Bob’s 27

Hoe speel je Bob’s 27?

Als je je dubbels wilt verbeteren, is het tijd om te leren hoe je Bob’s 27 moet spelen. Dit populaire dartspel – bedacht door door de professionele darter Bob Anderson – is een erg goede oefening om het uitgooien te trainen.

Wat je nodig hebt

Doel van het spel

Je begint met een score van 27 punten en mikt uitsluitend op dubbels. Het doel van het spel is om zo lang mogelijk in ‘leven’ te blijven en zoveel mogelijk punten te verzamelen.

Regels van Bob’s 27

In het spel begin je met 27 punten. In elke beurt mik je op een specifieke dubbel. Je begint bij dubbel 1, in beurt twee mik je op de dubbel 2, in beurt drie op de dubbel 3, enzovoort. Zo ga je verder tot de dubbel 20 en eindig je bij de bullseye.

Als je een dubbel raakt, wordt het aantal punten van de dubbel bij je puntentotaal opgeteld. Raak je bij de eerste ronde één keer de dubbel 1, dan kom je dus op een totaal van 29 punten. Raak je in je vierde beurt twee keer de dubbel 4, dan krijg je er zestien punten bij.

Beter worden met darten? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief:

Raak je de dubbel niet in een beurt? Dan worden de punten van de dubbel waar je op mikt van je puntentotaal afgetrokken. Mis je bijvoorbeeld de dubbel 5, dan gaan er tien punten van je puntentotaal af. Kom je in het spel onder de 0 punten, dan ben je af.

Het spel eindig je bij de bullseye. Dit is de buitenste (vaak rode cirkel), die ook wel de ‘roos’ wordt genoemd. Het raken van de bull brengt 50 punten op. Mis je de roos, dan haal je 50 punten van de score af. Je hebt gewonnen als je na de drie laatste pijlen in de pluspunten zit. Speel je tegen een tegenstander, dan wint de speler met het hoogste puntenaantal. Een perfecte score in Bob’s 27 zou 1437 punten zijn.

Tips

Het optellen en aftrekken van de punten kun je uit je hoofd doen, maar het is niet verkeerd om alles op te schrijven. Als je het spel vaak speelt en alles bijhoudt, ontdek je wat je zwakke dubbels zijn en kun je je training hierop aanpassen.

Voor het bijhouden van de scores kun je werken met drie kolommen. In de eerste schrijf je de nummers 1 tot en met 20 en de bull op, daarnaast een kolom voor de punten die in de ronde zijn gescoord en een nog een kolom om het puntentotaal bij te houden.

Beginner

Is het spel te uitdagend en kom je nooit tot de bull? Speel dan de makkelijkere variant van Bob’s 27 spelen. Hierbij zijn de regels exact hetzelfde, maar blijft het spel doorgaan als je minpunten hebt.