9 Darts Checkout

Hoe speel je 9 Darts Checkout?

Goed scoren, snel rekenen en nauwkeurig finishen. Het zijn de belangrijkste vaardigheden in het darten en ze komen allemaal samen in het darts spel 9 Darts Checkout. Het is een uitstekende trainingsvorm om je spel te verbeteren.

Dit heb je nodig

Wat train je?

Doel van het spel

De naam van het spel zegt het al: het doel is om uit te gooien in 9 pijlen. Je start vanaf 121 en dit loopt stapsgewijs op naar de 170.

Regels van 9 Darts Checkout

In het spel 9 Darts Checkout krijg je 9 pijlen (in 3 beurten) om uit te gooien. Je start vanaf 121 punten. Lukt het je om in negen pijlen uit te gooien, dan ga je naar nummer 122. Lukt dat je wederom, dan ga je door naar 123, enzovoort.

Gooi je niet in 9 pijlen uit? Dan ga je terug naar het vorige nummer. Maar let op: er zijn ook ‘base numbers’ in het spel: nummers waarbij je in veilige haven bent. Je kunt nooit verder terugvallen dan dit nummer.

Base numbers zijn er elke vijf nummers. De eerste is 121, gevolgd door 126, 131, 136, 141, 146 enzovoort. Stel: je haalt de 126 punten en slaagt er daarna niet in om in negen pijlen uit te gooien. Dan mag je het daarna weer proberen vanaf 126, want dit is een ‘base number’. Sta je op 133 punten en gooi je niet uit, dan val je terug naar 132. Lukt het daarna weer niet, dan ben je terug bij de 131. Maar lager dan dit getal kom je niet, want dit is een base number.

Er is nog een leuk element in het spel, want snelle finishes worden beloond. Slaag je erin om in drie in plaats van negen pijlen uit te gooien? Dan wordt het daaropvolgende nummer je base number. Gooide je bijvoorbeeld 133 in drie pijlen uit, dan is 134 je nieuwe base number. Je kunt niet verder terugvallen dan dat.

Train net zo lang met deze spelvorm tot je de 170 haalt.

Variant voor de beginner

Vind je het spel iets te uitdagend of stressvol? Speel dan een variant waarbij je niet kunt terugvallen naar het vorige nummer. Lukt het je bijvoorbeeld vanaf 124 niet om uit te gooien, dan start je daarna opnieuw vanaf 124.

Variant voor de pro

Ben je een gevorderde darter en haal je de 170 met vrij veel gemak? Vermenigvuldig je gemiddelde per drie pijlen met drie en rond het af naar de xx1. Gooi je bijvoorbeeld ongeveer 70 gemiddeld (70 x 3 = 210), dan is 211 je nieuwe startgetal. Probeer op deze manier steeds hogerop te komen, totdat het halen van een nieuw base number een utopie wordt.