Tips

6x deze dart tips maken van de beginner een pro

Koen van Ekeren - 6 augustus 2021, 20:44

Het dartbord raken lukt je al alleraardigst, maar zo gelijkmatig als Mighty Mike zijn pijltjes richting de triple werpt, zo wijdverspreid staat jouw ijzeren arsenaal in het bord. Kortom: je kunt wel wat dart tips gebruiken. Deze 6 darts tips helpen je op weg naar je eerste one hundred and eighty.

1. Techniek

Tijdens het gooien is het belangrijk om je lichaam zo stil mogelijk te houden. Het enige wat tijdens de worp mag bewegen zijn je onderarm en pols. Probeer tijdens het gooien van je darts dus niet je bovenarm te bewegen, til je voet niet op en houd je hoofd stabiel. Een goed voorbeeld van hoe het moet is Phil Taylor. De 16-voudig wereldkampioen leek bijna te verstenen als hij tegen de oche stond. In een artikel over de perfecte darts houding lees je meer over hoe je het beste kunt staan.

2. Ontdek je perfecte grip

Er is geen perfecte of foute manier om een pijl vast te pakken – dé perfecte darts grip bestaat niet. Er zijn drie-vingergrepen, vier-vingergrepen – en er zijn zelfs darters die vijf vingers gebruiken. Profiteer van het feit dat je er bij jou als beginner nog geen werpstijl is ingeslepen en probeer gedurende een paar weken verschillende grepen uit. Heb je de ideale grip gevonden, dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je op dezelfde manier blijft gooien (zie tip 4).

Wat wel zeker is, is dat je ten minste drie vingers moet gebruiken. Nog meer vingers zorgen voor een betere controle, maar maken het ook moeilijker om de pijl stabiel los te laten. De vinger(s) die je niet gebruikt, kun je het beste spreiden. Als je de pijl bijvoorbeeld met vier vingers vastpakt en je sluit je kleinste vinger aan, dan zal dit de spieren van de andere vingers belasten, wat de nauwkeurigheid niet ten goede komt. Houd ze dus van de pijl af. 

3. Wijs de pijl na

Als je de dartpijlen hebt losgelaten, laat je arm dan in een natuurlijke beweging doorvloeien, totdat je arm naar beneden wijst. Maak je beweging dus af terwijl de pijl richting het bord vliegt. Maak je deze doorzwaaiende beweging niet, dan begint het afremmen van je beweging al vóór het loslaten, waardoor je geen vloeiende beweging maakt en het moeilijker is om nauwkeurig te gooien.

4. Consistentie is koning

Zorg dat je elke keer dezelfde houding aanneemt, de pijl hetzelfde vasthoudt en hetzelfde gooit. Hoe consistenter je bent in deze variabelen, hoe eenvoudiger het wordt om jezelf te verbeteren. Je kunt jezelf dan volledig concentreren op het maken van de armbeweging, in plaats van dat een nét wat andere plaatsing van de voeten roet in je worp gooit. 

Wil je meer tips om beter te worden in darts? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

5. Speel Cricket

Met darten ga je al snel voor een potje 501, net als de grote heren van de PDC. Maar voor een beginnende darter eindigt zo’n spel altijd hetzelfde: met tientallen vergeefse pogingen op dubbel 1. 

Bespaar jezelf die demotiverende avonden en speel dart spellen die geschikter zijn voor de beginner, zoals het populaire Cricket. Hierbij is het de bedoeling om bij elk getal van 15 tot 20 en drie punten te scoren. Hierbij telt de enkel als één punt, de dubbel als twee en een triple als drie punten. Ook moet de bull drie punten opleveren. De bull (het groene gedeelte) levert één punt op en de bullseye twee punten. 

6. Probeer nieuwe pijlen uit

Dartpijlen zijn er in ongelooflijk veel soorten en maten. Dat is niet voor niets: er zijn ook ontzettend veel verschillende gooistijlen. Kijk maar naar de darters van de PDC. 

De kans dat jouw eerste setje pijlen voor jou dé perfecte uitrusting vormen, is nihil. Probeer daarom regelmatig nieuwe pijlen uit, die beter bij jouw techniek passen. Op deze manier kun je je dartgemiddelde in korte tijd al behoorlijk opkrikken. 

Heb je geen idee van wat je moet kiezen? Het artikel Dartpijl: welke moet je hebben? helpt je op weg. Probeer overigens niet alleen te variëren in de barrel (het middenstuk en belangrijkste deel van de pijl), maar probeer ook shafts van verschillende lengtes uit, of kies voor een andere vorm flight. 

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *