee te draaien op lokale tornooitjes. Zelfs 1 triple per beurt is niet nodig. Niet iedereen smijt 80 of meer gemiddeld hé ;-).

Als je per 3 beurten (gemiddeld) dus 9 pijlen, 1 grote triple vindt, en voor de rest goed je grote getallen gooit kom je al een heel eind. 2grote triples per 9 pijlen is gewoon al heel erg goed.

De uitleg staat hierboven. Bereken uw 3 darts gemiddelde en neem de bovenstaande tabel als referentie. Ik speel nu een jaar iets meer en heb een gemiddelde van 45 a 50 in punten. Tijdens het oefenen in dubbels spijtig genoeg op 3 darts een uitcheck gemiddelde van 10%. Uw 121, 140 …. zeggen niets tijdens een wedstrijd. Zelf heb ik al veel punten achter gestaan en toch gewonnen omdat ik beter was in het uitgooien dan mijn tegenstander. Beter elke keer 60 gooien en goed uitsmijten dan hoge punten behalen en niet kunnen uitchekecken. 🙂

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *