Darts kleding: dit is het kledingvoorschrift bij het darten

Net als andere sporten heeft de dartsport een kledingvoorschrift. Wat mag je dragen tijdens een darts toernooi? En wat niet? In dit artikel praten we je bij over de officiële regels van kleding bij darts.

Darts kleding

Doe je mee aan een toernooi van de Nederlandse Darts Bond (NDB), of de Belgische Darts Bond (BeDarts)? Laat die spijkerbroek en T-shirt met ronde hals maar thuis. Hiermee zou je namelijk niet voldoen aan de kledingvoorschriften.

Het kledingvoorschrift is voornamelijk van toepassing op de wat grotere toernooien, zoals nationale kampioenschappen. Doe je mee aan de competitie in jouw regio, of aan een lokaal toernooi? Dan wordt er doorgaans soepeler met de regels omgesprongen en kom je wel weg met een spijkerbroek en T-shirt. Hieronder lees je over het kledingvoorschrift van de Nederlandse en Belgische dartsbond.

Het shirt

Door Sven Mandel, CC BY-SA 4.0

Allereerst dien je volgens de darts regels te gooien in een shirt met kraag en mouwen. Je kunt een dartshirt aantrekken, maar het mag ook een polo zijn. Ook toegestaan is een blouse of overhemd met kraag en mouwen.

T-shirts met een ronde hals of v-hals zijn dus niet toegestaan. Dit geldt ook voor hemdjes of shirts waarbij de navel te zien is. Wat je ook niet mag dragen, zijn voetbalshirts of shirts met provocerende teksten.

De broek

Door Sven Mandel, CC BY-SA 4.0

Daarnaast draag je een nette, lange broek. Daarbij heeft een broek van de stof terlenka de voorkeur. De broek hoort donker van kleur te zijn: zwart, donkerblauw of donkergrijs. Ook moet de broek een even kleur hebben en mag hij niet voorzien zijn van versiersels, zoals borduursels of ritsen. Spijkerbroeken, trainingsbroeken en broeken van (nep)leer zijn uit den boze.

Vrouwen mogen gooien in een rok, maar die moet op knielengte of lager zijn. Verder gelden voor rokken dezelfde voorschriften als bij broeken: geen versiersels, donker van kleur en geen spijkerstof of (nep)leer.

Schoenen

Over het schoeisel zijn de dartsbonden steeds soepeler. In de regelenten van de NDB wordt er zelfs niet over gesproken. Wel zijn donkere, nette schoenen de standaard. Het dragen van sportschoenen mag ook, al is een donkere kleur wenselijk. In professionele circuit dragen darters ook sportschoenen, zoals Simon Whitlock. Ze komen er dan wel alleen mee weg als ze volledig zwart zijn.

Hoofddeksel

Ooit een darter gezien met een pet, muts of hoed? Nee? Het mag ook niet. Hoofddeksels zijn niet toegestaan, tenzij het uit geloofsovertuiging wordt gedragen.

Kledingvoorschrift bij PDC Darts

De kledingvoorschriften van de PDC zijn opgesteld door de Darts Regulation Authority (DRA). Zij hanteren vergelijkbare regels.

Traditioneel kiezen professionele darters ervoor om met een lange zwarte broek aan de oche te verschijnen. De reden hiervoor is niet dat de kleur chique is, maar het zou wenselijk zijn bij televisie-uitzendingen. Het podium bij eindtoernooien is volledig verlicht en witte of gekleurde broeken zouden te veel reflecteren in de camera’s.