Nieuws

Dit maakt de World Grand Prix Darts zo uniek

Koen van Ekeren - 1 oktober 2023, 17:15

Maandagavond begint de World Grand Prix: het is het eerste grote PDC-majortoernooi van dit najaar. De Grand Prix is het meest unieke toernooi op de PDC-kalender. Wat maakt het toernooi zo speciaal?

‘Double start’

De World Grand Prix is vooral uniek vanwege het spelformat. Het is het enige toernooi van de PDC waarbij er met een Double In/Double Out-format wordt gespeeld. Dit betekent dat je bij elke leg moet beginnen en eindigen met een dubbel. Het format wordt ook wel ‘Double start’ genoemd.

Bij het klassieke 501 proberen spelers direct zo hoog mogelijk te scoren. Bij ‘Double start’ is dat anders, waarbij punten pas van de totaalscore worden afgetrokken zodra er een dubbel is gegooid. Bij dit toernooi is het dus nog meer van belang om scherp te zijn op de dubbels.

Sets

Wat de World Grand Prix ook speciaal maakt is dat er wordt gespeeld in sets, wat verder alleen tijdens de PDC World Championship wordt gedaan. Om een set te pakken, moet je drie legs winnen. De wedstrijden van de eerste ronde worden gespeeld via een ‘Best of 3 sets’. Wie dan twee sets wint, staat in de achtste finale.

Van Gerwen wint de World Grand Prix Darts 2022
Michael van Gerwen won de World Grand Prix in 2022.

Twee sets is weinig, waardoor het toernooi bekend staat om de grote verrassingen in de eerste ronde. In 2021 verloor Michael van Gerwen bijvoorbeeld direct van Danny Noppert en was Ian White te sterk voor Gary Anderson. Rustig groeien in het toernooi zit er dus niet in: alle topspelers moeten direct bij de les zijn.

Er is geen tie-break in dit toernooi. Dit betekent dat de speler die de wedstrijd mag openen een klein voordeel heeft bij een mogelijke beslissingsset. In de loop van het toernooi neemt het aantal gespeelde sets toe, tot een ‘Best of 9 sets’ in de finale. Je hebt dan dus vijf sets nodig om het toernooi te winnen.

Sinds 1998

De World Grand Prix is een van de oudste toernooien van de PDC. In 1998 werd het toernooi voor het eerst georganiseerd, in Rochester. Recordwinnaar is Phil Taylor, die de Grand Prix 11 keer op zijn naam schreef. Daarna volgt Michael van Gerwen met zes overwinningen.

Met de World Grand Prix is er deze week iedere avond darts op tv. Het toernooi begint maandag 2 oktober en op zondagavond (21:00 uur) wordt de finale gespeeld. In de eerste ronde is er met titelverdediger Michael van Gerwen en het grote talent Josh Rock direct een echte knaller.

Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren