Algemeen

Schrijven met darts: hoe houd je de score goed bij?

Koen van Ekeren - 22 maart 2022, 16:36

Wil je meedoen aan een competitiewedstrijd of toernooi? Dan kom je waarschijnlijk niet alleen in actie als darter, maar ook als schrijver. Soms word je namelijk gevraagd om de score bij te houden van een andere partij. Maar hoe gaat het schrijven tijdens darts te werk, en hoe doe je dat goed?

Schrijven met darts

Geen darts score app, maar een traditioneel vel papier (of whiteboard) en stift. Dat is hoe de stand in het hedendaagse amateurdarten – en zelfs op professioneel niveau – wordt bijgehouden.

In dit artikel stomen we je klaar voor je eerstvolgende wedstrijd als schrijver. We leggen aan de hand van voorbeelden uit hoe je de score noteert. Ook leer je alternatieven manieren om de score op te schrijven en geven we rekentips.

De basisregels

een schrijver tijdens een wedstrijd darts

Voordat we beginnen met de praktijkvoorbeelden, eerst wat basisregels:

Welke speler mag beginnen?

Voordat de wedstrijd begint, laat je beide spelers één pijl werpen naar de bull. Bij competitiewedstrijden mag de bezoekende speler als eerst naar de bull werpen. De speler die de pijl het dichtst in de buurt van de bullseye (roos) krijgt, mag volgens de darts spelregels beginnen.

De eerste pijl laat je in het dartbord staan, tenzij de pijl in de bull(seye) zit. De andere speler moet namelijk vrij naar de bull kunnen gooien. Bij een bouncer mag de pijl opnieuw worden gegooid.

De score schrijven op een scorebord

Een darts scoreboard is onderverdeeld in vier kolommen. De twee linker gebruik je voor de speler die als eerst aan de partij begint. Boven de kolommen noteer je de naam van de speler. Je mag ook alleen de beginletter opschrijven.

voorbeeld van scorebord

Zoals je hierboven ziet, noteer je na elke beurt zowel de score van een beurt, als de totaalscore (ook wel restscore genoemd). Zo kun je altijd controleren of er geen rekenfouten zijn gemaakt. De score van een beurt wordt traditioneel aan de buitenkant van het scorebord opgeschreven. De totaalscore van de spelers noteer je in de tweede en derde kolom.

score opschrijven darten

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor (zeker in België) dat de score van links naar rechts wordt opgeschreven, zoals het bovenstaande voorbeeld. Links wordt genoteerd wat er is gegooid; rechts daarvan zie je hoeveel punten er overblijven. Beide methodes zijn toegestaan.

De score noteren

Als een speler heeft gegooid, schrijf je als eerst de score van de worp op. Daarna trek je dit puntentotaal van de vorige totaalscore af en noteer je de nieuwe totaalscore. Dit resttotaal schrijf je op dezelfde hoogte als het puntentotaal van de zojuist gegooide worp.

Moet je na de drie gegooide pijlen nog even rekenen? Een darter mag de pijlen niet uit het bord halen als je nog niet klaar bent met tellen. Gebeurt dit toch, dan mag je als schrijver een ‘no score’ noteren. De speler krijgt dan voor de totale beurt 0 punten.

De schuine streep

schuine streep

Wanneer een speler een totaalscore van 171 punten of minder heeft, trek je een schuine streep door de laatst gegooide score en de voorgaande totaalscore. Zo is het voor de speler duidelijker op welke finish hij of zij staat, en verklein je de kans op een vergissing.

Het V-teken

V-teken

Scores van 100 of hoger worden door sommige schrijvers aangeduid met een soort V-teken. Bij een score van 100 noteer je alleen een ‘V’. Bij scores daarboven schrijf je een ‘V’, gevolgd door de extra score. Een 140 wordt dus V40 en een 180 schrijf je op als V80.

De ‘V’ heeft te maken met dat men vroeger ook wel een 1– noteerde als er 100 werd gegooid. Een kort streepje laat zich immers sneller schrijven dan een 0. En om het schrijven van een 100 nog sneller te maken, werd de 1 verbonden aan een langgerekte streep. Zo ontstond een soort V-teken dat nog steeds wordt gebruikt. In het PDC-circuit gebeurt dit overigens niet. Daar schrijven de scoring officials de scores gewoon voluit op.

Tops

Tops

Heeft een speler 40 punten over, dan wordt dit ook wel aangeduid met een ‘T’. Dit staat voor ’tops’, zoals de dubbel 20 vaak wordt genoemd. Het opschrijven van ‘T’ hoeft niet: de meeste spelers noteren ‘gewoon’ een 40.

Wat je ook weleens bij een finish ziet terugkomen, zijn schrijfsels als X16. Dit wil zeggen dat je dubbel 16 over hebt. Noteert iemand X10, dan weet je dus dat je dubbel 10 moet raken om te finishen. Het op deze manier opschrijven kan echter tot misverstanden leiden, dus houd het vooral simpel en laat de ‘X’ weg.

Legs en sets

Legs en sets

De meeste scoreborden hebben bovenaan blokken waarmee je het aantal gewonnen legs en sets bijhoudt. Pakt een speler een leg, dan zet je eerst een kruis door de 1. Daarna streep je de 2 door, en dan de 3. Heeft een speler drie legs gewonnen, dan kruis je ‘SET’ door. Speel je niet in sets maar alleen in legs, dan ga je na het winnen van de vierde leg verder met het aankruisen van ‘123’ in het blok ernaast.

Rekentips bij het schrijven tijdens darts

Ben je niet de snelste met rekenen? Je bent niet alleen. Voor veel darters is het tellen lastig – zeker in het begin. Dat is ook niet erg: niemand verwacht van je dat je dat op het tempo doet van een PDC-schrijver, en een foutje sluipt er bij iedereen weleens in.

Communiceer vooraf dat je het schrijven tijdens darts nog niet zo vaak hebt gedaan, of het zelfs voor het eerst doet. Die spelers kunnen zich dan hierop instellen en helpen je eventueel bij het tellen. Om je te helpen om goed voor de dag te komen, geven we wat tips:

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *