Darts techniek: hoe moet je de dartpijl gooien?
Wil je beter worden met darten? Dan is het belangrijk dat je de techniek van het werpen onder de knie krijgt. Maar hoe moet je precies gooien met darten? In dit artikel lees je hoe je je darts als een professional naar het dartbord laat vliegen.
Hoe gooien met darten?
Bij het gooien van goede darts begint alles bij de juiste houding en grip. Daarna is het tijd om het vizier op het dartbord te richten. Maar, hoe moet je een dartpijl gooien?
- Hoe gooien met darten?
- De worp van Gerwyn Price
- Dartpijl gooien met een parabolische curve
- Houd de punt naar boven
- Ontdek je dominante oog
Het gooien van een dartpijl bestaat uit drie bewegingen: het richten, terugtrekken, versnellen en doorzwaaien.
1. Richten
Houd de dartpijl vast op ooghoogte en zorg dat de schouders en onderarm een hoek van 90 graden vormen. De bovenarm van je werparm houd je parallel aan de grond.
Concentreer je op je doelwit en zorg dat je oog, dartpijl en doelwit op één lijn staan.
2. Terugtrekken (backswing)
Om de pijl genoeg kracht te geven en hem in een parabolische curve te laten vliegen, is het belangrijk om een achterwaartse beweging te maken. Dit wordt ook wel de backswing genoemd. Hierbij beweeg je de dartpijl vanuit de startpositie naar je dominante oog. Wat je dominante oog is, lees je in het kader onder dit artikel.
Zorg ervoor dat je bij de achterwaartse beweging alleen je onderarm beweegt. Je schouder en elleboog blijven dus in positie.
Het is belangrijk dat je backswing niet te snel is: zorg dat het langzamer gaat dan het versnellen in stap 3. Door je backswing te vertragen, kun je de dart harder werpen, waardoor er minder boog ontstaat – wat op zijn beurt een betere nauwkeurigheid oplevert.
In hoe ver je de pijl moet terugtrekken, bestaat er geen goed of fout. Maar over het algemeen wordt het aangeraden om de dartpijl vrij ver terug te halen; tot hij je lichaam net niet raakt. Breng de pijl naar je kin of wang om te voorkomen dat de flight je ogen of neus raakt.
Wil je meer van dit soort tips om jezelf te verbeteren als darter? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
3. Versnellen
Daarna is het tijd voor een snelle, voorwaartse beweging. Gooi alsof je een papieren vliegtuigje werpt en probeer je vingers tegelijk los te laten. Doe dit op tijd: de meeste spelers – inclusief de professionals – laten de pijl te laat los.
Alleen je pols, onderarm en elleboog mogen bewegen. De rest van je lichaam houd je zoveel mogelijk stil. Zorg dat de voorwaartse beweging sneller is dan de backswing.
4. Doorzwaaien
Na het loslaten van de pijlen is het belangrijk dat je werparm doorzwaait. Dit wordt ook wel de follow through-beweging genoemd. Het is een beweging waarbij je je arm direct na het loslaten uitstrekt.
Het is een veelgemaakte fout om de beweging te stoppen vlak nadat de pijl is losgelaten. Hierdoor begint het afremmen van je beweging al vóór of tijdens het loslaten, wat de nauwkeurigheid niet ten goede komt. Zorg dus dat je arm altijd goed doorzwaait.
De techniek van Gerwyn Price
In de onderstaande video van de PDC demonstreert Gerwyn Price zijn werptechniek, die in 2021 het WK Darts won.
Dartpijl gooien met een parabolische curve
Om nog beter te begrijpen hoe je met darten moet gooien, gaan we in op de vlucht van een dartpijl. Zoals de onderstaande afbeelding illustreert, reizen ze langs een parabolische curve.
Die curve kan hoger of lager zijn; het hangt af van hoe krachtig de pijl wordt gegooid. Bij een goede werptechniek leid je de dart precies langs deze parabolische curve. Maar hoe doe je dat?
Om dit voor elkaar te krijgen, is het essentieel dat je de werparm op de juiste manier beweegt. Die laat zich omschrijven als een ‘machine’ van drie hendels. Die hendels zijn de schouder, elleboog en pols.
In de onderstaande animatie zie je hoe de ‘hendels’ werken bij een nette darttechniek, waarbij de dart precies op de curve blijft.
Positie van de schouder
Zoals je in de animatie kunt zien, is de schouder het enige gewricht waarbij de positie niet verandert. Van de achterwaartse beweging tot het loslaten; je houdt de schouder voortdurend op dezelfde plek.
Positie van de elleboog
Vaak lees je dat je de elleboog in positie moet houden tijdens het gooien. Dit is eigenlijk onjuist. Door de elleboog op precies dezelfde plek te houden, word je gedwongen om de pijl eerder los te laten, wat ongunstig is voor de nauwkeurigheid.
Een betere manier is het om de elleboog vlak voor het loslaten voorzichtig te liften. Zo begeleid je de pijl langer en behoud je zijn parabolische curve. Dit klinkt overigens ingewikkelder dan het is; de meeste darters doen dit van nature al.
Het ‘knappen’ met de pols
Waar de meningen meer over verdeeld zijn, is het derde gewricht: de pols. Sommige professionele darters ‘knappen’ met hun pols bij het gooien. Hierdoor versnelt de pijl en kun je andere delen van het hefboomsysteem langzamer bewegen, waardoor je minder kracht uitoefent op je worp. Dit zou de nauwkeurigheid verbeteren.
Maar: het is wel moeilijk om dit goed onder controle te krijgen. Bovendien is het nog een extra hefboom dat moet worden gecontroleerd, en dus nog een extra bron voor fouten. Voor beginners is het in ieder geval aan te bevelen om het ‘knappen’ achterwege te laten, tenzij je het al beheerst.
Houd de punt naar boven
Bij het loslaten zorg je dat de dart de curve volgt. Hierbij moet de punt van de pijl iets naar boven wijzen. Deze hoek wordt vergroot in de achterwaartse beweging, en neemt dan gestaag af bij het versnellen. Wanneer je de pijl loslaat, is deze bijna horizontaal, maar wijst de punt nog steeds een beetje naar boven.
Doe je dit niet, dan ondervindt de dartpijl extra weerstand en is het bijna onmogelijk om nauwkeurig te gooien. De kans is groot dat de dartpijl dan tijdens de vlucht wiebelt.
Ontdek je dominante oog
De sleutel tot nauwkeurig gooien is het hebben van een goede hand-oogcoördinatie. Om dit goed te doen, breng je de dartpijl vóór het gooien naar je dominante oog. Hierbij zorg je dat je oog, dartpijl en doelwit in één lijn staan.
Net als dat we links- of rechtshandig zijn, hebben we ook een voorkeursoog. Dit wordt vaak het dominante oog genoemd. Voor de meeste mensen geldt dat als je rechtshandig bent, je rechteroog dominant is. Bij een linkshandige is de linkeroog meestal dominant.
Met je dominante oog ben je beter in staat om de positie van het doelwit te bepalen. Daarom is het belangrijk dat je vooral je dominante oog gebruikt bij het mikken.
Om te achterhalen wat je dominante oog is, bestaat er een simpel trucje:
- Vorm met je duim en wijsvinger een cirkel.
- Strek je arm voor je uit en kijk met beide ogen door de cirkel. Kijk naar een klein voorwerp verderop.
- Knijp je linkeroog dicht en kijk door de cirkel.
- Knijp je rechteroog dicht en kijk door de cirkel.
- Door welk oog zag je het voorwerp in de cirkel? Dit is je dominante oog.
Je dominante oog is dus het oog waar je je dartpijl voor plaatst bij het mikken. Maar let op: dit betekent niet dat je het andere oog moet sluiten. Dit oog is nog steeds nodig voor dieptewaarneming. Het betekent gewoon dat je dominante oog de weg moet wijzen.
Zo, nu ben je klaar om je pijlen te gooien.
Lees ook de volgende artikelen:
Reacties
Ik snap het niet ik ben rechts en mijn dominante oog is links! Maar met gooien kan ik nooit mijn pijl naar mijn linkeroog brengen want dan gooi ik ergens in de muur?Dan zou ik met links moeten gooien maar dat kan ik zeker niet?
Moet je de pijl tijdens het gooien ook laten roteren en zo ja, hoe doe je dat?
Dat van die arm is niet juist denk ik ook. Met mijn rechterarm uitgestrekt is mijn linker oog dominant en met mijn linkerarm uitgestrekt is mijn rechteroog dominant 🙂
Kom juist van de oogarts en die zegt mij dat je dominante oog niet altijd het oog is waar je het best uit ziet !!