Reviews

Winmau Blade 6 Triple Core review: dit dartbord is nagenoeg perfect

Koen van Ekeren - 1 december 2021, 21:13

De Blade 5-dartborden waren al populair, maar de Winmau Blade 6 Triple Core moet de lat nog hoger leggen. Het nieuwe paradepaardje van Winmau is misschien wel het beste dartbord dat je kunt kopen. Maar is het beste dartbord ook de juiste keuze? Je leest het in deze review.

Winmau Blade 6 Triple Core review

Het eerste Blade-dartbord verscheen in 1997. Sindsdien zijn er verschillende generaties geweest, en iedere keer slaagde Winmau erin om de technologische grenzen te verleggen. De bedrading werd dunner, het uiterlijk esthetischer en de sisalvezels duurzamer.

Bij de Winmau Blade 6 Triple Core is dat niet anders. Er is een extra carbonlaag die de levensduur (die al erg goed was) verder verbetert. De dartfabrikant heeft ook de bedrading voorzien van een nieuwe techniek. De spider oefent minder druk uit op de vezels bij belangrijke gebieden, zoals de triples en bullseye. Hierdoor zien deze vlakken er langer goed uit.

Winmau veranderde ook iets aan de ring rond de bull en bullseye. Het ijzerdraad is daar 25 procent dunner. Verder is de Blade in een nieuw jasje gestoken. De cijferring heeft een nieuw design, met een moderne en minimalistischere stijl. Overigens bracht Winmau ook een Winmau Blade 6 en Winmau Blade 6 Dual Core uit. Die hebben veel van dezelfde verbeteringen, maar zijn goedkoper. Daarover lees je verderop in deze Winmau Blade 6 Triple Core review meer.

Design

Bij de Winmau Blade 6 Triple Core zie je meteen dat je met een hoogwaardig dartbord te maken hebt. Het ijzerdraad is zeer dun en zit bijzonder diep in het bord verwerkt. De kleuren zijn ook prachtig, al valt het op dat de rode tint een klein beetje oranje/roze-achtig is geworden. Ik weet niet of ze dit opzettelijk hebben gedaan, maar het is geen felrode kleur. Ook het groen lijkt iets lichter dan voorheen. De witte gedeeltes hebben de kenmerkende roomwitte kleur. De zwarte secties zijn prachtig diepzwart.

De cijferring is een vooruitgang. De cijfers zijn van metaal, hebben een modern lettertype en staan erg vlak tegen het bord. Ze geven het dartbord een premium-uitstraling. Doordat ze donkergrijs zijn, vallen ze ook minder op. En mocht je het je afvragen: de cijferring wordt niet apart verkocht. Het was leuk geweest, want dan had je die op een andere Blade kunnen zetten en dan had je praktisch ook een Triple Core gehad. 

Winmau Blade 6 Triple Core design

De Blade 6 Triple Core wordt overigens geleverd met een waterpas. Die kan in het vak van de 20 worden geplaatst en helpt je om te zorgen dat de 20 exact in het midden staat. Wat je er ook bij krijgt is het bekende Rota-lock-systeem om de Blade aan de muur te bevestigen. Het systeem zorgt met drie wieltjes dat het dartbord correct tegen de muur staat. Doordat de wieltjes te verstellen zijn, kun je ze ook op oneffen oppervlakken goed monteren.

Waarom drie lagen?

Waar de Blade 6 Triple Core uniek in is, is dat hij uit drie lagen bestaat. De bovenste laag van het dartbord is lekker zacht. Het sisal heeft daar een lage weerstand, zodat de punten er gemakkelijk doordringen. Daarachter hult zich een tweede sisallaag. Die heeft juist een hoge dichtheid, waardoor de dartpijlen er niet uitvallen. De derde en onderste laag is volledig van carbon. Die zorgt voor een stevige basis en een nog langere levensduur van het dartbord.

Het is nog te vroeg om te zeggen of de nieuwe carbon-laag een groot effect heeft. De Blade 6 Triple Core is nog maar net uit, en gewoonlijk duurt het ongeveer een jaar om te zien hoe het gesteld is met de duurzaamheid van een dartbord. Wel is de eerste indruk goed. Het dartbord geneest uitstekend en na vier weken dagelijks spelen ziet het dartbord er nog strak uit, met nauwelijks gaten.

Lees ook: De Winmau Blade 6 (Triple Core) is uit! Alle vernieuwingen op een rij

De voorganger van dit dartbord – de Blade 5 – blonk overigens al uit in duurzaamheid. Zelfs na ruim een jaar dagelijks spelen zag het dartbord er piekfijn uit. Wel begon het sisal vanaf dat moment een beetje klonterig te worden: de vezels kwamen eruit. Wellicht gebeurt dat bij de Triple Core minder snel, want de carbonlaag zou de sisalvezels beter bij zich moeten houden. Maar dat kunnen we op een later moment pas goed beoordelen.

Nieuwe bedrading

Niet alleen extra carbonlaag zorgt dat het dartbord langer meegaat: ook het nieuwe ontwerp van de bedrading draagt een steentje bij. De wire is zo ontworpen dat er minder druk wordt uitgeoefend op de vezels bij de dubbels, triples en bulls (eye). De darts kunnen daar gemakkelijker inzakken, waardoor de levensduur van het sisal in deze gebieden beter is.

Winmau Blade 6 Triple Core bull
De ringen om de Bull en Bullseye zijn 25 procent dunner geworden.

De techniek is dus anders, maar de bedrading is bijna overal even dun gebleven. Wel is het ijzer rond de bull(seye) 25 procent dunner. Opvallend was dat we daar juist vaker dan voorheen te maken hadden met terugkaatsende pijlen. De hoek van de mesvormige bedrading lijkt iets hoger te zijn, waardoor de punten van de dartpijlen minder makkelijk langs de bedrading glijden. Gelukkig hadden we daar alleen bij de bull last van; verder kwamen bouncers geen enkele keer voor.

Moet je de Winmau Blade 6 Triple Core kopen?

De tijd moet het nog uitwijzen, maar waarschijnlijk bestaat er geen dartbord met zo’n goede levensduur als de Winmau Blade 6 Triple Core. Houd je je aan de tips voor het onderhouden van je dartbord, dan gaat de Triple Core met gemak jaren mee. Oók als je dagelijks staat te gooien. Daarnaast is het ontwerp schitterend. De kleuren van de Unicorn Eclipse Ultra zien er misschien wat netter uit, maar de Triple Core geneest beter en blijft langer mooi.

De Blade 6 Triple Core heeft alleen één probleem: er zijn twee uitstekende alternatieven.

Winmau Blade 6 Triple Core Dubbel 16

De Triple Core heeft alleen een probleem: er zijn twee uitstekende alternatieven. Die alternatieven zijn niet gemaakt door Unicorn, Nodor, Aspar, of Shot, maar door Winmau zelf. De reguliere Blade 6 en Blade 6 Dual Core zijn namelijk bijna net zo goed, maar een stuk goedkoper. Deze dartborden bestaan weliswaar uit minder lagen, maar zijn ook zeer duurzaam en gaan waarschijnlijk bijna net zo lang mee. Wil je een dartbord met de beste prijs-kwaliteitverhouding, dan is de Winmau Blade 6 de beste keuze. Neem je geen genoegen met minder dan het beste van het beste en mag het wat kosten? Hang de Winmau Blade 6 triple Core aan de muur.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *