Algemeen

Wil je op darten? Zo doe je mee aan de competitie

Koen van Ekeren - 3 april 2021, 13:12

Geen sport is zo gezellig als darts. En waar je ook bent of wat je vaardigheidsniveau ook is: er is altijd wel een geschikt dartteam in de buurt. Maar hoe ga je op darten? In dit artikel lees je wat je moet doen om voor de competitie te darten.

Competitie darten

In september 2022 gaat het nieuwe seizoen weer van start. Wat houdt zo’n dartscompetitie in? Hoe goed moet je zijn? En hoe meld je je aan? Je leest er alles over in dit artikel. Eerst gaan we in op de Nederlandse dartscompetitie. Verderop in dit artikel lees je over het competitie darten in België.

Aanmelden voor de competitie

Om je in Nederland op te geven voor de competitie, neem je contact op met een dartsorganisatie uit de buurt. In Nederland zijn er 25 dartsorganisaties. Zij zijn allemaal aangesloten bij de Nederlandse Darts Bond (NDB).

Elke provincie heeft één of meerdere lidorganisaties. Welke het dichtst bij jou in de buurt is, zie je op de onderstaande kaart. Tik op een locatie om meer gegevens over de dartsorganisatie te zien.

Wat houdt competitie darten in?

Zoals je hierboven al las, zijn er 25 lidorganisaties aangesloten bij de Nederlandse Dart bond (NDB). Zij zijn zelf verantwoordelijk voor de competitie en toernooien, waardoor het competitie darten overal verschillend is.

In teamverband

Wat de lidorganisaties wel gemeen hebben, is dat de competitie in teams wordt gespeeld. Teams bestaan uit vier of meer geregistreerde spelers. Deze teams zijn – vergelijkbaar met voetbal – ingedeeld in verschillende divisies.

Bij sommige lidorganisaties heb je daarnaast ook de mogelijkheid om als individueel lid deel te nemen aan toernooien. De Rotterdamse Dart Organisatie organiseert bijvoorbeeld een rankingcompetitie voor individuele leden.

Locatie

Elk dartteam heeft een eigen ’thuishonk’. Dit is de speelgelegenheid (vaak een kroeg) waar een team zijn thuiswedstrijden afwerkt. In de meeste competities wordt er tegen ieder team zowel een thuis- als uitwedstrijd gespeeld.

Partijen

Wat ook per lidorganisatie (of divisie) verschilt, zijn de partijen die tijdens een wedstrijd worden afgewerkt. Wel is het bijna altijd zo dat iedere speler tijdens een competitiewedstrijd zowel een single als koppel (2 vs. 2) speelt. Meestal is dat het traditionele 501, al zijn er ook organisaties die bij de koppels kiezen voor Cricket. Ook komt de afsluitende partij ‘1001’ vaak voor, waaraan alle spelers van beide teams deelnemen.

Schrijven

Tijdens competitiewedstrijden wordt de stand bijgehouden door een schrijver, dus dat gaat niet via een app. Over het algemeen geldt de regel dat het thuisspelende team verantwoordelijk is voor het bijhouden van de scores. Dit wordt bijna altijd gedaan door leden van het thuisspelende team. Wil je weten hoe het schrijven te werk gaat? Check het artikel over darts schrijven voor meer info.

Wanneer begint de darts competitie?

De darts competities gaan in september van start. Meestal duurt het seizoen tot juni. Competitiewedstrijden worden meestal op vrijdag- of zaterdagavond afgewerkt; dit kan per lidorganisatie verschillen.

Hoe goed moet je zijn?

Darten is voor iedereen, dus darters van elk niveau kunnen zich aanmelden voor de competitie. Net als bij bijvoorbeeld voetbal is de competitie onderverdeeld in verschillende divisies, zodat je het opneemt tegen darters van jouw niveau.

De beste amateurdarters gooien hun partijen in de Eredivisie, en daarnaast is er een 1e, 2e, 3e en 4e Divisie. Dit kunnen overigens meer of minder divisies zijn. Het hangt af van de regio waarin je speelt.

Het niveau maakt niet uit: alle vaardigheidsniveaus komen in de competitie voorbij. Maar mocht je benieuwd zijn naar wat je kunt verwachten: in de lagere divisies gooien de meeste darters tussen de 40 en 50 gemiddeld. In de Eredivisie kan het gemiddelde oplopen naar de 70 of 80. Meer hierover lees je in een artikel over het darts gemiddelde.

Is competitie darten ook voor de jeugd?

De meeste lidorganisaties organiseren ook activiteiten voor de jeugd. Zo geven ze bijvoorbeeld dartstraining, of worden er toernooien georganiseerd. Neem een kijkje op de website van je nabijgelegen dartsorganisatie om hier meer informatie over te vinden.

Competitie darten in België

Mede dankzij het succes van Kim Huybrechts en Dimitri van den Bergh, wordt darten ook steeds populairder in België. Sinds 2018 worden de wedstrijden georganiseerd door de Belgische Darts Bond – afgekort BeDarts.

BeDarts organiseert competitiewedstrijden en toernooien voor de regio’s Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Limburg. Meer informatie hierover vind je op de website van BeDarts.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *