Around the Clock

Voor de beginnende darter is Around the Clock (ook wel bekend als Around the World) het ultieme dartspel. Doordat elke plek op het bord evenveel aandacht krijgt, verbeter je snel je vaardigheden. Het spel is snel te leren en zowel leuk om alleen te spelen, als met vrienden.

Wat je nodig hebt

Doel van het spel

Raak alle cijfers van het bord én de bulls eye (de roos) in de juiste volgorde. De speler die dit als eerste doet, is de winnaar.

Regels van Around the Clock

Around the Clock kun je spelen met zoveel spelers als je wilt. Elke speler gooit om de beurt drie darts om de juiste nummers te raken. Dit doe je op numerieke volgorde. Je begint dus bij de 1 en als je deze raakt, mag je mikken op de 2. Op deze manier ga je verder tot de 20. Daarna moet je de bulls eye raken om de overwinning veilig te stellen.

Dubbels en triples in het spel zijn toegestaan. Dit levert je in het standaardspel van Around the Clock niets extra’s op. Moet je de 8 raken en gooi je in de triple, dan ga je dus gewoon verder met de 9.

Gelijkspel

Het is mogelijk om gelijk te spelen. Raakt de speler die is begonnen als eerste de bulls eye, dan krijgt de andere speler nog in één beurt de kans om hetzelfde te doen. Diegene moet dan wel op minimaal een 19 staan; anders is het niet meer mogelijk om er nog een gelijkspel uit te slepen.

Bij een gelijkspel wordt er afgesloten met een zogeheten tie-breaker. Hierbij proberen de spelers beurtelings de bulls eye te raken. De speler die als eerste de roos raakt, wint het spel.

Varianten

Er bestaan leuke varianten van Around the Clock. Als je een beginnende darter bent, kun je ervoor kiezen om een iets makkelijkere versie te spelen. Op het laatst moet je bij de traditionele regels de bulls eye (het middelste centrale punt) raken om te winnen – en dat kan frustrerend zijn. Kies er in dat geval voor om het groene gebied eromheen ook toe te staan: de bull.

Zelfs de beste spelers spelen de klok rond. Op verschillende manieren maken ze het zichzelf moeilijker. Een populaire variant is om alle drie de segmenten van een bepaald nummer te raken voordat je verder gaat. Dit betekent dat je de enkele, dubbele en triple moet raken – dat ook wel bekend staat als een ‘Shanghai’.

Ook als je alleen speelt kan Around the Clock leuk zijn. Hierbij kun je het competitief maken door het aantal darts te tellen dat je gebruikt om het spel te beëindigen. Hierbij stel je jezelf steeds als doel om je beste (en dus laagste) score te verbeteren.