Apps

Dart score bijhouden? Dit is de beste app

Koen van Ekeren - 17 december 2022, 20:52

Natuurlijk is het goed voor je rekenskills om een schrijfbord te gebruiken, zodat je de berekeningen pijltjesnel uit je mouw leert te schudden. Maar handiger is de dart score bijhouden met een darts score app. Die houdt niet alleen bij op welke score je staat, maar berekent ook je gemiddelde, finishpercentage en meer.

Beste dart score app

In de de App Store en Google Play Store zijn meerdere gratis dart score apps te vinden. Dit zijn onze zeven favoriete dart score apps:

  1. DartVision
  2. DartCounter
  3. My Dart Training
  4. Nakka
  5. Darts Scorer
  6. Russ Bray Darts Scorer Pro
  7. Dartsmind

1. DartVision

Een geweldige darts score app is DartVision. De app werkt intuïtief, heeft verbluffende graphics en is beschikbaar voor zowel iOS als Android. Bovendien is de app volledig gratis, zonder reclames of in-app aankopen.

In DartVision houd je de darts score bij van de x01-spellen, zoals 501. De app is eenvoudig in gebruik: het invoeren van de score doe je door op het dartbord de pijllocatie aan te geven. Uniek aan de app is de heatmap-functie, waarbij op een prachtige manier gevisualiseerd wordt waar de pijlen terecht zijn gekomen.

DartVision is ook een app voor de liefhebber van statistieken. De app houdt onder meer je gemiddelde en triple 20 nauwkeurigheid bij en je ziet zelfs op welke dubbel je het beste presteert. Die statistieken zijn per week, maand of jaar te bekijken, zodat je goed je progressie kunt tracken.

2. DartCounter

Dartcounter dart app

Een andere darts score app is DartCounter. De app is er voor zowel iOS als Android en je kunt je dart score ermee bijhouden. Van 501 bijvoorbeeld, maar ook Tactics, Bob’s 27 en andere dartspellen zijn aanwezig.

Wat leuk is aan de app (en wat ook met de gratis versie kan), is dat je tegen een dartbot kunt spelen. Ideaal voor als niemand in de buurt is om tegen te gooien, maar je wel wat competitie kunt gebruiken. Bij een dartbot bepaal je zelf hoe goed de bot is door het gemiddelde in te stellen. De bot is er voor 501 en Tactics/Cricket.

Ook kun je DartCounter gebruiken om op afstand online tegen je vrienden of onbekenden te spelen. De eerste drie online wedstrijden zijn gratis te spelen; daarna heb je een abonnement nodig van € 1,99 per maand, of een tientje per jaar.

3. My Dart Training

My Dart Training

Om beter te worden in darten, is regelmatig trainen en oefenen essentieel. De gratis darts score app My Dart Training (beschikbaar op iOS en Android) helpt je daarbij. In de app vind je eindeloos veel oefeningen die je vaardigheden naar een hoger niveau tillen.

Waar de app vooral het verschil in maakt, zijn de uitbreide statistieken. Van elke dag, maand en jaar zie je hoe je gemiddeld presteerde. Het gemiddelde per drie pijlen bijvoorbeeld, maar ook statistieken als het checkout-percentage, de hoogste uitgooi, de beste leg en meer. Het is geweldig om op deze manier te zien wat je voortgang is – en waarin je je nog kunt verbeteren.

Spelen tegen een dartsbot kan ook. Hierbij zijn er vijftien verschillende niveaus. Ook zijn er leuke multiplayer-games, waaronder X01, Cricket, Halve-It, Killer, Highscore en Elimination.

4. Nakka

Nakka app

Wil je online darten tegen vrienden, of willekeurige spelers? Dan bestaat er geen beter platform dan Nakka. Dit is overigens geen app, maar een populaire website om op afstand tegen elkaar te darten. In een artikel lees je hoe het online darten met Nakka werkt.

Ideaal van Nakka is dat je bij het spelen de camera van je smartphone kunt activeren, die je op het dartbord richt. Dit doen de meeste spelers op het platform. Zo weet je tegenstander of jij de score eerlijk invoert – en vice versa.

Naast het spelen van één tegen één partijen, is het op Nakka mogelijk om deel te nemen aan online toernooien. De software is ook geschikt om je eigen toernooien en competities mee te organiseren – offline en online. En het mooiste van alles: alle functies zijn gratis.

5. Darts Scorer

Darts scorer app

Een andere dart-app waarmee (of waartegen) we graag een pijltje werpen, is Darts Scorer (iOS en Android). De app ziet er schitterend uit: minimalistisch en clean. Jammer is dat de gratis versie weinig voorstelt, maar je betaalt slechts € 4,99 voor all-time toegang tot alle functionaliteiten.

Dart Scorer verzamelt niet alleen veel statistieken, maar visualiseert de data ook in mooie grafieken. Dit zijn onder meer grafieken waarin je het verloop van je 3 darts gemiddelde ziet. Die bekijk je bijvoorbeeld per week, maand of jaar. Dit is ook mogelijk met je checkout-percentage en de hoogste uitgooi.

In de dart-app kun je een dartbot uitdagen (in totaal 10 levels) en er is een SmartBot. Die past zich aan jouw niveau aan; hierbij wordt er gekeken naar je recente prestaties. Jammer is dat er weinig verschillende spellen zijn, want je kunt alleen kiezen uit de X01-spellen en cricket. Maar voor de prijs die Darts Scorer heeft, krijg je veel waar voor je geld.

6. Russ Bray Darts Scorer Pro

Russ Bray dart app

In Russ Bray Darts Scorer hoor je de stem van de gelijknamige en beroemde mastercaller. De app is gratis voor iOS en Android, maar wordt pas de moeite waard als je de volledige versie van € 5,49 aanschaft. Bij de gratis versie kun je namelijk alleen bij de X01-spellen kiezen voor 201.

In het begin is het even zoeken in de app, want erg intuïtief is-ie niet. Ook is de vormgeving niet bijster smaakvol. Toch is het een dart-app waar we veel plezier aan beleven. Door de stem van mastercaller Rus Bray – die zelfs je naam omroept – krijg je bijna het idee dat je op een PDC-toernooi staat.

Zeker als je veel speelt tegen een dartbot, is deze dartscore-app een aanrader. Met behulp van een animatie zie je hoe de pijlen van de dartbot in het bord terechtkomen. Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar het maakt zo’n virtueel potje ook een stuk spannender.

7. Dartsmind

Dartsmind

Tot slot een app die er alleen is voor de iPhone en iPad: Dartsmind (iOS). Van het viertal ziet deze app er grafisch het meest gelikt uit. Het is een app die we er graag bij pakken wanneer we alleen staan te gooien, vanwege de vele leuke en afwisselende spelvormen die er zijn. Veel daarvan zijn ontzettend leuk om alleen te spelen, zoals Bob’s 27, Random checkout en Bermuda.

Wat vooral beginnende spelers handig vinden, is dat je de dart score aan het bijhouden bent door per pijl aan te geven waar je op hebt gegooid. Zo hoef je niet te rekenen. Voor doorgewinterde spelers kan dit echter hinderlijk zijn, omdat het vaak sneller werkt om in te voeren wat je hebt gegooid.

Bij de X01-spellen en Cricket is het ook mogelijk om te spelen tegen een dartbot. Helaas moet je de app daarvoor upgraden naar de Pro-versie, dit kost € 3,49 per drie maanden. Naast het kunnen spelen tegen een dartbot krijg je uitgebreidere dartstatistieken, een checkout-hulpje voor tijdens het uitgooien en meer.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *