Koopadvies

Dart shaft lengte: welke lengte moet je hebben?

Koen van Ekeren - 9 april 2022, 16:14

Dart shafts zijn er in verschillende lengtes. Of je kiest voor een kleine, gemiddelde of lange shaft maakt veel uit, want ze spelen een bepalende rol bij de vlucht van een dartpijl. Welke dart shaft lengte bij jou past, lees je in dit koopadvies.

Waarom is de darts shaft lengte zo bepalend?

De lengte van een dart shaft beïnvloedt de hoek waarin de dartpijl het bord raakt. Het liefst heb je dat de hoek klein is, waarbij de flight net wat hoger staat dan de punt – een hoek van zo’n 10 tot 15 graden. Dit betekent dat de dartpijl stabiel in het bord landt, wat nodig is om met optimale precisie te gooien.

Bovendien hebben dartpijlen die te veel rechtop staan of ‘hangen’ een ander nadeel: ze belemmeren de vlucht van de volgende dartpijl. Dit kun je oplossen door een ander lengte dart shaft te kiezen.

Vaak zijn shafts er in de volgende lengtes: extra short (28 mm), short (34 mm), inbetween (39 mm), medium (47 mm) en long (55). Door met de juiste shartshaftlengte te gooien, perfectioneer je de hoek van de dartpijl. Is de hoek nu te steil? Ga voor een langere shaft. Hangt de flight te laag? Probeer een kortere shaft uit.

Wanneer een korte dart shaft?

korte dart shafts

Hangt je dartpijl te veel in het bord, waarbij de flight lager is dan de punt? Dan zorgt een kortere shaft dat de dart wat meer rechtop staat.

Korte dart shafts zijn over het algemeen populair bij:

Korte darts shafts zien we veel bij spelers die de pijl aan de voorkant van de barrel vasthouden. Een korte shaft verplaatst het zwaartepunt namelijk naar de voorkant, waardoor de dartpijl stabieler vertrekt. Je hebt dan minder last van wiebelende pijlen.

dartpijl te laag in bord
Een voorbeeld van dartpijlen die te veel ‘hangen’. Door met kortere shafts te gooien, breng je de staart wat meer naar boven.

Waarom een lange dart shaft?

lange dart shafts

Staat je dartpijl te rechtop, waarbij de flight een stuk hoger is dan de punt? Een lange dart shaft brengt de staart wat meer naar beneden.

Je kunt beter lange dart shafts kopen als:

Met een langere dart shaft verplaats je het zwaartepunt van de pijl naar achteren. Als je je darts vasthoudt aan de achterkant van de pijl, dan is de kans groot dat je beter gooit met een lange dart shaft. Naast de lengte is overigens ook het dart shaft materiaal belangrijk. 

dartpijl te hoog in bord
Een voorbeeld van dartpijlen die te steil in het bord steken. Een langere dart shaft past beter bij je werpstijl.

Welke dart shaft lengte moet ik kiezen?

Welke lengte dart shaft de beste keuze is, is voor iedereen verschillend. Het hangt onder meer af van je materiaal en werpstijl.

De meeste darters kiezen echter voor de relatief kleinere shafts: short, inbetween of medium. Dat grote dart shafts minder geliefd zijn, is te verklaren: ze zorgen voor meer weerstand, waardoor de pijlen eerder wiebelen.

Twijfel je welke dart shafts je moet hebben? Ga dan voor een combo kit. Hierbij krijg je de drie populairste lengtes: short, inbetween en medium. Probeer ze alle drie uit. Gooi per lengte zo’n 25 pijlen naar het bord. Let niet op de gemiddelden, maar voel aan met welke pijlen je het fijnst gooit. Kijk ook naar de stand van de pijlen in het dartbord. Het liefst heb je dat de pijlen licht naar boven wijzen, in een hoek van ongeveer 15 tot 20 graden.

Let ook op de flight

Door een kortere of langere shaft op je dartpijl te zetten, verander je dus de hoek waarin een dartpijl in het dartbord landt. Dit geldt in mindere mate ook voor de flight die je op de dartpijl zet. Hoe groter het oppervlak van de flight, hoe meer je de staart naar boven brengt. Meer hierover lees je in een artikel over welke dart flights bij jou passen.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Reacties

Hallo,

De lengte van de schaft hoe meet je dat?
Is dat de lengte met schroefdraad.
Of meet men de lengte zonder schroefdraad?

Mvg

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *