Hoe werkt de puntentelling bij darts?

Een dartbord bestaat uit heel wat ringen en secties. Maar hoeveel punten is een vakje waard, en waar moet je op mikken? In dit artikel leggen we uit wat de regels zijn van de puntentelling bij darts.

Darts puntentelling

Het dartbord bestaat uit 20 genummerde gebieden met een buiten- en binnenring. De buitenste ring heet de dubbel (of double), de binnenste ring de triple. De twee grootste vlakken van een getal zijn de single. Helemaal in het midden bevindt zich de bullseye, ook wel bekend als de roos. Het groen daaromheen is de bull.

Single

darts puntentelling single

De twee grootste vakken van een getal (hierboven bij de 20 in het geel gemarkeerd) is de single. Dit vak staat voor één keer van de waarde van het getal. Gooi je in de single 20, dan levert dat dus 20 punten op.

Dubbel

darts puntentelling dubbel

De buitenste ring is de dubbel. Dit vak levert twee keer de waarde van het getal op. Gooi je in de dubbel 20, dan levert dat dus 40 punten op.

Triple

darts puntentelling triple

De binnenste ring is de triple. Dit vak levert drie keer de waarde van het getal op. Gooi je in de triple 20, dan levert dat dus 60 punten op.

Bull

hoeveel punten is de bull?

De bulls eye (roos) is de rode stip in het midden en is 50 punten waard. Het groene gebied eromheen is de bull en dit levert 25 punten op.

Hoeveel punten levert een vakje op?

Om in één oogopslag te zien hoeveel punten een bepaald vak oplevert, maakten we de onderstaande infographic. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, levert de bullseye (roos) niet de meeste punten op. Voor een gooi in de triple 20 krijg je de meeste punten: 60. Doe je dat drie keer in één beurt, dan behaal je de hoogste darts score: 180. 

puntentelling bij het darten

Hoe speel je 501?

Het meest gespeelde dartspel is 501. De spelers werpen om de beurt drie pijlen en beginnen met 501 punten. Het is de bedoeling om de score zo snel mogelijk terug te brengen tot exact 0. De speler die dat als eerste doet, wint het spel. 

Het op exact 0 punten uitkomen moet gebeuren via een dubbel (de buitenste ring van het bord). Heb je bijvoorbeeld 32 punten over, dan moet je de dubbel 16 raken om het spel te winnen. De bullseye (roos) telt ook als een dubbel. Heb je 50 punten over, dan win je het spel dus door de bullseye te raken. Meer hierover lees je in de darts spelregels.