Koopadvies

Hoelang gaat een dartbord mee?

Koen van Ekeren - 30 augustus 2022, 15:09

Met al die scherpe pijlpunten die we afvuren, krijgt het dartbord flink wat te verduren. Het kan niet anders of de eerste slijtage wordt snel zichtbaar. Maar hoelang gaat een dartbord mee?

Hoelang gaat een dartbord mee?

Als je een kwalitatief goed dartbord hebt – zoals de Winmau Blade 6 – en ongeveer twee keer per week speelt, zou je dartbord ongeveer drie tot vijf jaar moeten meegaan. Gooi je elke dag een uurtje, dan is je dartbord bij goed gebruik ongeveer na een of twee jaar aan vervanging toe.

De levensduur van een dartbord kan echter een stuk korter zijn. Heb je een kwalitatief slecht dartbord, dan treedt de slijtage sneller op. Daarnaast zijn er meer factoren die bepalend zijn. Hieronder leggen we uit welke dat zijn, zodat je zo lang mogelijk plezier hebt aan je dartbord.

Deze factoren bepalen de levensduur van je dartbord

Om te weten wat je kunt verwachten van de levensduur van je dartbord, gaan we in op de factoren die de levensduur van het bord (negatief) kunnen beïnvloeden. Dat zijn de kwaliteit van het dartbord, het draaien, de omgeving, het onderhoud en de dartpijlpunten.

1. Dartbord materiaal

Bijna alle dartborden zijn tegenwoordig gemaakt van sisal en dit is ook het materiaal dat je moet hebben. Het mooie van dit materiaal is dat het zelfherstellend is. Na het gooien van een pijl ontstaat er een gaatje, maar door de sterkte en weerstand van de sisalvezels verdwijnt deze na een tijdje vanzelf.

Zoals je ook leest in ons dartbord koopadvies, is het ene sisal-dartbord het andere niet. Sommige fabrikanten halen het sisal uit Oost-Afrika, dat de beste kwaliteit heeft. Onder meer de Winmau Blade 6 en Shot Bandit Duro zijn hiervan gemaakt en staan bekend om dartborden met een goede levensduur.

Koop je een goedkoop sisal-dartbord (van €30 of minder) dan zijn de sisalvezels vaak van Chinese komaf. De dichtheid van deze vezels is een stuk lager, waardoor het dartbord sneller slijt. Gooi je regelmatig, dan is een kwalitatief slecht dartbord soms al na een maand aan vervanging toe.

2. Je dartbord draaien

Niet alleen het kopen van een goed dartbord is belangrijk: zorg ook dat je hem regelmatig roteert. De slijtage treedt meestal vooral op rond het gebied van de triple 20, waar je waarschijnlijk het meest op mikt.

Door je dartbord regelmatig te draaien, zorg je dat je de slijtage gelijkmatig verdeelt. Bijna alle dartborden hebben een verstelbare ring, dus zo houd je de getallen op de juiste plek. Als je bijna dagelijks gooit, raden we het aan om het dartbord een keer per week te draaien. Draai het dartbord met de klok mee en verhuis de 20 steeds naar de 18.

3. Omgeving

Nog iets om rekening mee te houden, is de plek waar je je dartbord ophangt. Plaats hem liever niet in een vochtige omgeving, want dit kan de levensduur van je dartbord aanzienlijk verminderen. Een vochtige garage of kelder is dus geen goede plek. Kan dit niet anders? Koop dan een dartbord dat hier relatief goed tegen kan, zoals de Shot Bandit.

Hang je dartbord ook niet buiten op. Als je dartbord direct zonlicht krijgt, kunnen de vezels verkleuren. Ook mag een dartbord niet nat worden van de regen. Wil je toch graag buiten darten, zorg dan dat je het dartbord na het spelen op een koele en droge plek bewaart.

4. Onderhoud

Het onderhouden van je dartbord is makkelijk, want het enige wat je moet doen is hem af en toe draaien. Maak hem in ieder geval niet nat. Lang geleden werden dartborden gemaakt van hout en die moesten af en toe geweekt worden. Bij een dartbord van sisal is dat het laatste wat je moet doen.

Als je je dartbord blootstelt aan water, kan het opzwellen. het sisal zal het vocht ongelijkmatig absorberen, waardoor je dartbord bobbels krijgt. Bovendien kan het houten achterbord kromtrekken en is er kans op schimmel. Maak je dartbord dus nooit nat.

5. Dartpijlpunten

Het is ook goed om te letten op de kwaliteit van je dartpijlpunten. Je wilt dat ze scherp blijven (dit doe je met een speciale slijpsteen), zodat ze gemakkelijk door het sisal van het dartbord glijden. Is de punt te stomp, dan duwt de pijl het sisal in het bord, waardoor de vezels niet kunnen genezen.

Slijp ze echter niet te scherp. Te scherpe punten bouncen in het ijzerdraad, in plaats van het ijzer af te buigen en in het sisal te glijden.

Wanneer moet je een dartbord vervangen?

Als je dartbord zo erg is aangetast dat je niet goed meer ziet of een pijl binnen of buiten een dubbel of triple steekt, dan wordt het tijd voor een nieuwe. Ook kan slijtage van het sisal zorgen voor meer bouncers (het terugkaatsen van de pijlen), waardoor je je dartbord wilt vervangen.

Ga je voor een nieuw dartbord? In een artikel lees je over de beste dartborden van 2023. Voor de meeste mensen raden we de goedkoopste versie van de Winmau Blade 6 aan. Deze is relatief goedkoop, heeft een geweldige levensduur en het ijzerdraad is zeer dun, waardoor bouncers tot het minimum worden beperkt.

Hopelijk is het antwoord op ‘Hoelang gaat een dartbord mee’ hiermee beantwoord. Check ook de volgende artikelen:

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren