Cricket darts

Hoe speel je Cricket darts?

Na het bekende 501 is het spel Cricket darts (ook wel Tactics genoemd) het beroemdste dartspel. Het leuke van Cricket is dat het geschikt is voor alle niveaus. Je kunt het dus prima spelen als je net begint met darten, terwijl het ook uitdagend is voor de gevorderde speler.

Wat je nodig hebt

Doel van het spel

Het doel van het spel is om de getallen van 15 tot 20 en de bull drie keer te raken. Dit wordt ‘dichtgooien’ genoemd. De speler die dat als eerst doet, wint het spel. Voor de gevorderde darter is het leuk om het spel te spelen met punten. Lees hieronder bij het kopje ‘Spelen met punten’ om te lezen hoe dit werkt.

Regels van Cricket

Spelers gooien om de beurt drie darts naar het bord. Zij proberen de 15 tot en met 20 en de bull te raken. Op elk getal moet je drie punten scoren. Hierbij telt de single voor één punt, de dubbel voor twee punten en een triple voor drie punten. Bij de ‘roos’ telt de bull voor één punt en de bulls eye (de kleinste cirkel) voor twee punten.

Beter worden met darten? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief:

Na elke beurt geef je op het scorebord aan wat je hebt gegooid. Dit scorebord is verdeeld in drie secties: twee voor elk team en één voor de nummers 15 tot en met 20 en de bull. Raak je een getal één keer, dan wordt er doorgaans een schuine streep gezet: /. Bij een tweede keer raken maak je er een X van. Als een getal is dichtgegooid, zet je er een cirkel omheen.

Meestal wordt het spel één tegen één gespeeld, of in teamverband (twee tegen twee). Heb je niemand om mee te spelen? Dan kun je met een app Cricket spelen tegen de computer, zoals Dartcounter.

Spelen met punten

Om er een uitdagender element in te gooien, kun je Cricket spelen met punten. Dit staat ook wel bekend als TacTics darts. Hierbij win je als je alle nummers en de bull hebt dichtgegooid én je de meeste punten hebt.

Je scoort punten als je getallen raakt die je al hebt dichtgegooid, terwijl je tegenstander ze nog moet raken. Raak je de 16 bijvoorbeeld twee keer terwijl je tegenstander hem nog moet gooien, dan levert dat punten op. Hierbij komt het aantal punten dat je krijgt overeen met het getal dat je raakt. In het voorbeeld hierboven krijg je dus 32 punten. Als het gaat om de bull, telt de buitenste ring voor 25 punten en de binnenste voor 50.

Je wint het spel als je alles hebt dichtgegooid en je meer punten hebt dan de tegenstander. Heb je alles dichtgegooid, maar minder punten? Mik dan op de getallen die nog ‘open’ staan, totdat de puntenachterstand is ingehaald. Als beide teams evenveel punten hebben (of helemaal geen) is het eerste team dat alle getallen dicht heeft de winnaar.

Voorbeeld

In een voorbeeld laten we zien hoe Cricket darts met punten kan verlopen. Er zijn twee spelers (we noemen ze P1 en P2) die het spel spelen.

Ronde 1:

Ronde 2:

Ronde 3: