Tips

Wil je winnen met darten? Mik dan niet op de triple 20

Koen van Ekeren - 23 maart 2020, 18:29

Waarschijnlijk richt jij je dartpijlen bij een potje darten vooral op het lucratiefste deel van het bord: de triple 20. Maar deze darts tactiek werkt alleen goed bij professionals, zo wijst een onderzoek uit. Minder getalenteerde darters kunnen zich beter concentreren op een ander deel van het bord.

Darts tactiek: mikken op triple 20?

‘Mik niet op de triple 20 – tenzij je een professional bent’. Het is de conclusie van een onderzoek van de Standford University, dat onder leiding stond van statisticus Ryan Tibshirani. Met behulp van wiskunde berekenden zij waar een professional, geoefende darter of beginner het beste op kan mikken.

Professional

mikken op triple 20
Bijschrift

Waarschijnlijk richt jij je pijlen bij een potje darten vooral op het lucratiefste deel van het bord: de triple 20. Maar deze darts tactiek werkt alleen goed bij professionals, zo wijst een onderzoek uit. Minder getalenteerde darters kunnen zich beter concentreren op een ander deel van het bord.

Is darten je beroep en zijn je pijlen gemiddeld 5 millimeter verwijderd van je doelwit? Alleen dan moet je volgens de door de wiskundigen gegenereerde heatmaps streven naar de hoogste waarde op het bord: de triple 20.

Geoefende darter

Bij darters met een lager niveau ligt dat anders. Kun je een aardig potje darten en komt je nauwkeurigheid in de buurt van de 25 millimeter? Dan kun je je het beste concentreren op de triple 19. Volgens de berekeningen van de onderzoekers levert dat gemiddeld 15,8 punten per pijl op. Bij de triple 20 is dat met een gemiddelde van 14,9 bijna een volle punt lager.

De reden laat zich gemakkelijk raden: de 20 wordt omgeven door twee lage getallen: de 5 en 1. Spelers die op de 20 mikken en niet zo nauwkeurig zijn, worden hierdoor flink afgestraft. Bij de 19 – die de 7 en 3 om zich heeft – is een afzwaaiende dart minder pijnlijk.

Darts tactiek beginner

darts tactiek

Beginners die gemiddeld 60 millimeter van het doelwit af zitten, halen het maximale uit de score door iets heel anders te doen. Zij kunnen de pijlen volgens de onderzoekers het beste richten op een plek links van de bull (het middelste gedeelte van het bord) tussen de 8 en 16 in, zoals je op bovenstaande afbeelding ziet.

Deze darts tactiek levert in de berekening van de onderzoekers 12,4 punten per pijl op. Dat is meer dan wanneer een beginner van dit niveau mikt op de triple 20; dit zou goed zijn voor slechts 10,2 punten per worp.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *