Tungsten dartpijlen: welk percentage heb je nodig?
Wanneer je een setje pijlen koopt, is de kans groot dat ze gemaakt zijn van tungsten (wolfraam). De meeste dartpijlen hebben een tungsten percentage van zo’n 80 tot 90 procent. Maar wat zegt dit precies? En welk percentage heb je nodig?
Tungsten darts betekenis
Tungsten is een metaal waarvan de meeste (en de betere) dartpijlen gemaakt zijn. De Nederlandse vertaling daarvan is wolfraam, maar binnen de dartswereld wordt vrijwel altijd het Engelse woord tungsten gebruikt.
Tungsten wordt gezien als hét perfect metaal voor een dart. Dit komt doordat het materiaal zich kenmerkt door zijn hoge dichtheid.
Voor een dartpijl is een materiaal met een hoge dichtheid ideaal. Zo kan de barrel (het middenstuk van de dartpijl) dunner worden gemaakt, zonder dat dit ten koste gaat van het dartpijl gewicht. Hierdoor kun je de pijlen veel beter in het bord groeperen – en is de kans op het gooien van een 180 groter.
Welk tungsten percentage?
Maar de ene tungsten dartpijl is de andere niet. Geen enkel dartpijl bestaat volledig uit tungsten; het is vaak een samenstelling van tungsten met nikkelijzer.
Hoe hoger het tungten percentage van de dartpijl, hoe beter het materiaal. Maar dartpijlen met een hoog percentage tungsten zijn ook een stuk duurder. Dus, wat heb je nodig?
Samenvattend geven we het volgende advies:
- Begin je net met darten? Dan heeft het weinig zin om voor het hoogste percentage te gaan. 80 tot 85% tungsten is voldoende.
- Raak je de triples aardig en staan de pijlen regelmatig dicht bij elkaar op het bord? Ga voor een tungstenpercentage van 90%.
- Wil je dartpijlen van de allerbeste kwaliteit en mag het wat kosten? Kies voor pijlen met een tungsten percentage van 95%.
Wat heb je aan een hoger percentage?
Het belangrijkste voordeel van een hoog percentage tungsten is dat de pijl dunner kan worden gemaakt dan een pijl met hetzelfde gewicht en een lager tungstenpercentage.
Hoe hoger het percentage tungsten, hoe dunner dus de barrel van de dartpijl. En hoe dunner de barrel, hoe makkelijker het wordt om de dartpijlen te groeperen. De dartpijlen kunnen dan dichter op elkaar staan.
Als je nog maar net begint met darten, is dat niet zo van belang. Kleine kans dat je er meteen in slaagt om regelmatig een 140 of 180 te produceren. Daarom ben je als beginner ook prima af met een tungstenpercentage van zo’n 80 tot 85 procent. Weet je de triples al goed te vinden? Dan kun je het beste dartpijlen halen van 90% tungsten.
Waarom tungsten dartpijlen?
De eerste darts werden gemaakt van hout. Jaren later werd koper of brass de norm en decennialang bleef dat zo.
Aan het eind van de 20e eeuw begonnen dartfabrikanten te experimenteren met verschillende metalen en legeringen. Nadat ze waren uitgekomen op tungsten, was er weinig reden om verder te zoeken.
Een tungsten dartpijl heeft een veel hogere dichtheid dan andere metalen, zoals koper. Hierdoor vliegt een pijl stabieler door de lucht, in een rechtere lijn en met meer vaart. Dit geeft darters meer controle over de worp. Bovendien zijn de dartpijlen dus beter te groeperen.
Een ander voordeel is dat tungsten duurzaam is. Dit is belangrijk, want daardoor blijft de vorm, groeven en karteling van de pijl behouden. Daarnaast kunnen ze worden geproduceerd met meer verschillende kartelpatronen op de barrels. Die patronen zorgen voor een betere grip, met minder kans op uitglijden.
Nadelen van tungsten dartpijlen
Wel zijn tungsten darts duurder om te maken en daardoor ook duurder om aan te schaffen, dan bijvoorbeeld brass darts. Toch is het prijsverschil te overzien; vanaf zo’n € 25 heb haal je al dartpijlen van tungsten in huis. En voor iedereen die goed wil worden met darts, is het slim om vanaf het begin gevoel te krijgen voor de tungsten dartpijlen. Daarom bevelen we het materiaal aan voor zowel de beginnende als gevorderde darter.
Lees ook ons dartpijl koopadvies om beter te weten welke dartpijl bij je past.