Nieuws

‘Ik had vier biertjes op toen ik het WK Darts won’

Koen van Ekeren - 8 december 2023, 17:55

Word je beter in darts als je beschonken de pijlen naar het bord werpt? Sommige spelers menen van wel. Een tweevoudig wereldkampioen darts erkent zelfs dat hij de wereldtitel nooit had kunnen winnen zonder vooraf vier biertjes te nuttigen.

‘Het kalmeert de zenuwen’

Dennis Priestley, een van de iconen uit de dartsport met het eerste PDC-wereldkampioenschap op zijn naam, erkent dat zijn succes deels is te danken aan een merkwaardige voorbereiding: het drinken van alcohol vóór zijn finales.

Priestley was een van de topspelers in de jaren ’90. Hij veroverde zijn eerste wereldtitel in 1991 bij de BDO, waar hij Eric Bristow in de finale met 6-0 versloeg. Priestley herhaalde de prestatie vervolgens in 1994 (zie video hieronder) tegen Phil Taylor. Dit keer bij de WDC, de voorloper van de PDC.

‘Drinken voor wedstrijden helpt de spelers zeker’, meent Priestley. Zonder alcohol had ik waarschijnlijk niets gewonnen in de sport. Je moet gewoon precies weten hoeveel je nodig hebt om je zenuwen de baas te blijven.’ Toen Priestley zijn eerste wereldkampioenschap won, dronk hij in de voorbereidingen waarschijnlijk drie of vier flesjes Holsten Pilsener, zegt hij. ‘Het kalmeert de zenuwen’.

‘Bijna alle darters drinken’

Inmiddels is de dartsport flink geprofessionaliseerd. Toch is de legendarische speler ervan overtuigd dat het nuttigen van bier als voorbereiding nog steeds de norm is.

‘Spelers zullen zeker drinken voor de wedstrijden, zelfs op het toernooi van dit jaar. Er zijn er niet veel die het podium opgaan zonder een drankje te hebben gedronken voor ze spelen. Als je een handvol spelers kunt opnoemen die dit jaar geen druppel alcohol hebben gedronken voor hun wedstrijden, dan zal ik versteld staan.’

Lees ook: Feit of fabel: van bier ga je beter darten

Toernooien:
Koen van Ekeren

Geschreven door

Koen van Ekeren

Gooit darts, kijkt darts en schrijft over darts. Droomt van een carrière als prof, maar dient tot die tijd het 'Barney Army'.

Meer berichten van Koen van Ekeren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *