Koopadvies

Dart flights: welke moet je hebben?

Koen van Ekeren - 9 april 2022, 16:35

De dart flight heeft veel invloed op je spel – meer dan je waarschijnlijk denkt. Ze zijn er in verschillende vormen, maten en texturen en spelen een belangrijke rol in de manier waarop de pijl vliegt. In dit artikel gaan we daarom in op een veel over het hoofd geziene vraag: welke dart flights passen bij mijn spel?

Dart flight: de vorm

Het belangrijkste bij het kiezen van een darts flight, is het letten op de vorm. Iedere vorm is afgestemd op een bepaald type darter. Iemand die hard gooit, heeft namelijk een ander type flight nodig dan iemand met een zachte werpstijl.

De ideale dart flight heeft dus de vorm die bij jouw werpstijl past. Er zijn veel soorten dart flights, waarvan de slim, kite, pear, no.6 en standaard flight het populairst zijn. Wanneer je voor welke flight moet kiezen, ontdek je hieronder.

Standaard

standaard flight

De standaard flight is de perfecte flight voor de het wat zwaardere dartpijl gewicht (+24 gram), of voor wie met wat minder kracht gooit. Het grote oppervlak zorgt voor een goede stabilisatie in de lucht.

Het is de meestvoorkomende flight en ook een van de grootste. Dankzij het grotere draagvlak blijft de dart langer in de lucht met een lichtere worp. Voor beginners is het de aanbevolen flight, omdat hij meer controle geeft. De standaard flights worden ook wel No2 flights genoemd.

Slim flight

slim flight

De slim flight is ideaal voor spelers die liever met lichte darts spelen en harder gooien. De slim flights hebben minder luchtweerstand, waardoor ze geschikter zijn voor spelers met een snellere worp.

Ook als je darts in het bord staan met de staart te veel omhoog, wil je je flights veranderen in slim. De verminderde weerstand houdt de staart naar beneden. Een ander voordeel is dat slim flights een nauwere groepering mogelijk maken.

Kite

kite flight

Een middenweg tussen de slanke en de standaard flights is de kite flight. Ze zijn geschikt voor darters met een evenwichtige worp: niet te snel en niet te langzaam.

De flights zijn wat kleiner dan de standaard flights. De pijl vliegt daardoor wat sneller, maar heeft wel wat minder draagvlak. Een goede flight voor wie extra snelheid kan gebruiken, maar toch graag een hoge mate van controle behoudt.

Pear (teardrop)

pear flight

De pear flight – ook wel teardrop genoemd – is een variant op de kite. Het belangrijkste verschil is dat de peervorm een afgeronde rand heeft, in tegenstelling tot de diepe hoeken van de kite.

Pear flights zijn iets sneller dan kite, maar vliegen eveneens in een stabiele en gebalanceerde parabool naar het bord. Onder meer Steve Beaton gooit met de pear flight.

No. 6 shape

No.6 shape flight

De No.6 flight is een populaire variant op de standaard-flight. De vorm is identiek, maar de maat wat kleiner. Hierdoor vliegt de pijl sneller dan de standaard flight, terwijl de vlucht bijna net zo gebalanceerd is.

Ten opzichte van de slankere flights – zoals de slim – vliegt deze kleine versie van de standaardflight wat langzamer door de lucht. Maar daar krijg je dan dus wel wat extra stabiliteit voor terug.

Het traject van de flight

De dart flight heeft invloed op de balans van een dartpijl, maar ook op de hoek waarin de dartpijl het bord raakt. Hangt je dartpijl te veel met de staart naar beneden, of is de hoek juist te groot? Dan is het een optie om van flight te switchen. Zorg wel eerst dat je de juiste dart shaft lengte hebt, want dit heeft nog meer invloed op de hoek van de dartpijl.

Traject van der flight

De bovenstaande infographic van Harrows illustreert welk effect een flight heeft op de hoek van een dartpijl. Over het algemeen geldt: hoe groter het oppervlak van de flight, hoe groter de hoek waarin de pijl het bord raakt. De Max Air (een grotere versie van de standaard flight) geeft de grootste hoek, gevolgd door een Vortex en een Dimplex (een flight met kuiltjes). Bij de pear flight en slim flight is de hoek het laagst.

Welke vorm darts flight moet ik kiezen?

Welke dart flight het beste bij jou past, is je nu waarschijnlijk iets duidelijker geworden. Maar grote kans dat je er nog niet helemaal zeker van bent. Koop in dat geval een test kit, zoals deze van Bulls. Voor vijf euro krijg je flights in allerlei soorten vormen, waaronder de slim, pear en standaard flight.

Probeer ze allemaal uit en houd daarbij ook je darts gemiddelde bij. Zo kom je er snel achter welke flight het best bij je past.

Verschil kleine en grote dart flights

Flights zijn er dus in allerlei vormen en maten. De standaard flight is het meest geliefd, die het grootste oppervlak heeft. Daarna is de veel slankere slim flight het populairst. Maar wanneer kun je beter voor welke flight kiezen?

Grotere darts flights zijn beter bij:

Kleinere dart flights zijn beter bij:

Dikte van de dart flight

Naast de vorm is er bij het kopen van een flight nog iets om rekening mee te houden: de dikte van flight. Dit wordt gemeten in micron. Over het algemeen geldt: hoe dikker de flight, hoe duurzamer hij is.

75 micron – De lichtste en goedkoopste dart flights. Door het lichte gewicht zijn ze iets sneller, maar ze beschadigen snel.

100 micron – Het meest gebruikelijke gewicht. Door de dikte gaan de flights lang mee, terwijl ze niet al te zwaar zijn. De beste optie.

150 micron – De meest duurzame flights. Ze maken je dartpijl wel extra zwaar en vanwege dikte passen ze soms moeilijk in shafts.

Textuur van darts flights

Flights zijn er ook in verschillende structuren. Er zijn twee soorten: glad en dimpled.

Gladde dart flights – De meestvoorkomende textuur. Gladde flights hebben de minste weerstand. Dit helpt de staart van de dartpijl naar beneden te houden.

Dimpled darts flights – De kuiltjes van dimpled flights zorgen voor extra weerstand en stabiliteit, zonder de flight groter te hoeven maken.

Dimpled flights (ook wel Dimplex flights genoemd) zijn vooral aan te bevelen voor darters met zwaardere pijlen, die wat zachter gooien. De kuiltjes zorgen voor extra stabiliteit. Hierdoor heb je minder snel last van het wiebelen van een dartpijl, wat eerder voorkomt bij een langzame vlucht.

Gooi je met lichte dartpijlen, dan dwingen de kuiltjes in de flights je om harder te gooien. Door de extra weerstand is de dartpijl namelijk geneigd om eerder te vallen.

Dus, welke darts flights moet ik hebben?

Flights zijn belangrijk. Wanneer je verschillende type dart flights uitprobeert zul je het merken: de invloed van een flight kan behoorlijk groot zijn. Denk goed na over wat voor type darter je bent en gebruik deze gids om je ideale flights te vinden.

Twijfel je? Schroom dan vooral niet om verschillende soorten flights uit te proberen. Pak er een dart app bij om je dartsgemiddelde bij te houden en luister naar wat je gevoel zegt.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *