Algemeen

Wat is de officiële dartbord hoogte bij kinderen?

Koen van Ekeren - 28 oktober 2022, 15:27

Ook voor kinderen is darts een geweldig spel om te spelen. Maar wanneer je je kroost laat darten vraag je je misschien af: ‘wat is de officiële dartbord hoogte bij kinderen’? In dit artikel geven we je het antwoord.

Dartbord hoogte bij kinderen

In wedstrijdverband dient het dartbord altijd op een hoogte van 1,73 meter te zijn opgehangen – óók bij wedstrijden voor de jeugd. Er zijn dus geen afwijkende regels voor kinderen. Ook de afstand tot het dartbord is bij kinderen hetzelfde: de werplijn is op een afstand van 2,37 meter.

Dat zijn de officiële darts regels, maar wanneer je kind nog niet volgroeid is, raden we het aan om het dartbord lager op te hangen. In het darten draait het vooral om de houding en techniek – niet om de kracht. Hang je het dartbord op de officiële hoogte, dan is de kans groot dat het er eerder uitziet als speerwerpen. Bovendien leert je kind zichzelf een verkeerde techniek aan.

Hoe hoog moet ik het dartbord ophangen voor mijn kind?

Dartbord Unicorn Eclipse Ultra met witte surround
De officiële dartbord hoogte is 1,73 meter

De hoogte van het dartbord kun je het beste bepalen op basis van de lengte van je kind. De vuistregel is dat je dartbord bij een kind ongeveer hangt op ooghoogte. Het midden van het dartbord (de bullseye) moet dus ongeveer ter hoogte van de ogen van het kind zijn. Bij volwassenen is dit meestal ook het geval.

Zo bepaal je de hoogte van het dartbord:

In een artikel over het ophangen van een dartbord lees je meer over hoe je een bord op de juiste wijze aan de muur bevestigt.

Afstand tot dartbord bij kinderen

De officiële afstand tot het dartbord is 2,37 meter. Bij kinderen kun je ervoor kiezen om de werplijn iets naar voren te schuiven, trek bijvoorbeeld een streep op 2 meter.

Laat een kind echter nooit dichterbij staan dan dat. In het darten ligt er altijd een bouncer op de loer, waarbij de pijl terugkaatst van het ijzerdraad. Hoe dichterbij je staat, hoe minder tijd je hebt om te reageren, en hoe groter de kans dat je binnen het bereik van de terugkaatsende pijl staat.

Wanneer kan een kind beginnen met darten?

Kinderen kunnen al vanaf een jaar of 6 al beginnen met darten. Zorg dat wel dat er altijd begeleiding van een volwassene aanwezig is.

Lees ook: Dartbord hoogte en afstand: dit zijn de officiële regels

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren