Techniek

Wat is nou de perfecte dartshouding?

Koen van Ekeren - 5 december 2020, 17:15

Het is de eerste stap naar het gooien van goede darts: het aannemen van de juiste houding. Als de manier waarop je staat stabiel en consistent is, heeft dit een enorme positieve invloed op het spel. Dus, wat zijn de magische ingrediënten voor de perfecte dartshouding?

Hoe moet je staan bij het darten?

Als je op televisie naar een professionele wedstrijd kijkt, dan zal het je verbazen hoe goed professionals erin slagen om hun darts consistent te gooien. Zelden is een pijl op grote afstand verwijderd van het beoogde doel; het verschil is hooguit millimeters.

Het belangrijkste geheim van zo’n consistente worp is het aannemen van de juiste houding. Je kunt nog wel zo’n goede grip en werptechniek hebben, maar als je lichaam fungeert als een schommelend schip maak je het jezelf erg lastig.

1. Lijn gecentreerd uit met het dartbord

Probeer allereerst gecentreerd uit te lijnen met het dartbord. Kijk hiervoor naar de bullseye en teken een denkbeeldige lijn richting de grond en werplijn. Dit is de plek waar je elke keer moet uitlijnen. Probeer bij elke beurt op exact dezelfde plek te staan; zo worden je worpen nauwkeuriger en consistenter.

2. Plaats de juiste voet naar voren

In tegenstelling tot bijvoorbeeld bowlen, stapt de voet aan de kant van je werphand naar voren. Ben je bijvoorbeeld rechtshandig, dan positioneer je de rechtervoet dichter bij de werplijn. De linkervoet plaats je er schuin achter en gebruik je om te balanceren.

3. Kies een manier van staan

Er zijn veel verschillende manieren waarop darters de voeten positioneren. De meest voorkomende zijn de schuine houding en de zijwaarts gerichte houding. Ben je een beginner? Kies dan voor de schuine houding. Met deze houding is het voor iemand die nog niet zo geoefend is, makkelijker om te richten.

Er zijn overigens ook darters die kiezen voor de voorwaartse houding, waarbij beide voeten naar voren (naar het dartbord) wijzen. Het is echter een manier van staan die veel oefening vereist en er bestaat geen professionele darter die momenteel met deze dartshouding succes heeft. Geen aanrader dus.

Wil je meer tips om jezelf te verbeteren als darter? Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief:

Zijwaartse dartshouding

zijwaarts staan bij darten

Het is een houding waarmee onder meer Michael van Gerwen succes heeft, en Phil Taylor zijn sporen mee heeft verdiend: de zijwaarts dartshouding. Voor de geoefende darter is het de moeite waard om deze manier van staan uit te proberen.

Een voordeel van zijwaarts staan is dat je verder naar voren kunt leunen. Hoe verder je naar voren buigt, hoe dichter je bij het doelwit staat. Maar dit voorover leunen gaat ook te koste van het evenwicht, dus het is wat moeilijker om de balans te vinden – wat essentieel is bij het darten. Deze houding is dan ook wat lastiger onder de knie te krijgen. Te ver voorover leunen is ook een van de meest voorkomende oorzaken van een te late release.

Blijf je je na weken trainen oncomfortabel voelen bij deze manier van gooien? Kies dan voor de schuine houding. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat welke houding je ook kiest, er niets belangrijker is dan dat je je op je gemak en in evenwicht voelt.

Zo neem je de zijwaartse dartshouding aan:

Schuine darts houding

Hoe je moet staan bij darten

Bij de schuine houding plaats je de dominante voet schuin tegen de oche. De meeste spelers kiezen voor een hoek van zo’n 45 graden ten opzichte van de werplijn, maar er is geen goed of fout. Het is aan jou om aan te voelen wat comfortabel is. De achterste voet zet je er schuin achter.

De schuine dartshouding is erg geliefd – zowel bij professionele als beginnende darters en alles wat daar tussen valt. Het grootste voordeel van de schuine houding met darten is dat het veel stabiliteit geeft aan het bovenlichaam. Het is makkelijker om je lichaam stil te houden, wat gunstig is voor een consistente worp. Een nadeel is dat je vergeleken met de zijwaartse positie iets verder van het dartbord af staat.

Zo neem je de schuine dartshouding aan:

Houding met darten: zijwaarts of schuin?

In plaats van zijwaarts óf schuin, kan het ook allebei. Dimtri van den Bergh positioneert zijn standbeen schuin, terwijl de achterste voet zijwaarts is gericht.

Veel experts zeggen dat de beste houding volledig zijwaarts is. Voel je je comfortabel en evenwichtig in deze houding, ga er dan vooral mee door. Maar voor veel spelers kan deze manier van gooien onprettig zijn. En het laatste wat je wilt is dat je worstelt met het vasthouden van je houding, want je spel zal eronder lijden.

Experimenteer met wat de beste resultaten oplevert en het natuurlijkst aanvoelt. Probeer je vervolgens bij al je worpen deze houding aan te houden. De sleutel is om een hoek te vinden die stabiel, comfortabel, natuurlijk en gebalanceerd aanvoelt, waarbij het gewicht op de juiste manier verdeeld wordt. En dit is meteen een mooi bruggetje naar de volgende tip.

4. Verdeel je gewicht

Eén van de belangrijkere ingrediënten van een goede dartshouding is een juiste gewichtsverdeling. Bij een effectieve houding draagt de voorste voet meer lichaamsgewicht dan de achterste voet. Je leunt ten slotte (licht) voorover. Je voorste been is je standbeen en je achterste voet gebruik je om in evenwicht te blijven.

De meeste professionals schatten dat ongeveer 75% van het lichaamsgewicht wordt gedragen door de voorste voet.

Houd dit in gedachten wanneer je tegen de oche staat. Je zorgt dus dat er meer gewicht komt te liggen op de voorste voet, maar je moet het ook zeker niet te bont maken. Houd het gewicht altijd verdeeld over beide voeten en voorkom dat je je achterste voet helemaal van de grond tilt.

5. Leun voorover (maar niet te veel)

Terwijl je voeten achter de werplijn moeten blijven, mag je zo ver voorover leunen als je wilt. Dit kan voordeel opleveren, maar het buigen heeft ook het risico dat je uit balans raakt.

Probeer hier de juiste middenweg in te vinden. Leun dus voorover, maar voorkom dat je de balans kwijtraakt, of het oncomfortabel aanvoelt. Forceer je lichaam in ieder geval niet, want dit kan na afloop voor vervelende pijn en rugletsel zorgen.

De zijwaarts houding leent zich overigens het best om zoveel mogelijk voorover te leunen en toch in balans te blijven. Daarom is de houding ook zo populair onder darters.

6. Positie van je achterste voet

Terwijl je voorste voet een stevige basis vormt, zorgt de achterste voet voor de balans. Je hoeft die balancerende voet niet stevig op de grond te plaatsen. Het is zelfs aan te raden om de voet iets omhoog te tillen en het gewicht naar de tenen te verplaatsen. Zo leun je wat meer voorover en kom je dichterbij het bord.

Vermijd het maken van ‘sprongetjes’. Zorg dat beide voeten niet bewegen tijdens het gooien. Je voorste voet houd je stevig op de grond en ook de achterste voet houd je stil.

Naast het regelen van de balans, heeft de achterste voet invloed op de positie van de romp. Door de achterste voet wat schuiner te plaatsen (of juist niet), verander je de hoek waarmee je naar het bord staat te gooien. Het heeft zin om met deze hoek te experimenteren als je de neiging hebt om je pijlen links van je doelwit te gooien, of rechts.

7. Elleboog en schouder

Een veelgemaakte fout van beginnende dartspelers is dat ze te veel bewegen tijdens het gooien. Hierbij bewegen de bovenarm en schouder mee, waardoor het ontzettend moeilijk wordt om consistent te gooien. Je maakt het jezelf immers lastig om deze bewegingen bij elke worp precies na te doen. Bovendien zorgt het ervoor dat je eerder uit balans raakt.

Wat je wel moet doen:

Je schouders houd je tijdens de worp stabiel, net als je bovenarm. Alleen de onderarm, pols en vingers laat je bij het gooien in actie komen; de rest van je lichaam houd je stil.

De volgende stap is om je dartpijl op de juiste manier vast te houden. In een artikel over de darts grip lees je daar alles over..

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Reacties

Helle mooie uitleg ik dart zelf al bijna 26jaar en zit even in een mindere periode dus ben even op zoek gegaan naar dingen en deze sommige tips zijn goed

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *