Algemeen

Wat is de hoogste score die je kunt gooien met darts?

Koen van Ekeren - 14 mei 2021, 10:04

Veel mensen voor wie darten nieuw is, vragen het zich af: wat is de hoogste score die je kunt gooien? En waar moet je op mikken om de hoogste darts score te bereiken?

Wat is de hoogste score in met darts?

De hoogste score die je in een beurt kunt behalen met darten, is 180 punten. Hierbij belanden alle drie darts in de triple 20. Dit is het kleine rode vakje onder de twintig. Eén dartpijl in de triple 20 staat dus voor zestig punten.

Het gooien van 180 is buitengewoon lastig om te doen. Alleen de absolute toppers slagen erin om het structureel te gooien. Wanneer de score tijdens een wedstrijd wordt gegooid, zet de mastercaller traditioneel een uitbundige one one-hundred-and-eighty in.

Een voorbeeld van een gegooide 180.

Hoeveel punten levert de roos op?

Kijk je voor het eerst naar darts? Dan verwacht je misschien dat de roos (in het darten de bullseye genoemd) het belangrijkste segment van het dartbord is. Niet zo gek ook: het is het kleinste vakje, en dus ook het meest lonende – zou je denken.

De roos (bullseye) is echter 50 punten waard. Dat is dus minder dan de triple 20, waar 60 punten voor staat. Omdat de roos bovendien moeilijker is om te raken, mikken professionele darters er sporadisch op. Dit gebeurt alleen als er in het spel vijftig punten overblijven. In dat geval kan de speler uitgooien door de dartpijl in de bullseye te gooien. Hij of zij heeft dan de leg gewonnen.

hoeveel punten de roos oplevert
Heel knap, maar het levert niet de hoogste score op.

Moet je altijd mikken op de triple 20?

Professionele darters hebben het vizier bijna altijd gericht op de triple 20. Af en toe mikken ze op de 19 – vooral als de triple 20 even niet loopt, of een pijl de triple blokkeert. Bij het uitgooien komen er uiteraard wel andere getallen kijken. Hoe het met uitgooien zit, lees je in een artikel over de spelregels van darten.

Als beginner kan het echter juist slim zijn om niet te mikken op de triple 20. Onderzoekers berekenden dat beginnende spelers het succesvolst zijn als ze de dartpijl ergens tussen de 8 en 16 proberen te krijgen. Dit komt omdat een misser vaak alsnog een hoge score oplevert, aangezien de getallen door relatief hoge cijfers worden omringd. De triple 20 heeft daarentegen lage getallen naast zich: de 5 en 1.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *