Koopadvies

Welk dartpijl gewicht past het best bij jou?

Koen van Ekeren - 21 november 2021, 20:40

Wanneer je dartpijlen koopt, is het belangrijk om goed te letten op het gewicht van de pijl. De meest voorkomende pijlgewichten zijn tussen de 16 en 26 gram, al zijn er ook dartpijlen die lichter of zwaarder zijn. Maar wanneer moet je kiezen voor welk dartpijl gewicht?

Dartpijl gewicht: hoeveel gram moet mijn dartpijl zijn?

Een pijl mag volgens de darts spelregels maximaal 50 gram wegen. Zelden wordt er echter voor zo’n hoog gewicht gekozen; de meeste darters (ook professionals) gooien met een pijl van zo’n 23 gram. Het gewicht wordt gemeten vanaf de barrel, het middelste deel van een dart. Welke dartpijl gewicht het best bij je past, hangt af van je ervaring en techniek.

Gooi je krachtig? Ga voor lichte dartpijlen

Veel mensen denken dat je harder moet gooien bij zwaardere dartpijlen, maar het tegendeel is waar. Als je graag met veel kracht gooit, zijn lichte darts de beste dartpijlen voor jou. Denk aan het verschil tussen het gooien van een tennisbal en een prop papier. Beide hebben dezelfde vorm en grootte, maar de tennisbal gaat door het gewicht sneller en verder.

Bij dartpijlen werkt dit hetzelfde, waar je meer moeite moet doen om lichtere darts te gooien. Heb je moeite om het bovenste deel van het dartbord te raken? Dan zijn zwaardere dartpijlen dus een betere keuze. Belanden je dartpijlen juist veel hoger in het bord dan waar je ze wilt hebben? Kies dan voor lichtere dartpijlen.

Vergelijk het met het gooien van een tennisbal of een prop papier.

Het is belangrijk om een dartpijl gewicht te kiezen dat goed bij je werpstijl past. Ga je pijlen dus niet geforceerd zachter of harder gooien, maar stap over op een ander pijlgewicht dat beter aansluit op jouw manier van werpen.

Dartpijl gewicht voor de beginner: 23 – 25 gram

Ben je nog erg onervaren als darter? Een setje darts met pijlen van 23 tot 25 gram is een perfect gewicht om mee te beginnen. De pijlen zijn niet te zwaar en niet te licht – en geliefd onder het merendeel darters. Ook het gros van de professionele darters heeft een voorkeur voor dit pijlgewicht, zoals je straks ziet op de tabel onderaan deze pagina.

Heb je geen idee welk dartpijl gewicht je moet hebben, dan adviseren we darts van 24 gram. Hiermee heb je een goed basisgewicht en ontdek je vanzelf of een zwaarder of lichter gewicht beter bij je past – of dat je al goed zit.

Ontspannen werpstijl: 26 gram of meer

Als je een ontspannen manier van gooien hebt, past een zwaarder gewicht van 26 gram of meer waarschijnlijk beter bij je. Een zwaarder gewicht zorgt dat het traject van de pijl zo recht en stabiel mogelijk blijft. Het is een ideaal setje voor darters die de pijlen het liefst zo recht en direct richting het bord werpen.

Een bekende speler die een voorkeur had voor dit pijlgewicht is Phil Taylor. Hij gooide met een setje darts van 26 gram per pijl – een gewicht dat geweldig paste bij zijn ‘directe’ speelstijl.

Met een zware pijl hebben spelers over het algemeen meer controle. Een ander voordeel is dat het minder moeite kost om te gooien, omdat je minder kracht in je worp hoeft te steken.

Krachtige werpstijl: 23 gram of minder

Heb je de neiging om je pijlen erg krachtig en snel af te vuren, dan passen relatief lichte darts goed bij je. Want over het algemeen geldt: hoe lichter de pijl, hoe meer snelheid en kracht je in de worp moet steken. Een pijl van 23 gram of minder past goed bij dit type darter.

Bij spelers met een wat meer indirecte werpstijl, volgt de dart vaak een erg parabolische lijn naar het doel. Hierbij wordt de pijl relatief hoog gegooid en maakt deze op het einde een snelle val. De drievoudig wereldkampioen Michael van Gerwen is een goed voorbeeld van iemand met deze werpstijl. Zijn pijlen zijn daar ook op afgestemd: ze hebben een gewicht van 23 gram.

Gulden middenweg: 24 – 25 gram

Heb je iets van beide dartsstijlen? Dan is een pijl van 24 of 25 gram je gulden middenweg. Gerwyn Price en Raymond van Barneveld zijn bekende darters die een voorkeur hebben voor dit dart gewicht.

Zwaartepunt dartpijlen

Naast het gewicht kan het interessant zijn om te letten op het zwaartepunt van het gewicht. Bij de standaard pijlen is het gewicht netjes gelijkmatig verdeeld, maar er zijn ook pijlen waarbij het zwaartepunt ligt op de voorkant of achterkant van de barrel.

Houd je je dartpijl vast aan de voorkant van de barrel? Dan kun je het beste dartpijlen kopen waarbij het zwaartepunt ligt aan de voorkant. Heeft de achterkant van de barrel juist je voorkeur, dan is een pijl die aan de achterkant zwaarder weegt geschikter. Houd je de pijl ‘gewoon’ vast in het midden, dan is een gelijkmatig verdeelde pijl wat je moet hebben.

Wat is het dartpijl gewicht bij de professionals?

In de onderstaande lijst zie je het pijlgewicht van de bekende PDC-darters. Duidelijk is dat de meeste darters een voorkeur hebben voor de relatief lichte pijlen van 22 of 23 gram. Een opvallende in de lijst is Stephen Bunting, die met zeer lichte pijlen gooit van 12 gram. Het pijlgewicht van de darts van Ryan Searle is met 32 gram het zwaarst. In een artikel lees je meer over met welke dartpijlen professionals gooien.

NaamDartpijl gewicht
Michael van Gerwen23 gram
Rob Cross23 gram
Gerwen Price24 gram
Gary Anderson23 gram
Daryl Gurney23 gram
Dimitri Van den Bergh 22 gram
Peter Wright20 gram
James Wade20 gram
Ian White22 gram
Dave Chisnall22 gram
Mensur Suljovic23 gram
Michael Smith22 gram
Fallon Sherrock24 gram
Adrian Lewis21 gram
Simon Whitlock22 gram
Raymond van Barneveld25 gram
Stephen Bunting12 gram
Vincent van der Voort23 gram
Benito van de Pas23 gram
Robert Thornton26 gram
Ryan Searle32 gram
Dirk van Duijvenbode21 gram
Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *