Nieuws

WK Darts-debuut met grote belangen: hierom móét Vandenbogaerde maandag winnen

Koen van Ekeren - 17 december 2023, 21:04

De 50-jarige Mario Vandenbogaerde maakt zich op voor zijn debuut op het World Darts Championship. Hij neemt het maandagavond op tegen Thibault Tricole, die ook zijn eerste WK Darts speelt. Voor de Belgische Super Mario staat er extra veel op het spel.

Cruciale wedstrijd voor Vandenbogaerde

De Belgische darter moet zijn eerste wedstrijd winnen om zijn PDC Tour Card veilig te stellen, die hem het recht geeft om deel te nemen aan de professionele toernooien van de PDC.

Vandenbogaerde staat momenteel virtueel op de 64ste plaats van de PDC Order of Merit, de ranglijst die gebaseerd is op de prijzengelden die de spelers hebben verdiend in de afgelopen twee jaar. Dat is de laatste plaats die recht geeft op een Tour Card. Raak je de Tour Card kwijt, dan moet de kaart via Q-School worden heroverd – wat tegenwoordig zeer lastig is.

Wint Vandenbogaerde maandagavond niet van zijn Franse opponent, dan is de kans groot dat de Belg zijn tourkaart moet inleveren. Door de overwinning van Florian Hempel van maandagavond zakt de Belg virtueel naar de 65e positie. Boven hem staat echter Martijn Kleermaker, die al heeft aangekondigd tijdelijk te stoppen met darten. Dit betekent dat Super Mario een plek opschuift.

Verliest Vandenbogaerde maandag van Tricole, dan is hij afhankelijk van andere resultaten op het WK Darts. Hij moet bijvoorbeeld hopen op een nederlaag van Steve Lennon. De Ier speelt op woensdag 20 december tegen de Engelsman Owen Bates en is in die wedstrijd favoriet. En er zijn meer kapers op de kust. Stunt Connor Scutt maandag tegen Gerwyn Price, dan is Vandenbogaerde bij een nederlaag ook zijn tourkaart kwijt. Ook moet Vandenbogaerde dan vrezen voor Radek Szaganski, die niet verder mag komen dan de tweede ronde.

Geen extra stress

Of het voor extra stress zorgt voor de bouwvakker? ‘Neen, eigenlijk niet.’, laat hij weten tegenover HLN. ‘Lukt het niet, dan ga ik terug naar de Q School en probeer ik via die weg een nieuwe Tourkaart te versieren.’ De Belg schat de kansen voor maandag ‘fiftyfifty’, zegt hij.

Thibault Tricole
Thibault Tricole is de tegenstander van Vandenbogaerde op het WK Darts

‘Voor hem is er misschien minder druk, maar daar probeer ik niet aan te denken. Ik wil gewoon mijn ding doen zoals op mijn laatste toernooi, de Player Championship Finals.’ Vandenbogaerde speelde uitstekend op dit major-toernooi, waar hij de derde ronde haalde.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *