Algemeen

Dartbord dempen: 5 manieren om je dartbord stiller te maken

Koen van Ekeren - 5 november 2023, 19:48

Hebben je buren last van het getik van het dartbord? Er zijn veel manieren om je dartpijlen (en je buren) stiller te krijgen. Je kunt het geluid van je dartbord bijvoorbeeld dempen met een speciaal daarvoor ontwikkelde geluidsdemper, en er zijn meer opties.

1. Dartbord dempen met geluidsdemper

Wanneer je dartpijl het bord raakt, hoor je vaak een doffe tik. Die geluidsgolven ‘reizen’ vervolgens ook door de muur, waardoor het geluid goed hoorbaar is voor de buren. Een manier om dit probleem op te lossen, is door iets tussen het dartbord en de muur te plaatsen dat de geluidsgolven absorbeert.

Dartfabrikant Lena ontwikkelde daar een speciaal accessoire voor: de Lena Dartbord Geluidsdemper. Deze bestaat uit twee ronde MDF-platen en een geluidsabsorberend schuim. Met de meegeleverde schroeven en pluggen bevestig je de geluidsdemper aan de muur, waarna je het dartbord daar tegenaan plaatst.

De ervaring leert dat de overlast van het tikgeluid na de plaatsing meestal is opgelost. De breedte van de geluidsdemper is overigens 54 centimeter; de diepte is 5,5 centimeter.

2. Geluidsdemper en muurbeschermer

Wil je niet alleen de overlast voor buren minimaliseren, maar ook je muur beschermen? De Lena Luxe Geluidsdemper vermindert dartgeluid met zo’n 30-40 dB en vangt mislukte worpen op. Het past achter de meeste standaard (sisal) dartborden en wordt geleverd met een ophangsysteem. De geluidsdemper is 67,5 centimeter hoog, 67,5 centimeter breed en 8 centimeter diep. Er is ook een versie in het zwart.

3. Doe-het-zelf

Met een beetje handigheid knutsel je zo’n geluidsdemper ook zelf in elkaar. Dit heb je nodig:

Gebruik je een dartbord surround, dan zaag je de MDF-plaat rond in dezelfde buitendiameter. Meestal is dat 68 centimeter. Zaag daarna de muurplaat uit, die je vierkant maakt. Dit om de plaat straks makkelijk aan de muur te kunnen bevestigen.

Bekleed de voorkant van de ronde MDF-plaat met een stuk vloerbedekking. Dit materiaal heeft al geluidsabsorberende eigenschappen. Op de vloerbedekking plaats je straks het dartbord.

Aan de achterkant van de ronde MDF-plaat bevestig je met een montagekit het akoestische materiaal, zoals een schuimplaat. Hier bovenop lijm je de muurplaat. Vervolgens monteer je het geheel met vleugelmoertjes tegen de wand. Houd er bij de dartbord afstand rekening mee met dat het bord hierdoor zo’n vijf centimeter verder van de muur af staat.

4. Gebruik een dartbord standaard

dartbord standaard

Wil je geen gaatjes in de muur boren, maar ook niet je buren tot last zijn? Dan is een dartbord standaard misschien wel de ideale oplossing. Je hoeft het dartbord dan niet tegen de muur te bevestigen, waardoor er geen probleem is met contactgeluid op de muur.

Dartbord standaarden zijn online te bestellen. Een goede heb je voor zo’n honderd tot tweehonderd euro in huis, zoals de Winmau Xtreme dartbord Standaard. Goedkopere versies zijn er ook, maar die wiebelen vaak flink bij elke pijl, of wanneer je ze uit het bord trekt.

5. Antikras viltjes

antikras viltje

Een zeer makkelijke maar efficiënte manier om je dartbord te dempen, is het gebruik van antikras viltjes. Je gebruikt ze meestal om te voorkomen dat je stoelen bij het verschuiven krassen veroorzaken, maar ze hebben ook een goede dempende werking.

Veel populaire dartborden maken contact met de muur via stelwieltjes, zoals de dartborden van Winmau en Unicorn. Plak aan deze wieltjes een zelfklevend antikras viltje en het zal je dartbord al een stuk stiller maken.

Andere tips voor het stiller maken van je dartbord

Naast de vier tips die we noemen, zijn er meer manieren om het geluid van je dartbord te dempen.

 Wil je meer van dit soort darttips? Volg ons op Facebook en Instagram en word lid van onze Facebook-groep Darten: tips en advies.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *